حدیث مشهور

لغت نامه دهخدا

حدیث مشهور. [ ح َ ث ِ م َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) یکی از سیزده قسم حدیث های صحیح و حسن. ( کشاف اصطلاحات الفنون از خلاصة الخلاصة ).

فرهنگ فارسی

یکی از سیزده قسم حدیثهای صحیح و حسن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حدیث مشهور از اقسام خبر واحد است و به آن حدیث شایع و حدیث مستفیض نیز گفته می شود.
عنوان حدیث مشهور از اصطلاحات علم درایه است.
خصوصیت حدیث مشهور
حدیث مشهور بر حدیثی اطلاق می شود که راویان آن در هر طبقه بیش از سه نفر باشند، بنابر این تعریف، حدیث مشهور مرادف حدیث مستفیض خواهد بود. لیکن گاهی حدیث مشهور بر حدیثی اطلاق می شود که راویان آن بسیار است. همچنین حدیث مشهور بر حدیثی که عمل به آن بین فقها اشتهار یافته نیز اطلاق می شود. برخی، حدیث مشهور را حدیثی دانسته اند که راویان آن در همه طبقات یا بعض طبقات بیش از سه نفر باشند. بنابر این تعریف، حدیث مشهور اعم از حدیث مستفیض خواهد بود. در صورت تعارض بین مفاد دو روایت، روایتی که راویان آن بیشتر است بر روایتی که راویان کمتری آن را روایت کرده اند مقدم می شود؛ بنابر این، شهرت روایی یکی از اسباب ترجیح روایتی بر روایتی دیگر در فرض تعارض می باشد.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
عنوان حدیث مشهور- که از اصطلاحات علم درایه است - بر حدیثی اطلاق می شود که راویان آن در هر طبقه بیش از سه نفر باشند بنابراین تعریف، حدیث مشهور مرادف حدیث مستفیض خواهد بود. لیکن گاهی حدیث مشهور بر حدیثی اطلاق می شود که راویان آن بسیار است.
همچنین حدیث مشهور بر حدیثی که عمل به آن بین فقها اشتهار یافته نیز اطلاق می شود.
برخی، حدیث مشهور را حدیثی دانسته اند که راویان آن در همه طبقات یا بعض طبقات بیش از سه نفر باشند. بنابراین تعریف، حدیث مشهور اعم از حدیث مستفیض خواهد بود.
در صورت تعارض بین مفاد دو روایت، روایتی که راویان آن بیشتر است بر روایتی که راویان کمتری آن را روایت کرده اند (حدیث شاذ) مقدم می شود؛ بنابراین شهرت روایی یکی از اسباب ترجیح روایتی بر روایتی دیگر در فرض تعارض می باشد.
جمعی از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمی شاهرودی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، جلد 3، صفحه 272 .

پیشنهاد کاربران

بپرس