حشرات

/haSarAt/

برابر پارسی: تارپایان

معنی انگلیسی:
vermin, insects

لغت نامه دهخدا

حشرات. [ ح َ ش َ ] ( ع اِ ) ج ِ حَشرَة. جنبندگان خرد. احناش.حشار. جانوران خزنده و گزنده یا جانور ریزه زمینی.جانوران ریزه و جانوران که در زمین سوراخ کرده خانه سازند، لهذا بسوی زمین اضافت کرده حشرات الارض گویند مثل مار و موش و غیره. ( از غیاث اللغات ) : در خزائن ملوک هند کتابیست از زبان مرغان و بهایم و وحوش و سباع و حشرات جمع کرده اند. ( کلیله و دمنه ).
- حشرات الارض ؛ حرکت حشرات الارض ، مطابق است با روز هشتم فروردین ماه جلالی.
|| ثمرهای دشتی ، مانند صمغ و غیر آن. ( منتهی الارب ).

فرهنگ فارسی

جمع حشره
( اسم ) جمع حشره رد. بزرگی از بند پاییان که بواسط. داشتن ۶ پا از بند پاییان دیگر متمایزند بدین جهت آنها را شش پاییان نیز نامیده اند . اختصاص دیگر این رده آنست که تنفس افراد آن بوسی. منافذ مخصوصی که بر روی جلد بدن آنهاست صورت میگیرد .

فرهنگ معین

(حَ شَ ) [ ع . ] (اِ. ) جِ حشره ، ردة بزرگی از بندپاییان که به واسطة داشتن شش پا از بندپاییان دیگر متمایزند، بدین جهت آن ها را شش پاییان نیز نامیده اند.

فرهنگ عمید

= حشره

فرهنگستان زبان و ادب

{Insecta} [زیست شناسی- علوم جانوری] شاخه ای از سلسلۀ جانوران که بدنی سه قسمتی شامل سر و سینه و شکم و اندام های حرکتی بندبند دارند

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حشرات جانوران ریز و نیز ساکن درون زمین هستند. از آن در بابهای طهارت، حج، تجارت، صید و ذباحه و اطعمه و اشربه سخن گفته‏اند.
عنوان حشرات بر جانوران ریز همچون پشه و مگس و نیز جانورانی که درون زمین لانه دارند، مانند مار، عقرب و موش اطلاق می‏شود.
احکام حشرات
خوردن حشرات- غیر از ملخ قادر بر پرواز- حرام است.
در اینکه حشراتِ دارای خون جهنده و پوست‏ قابل استفاده، تذکیه ‏پذیرند یا نه، اختلاف است. مشهور قول دوم است. بنابر قول اوّل، پوست آنها با تذکیه، پاک می‏شود.
خرید و فروش حشرات دارای منافع حلال مورد توجه عقلا، مانند زنبور عسل و کرم ابریشم جایز و صحیح است.
در اینکه کشتن یا از بدن انداختن حشرات ریز، مانند پشه، کک و مگس در صورتی که بر بدن نشینند و آزار نرسانند برای محرم جایز است یا نه، اختلاف است. قول مشهور در شپش حرمت است. کشتن حشراتی همچون مار و عقرب در صورت خوف از آزار رساندن آنها، برای محرم جایز است؛ لیکن در صورت عدم خوف، مسئله اختلافی است.
سؤر حشرات پاک و ادرار کردن در لانه آنها مکروه است.


[ویکی فقه] حشرات (قرآن). قرآن از حشرات متعددی مانند زنبور، مورچه، عنکبوت، ملخ و... نام برده است.
نحله عطیه ای است که در مقابل ثمن و عوض نباشد، راغب معنای اصلی نحل را زنبور عسل گرفته و گوید: بنظر من مهریه را از آن نحله گویند که عطیه مرد مثل عطیه زنبور عسل عوض مالی ندارد و گوید: می شود عطیه را معنای اصلی قرارداد در این صورت زنبور را از آن نحل گویند که کارش عطیه ایست نسبت بمردم. نحل نام سوره شانزدهم قرآن می باشد. «و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون؛ و پروردگار تو به زنبور عسل وحی (و الهام غریزی) نمود که: از کوه ها و درختان و داربستهایی که مردم می سازند، خانه هایی برگزین».
مورچه
نمل به معنای مورچه است. در اقرب الموارد گوید: نمله به مذکر و مؤنث گفته می شود. نمل نام سوره بیست و هفت قرآن کریم است. «حتی اذا اتوا علی واد النمل قالت نملة یا ایها النمل ادخلوا مساکنکم لا یحطمنکم سلیمان و جنوده و هم لا یشعرون؛ تا چون به بیابان مورچگان آمدند مورچه ای گفت: ای جماعت مورچگان بلانه های خود وارد شوید تا سلیمان و لشکریانش شما را پامال نکنند آنها توجهی به شما ندارند».
ملخ
جراد به معنای ملخ یکی از معجزات نه گانه حضرت موسی (علیه السّلام) است. به زمینی که همه چیزش خورده شده و خالی مانده مجروده گویند راغب گوید: جایز است بگوئیم معنای اصلی کلمه جراد است و مجروده (ملخ خورده) و جرد الارض از آن مشتق است و ممکن است بگوئیم ملخ را از آن جهت جراد گویند که زمین را می خورد و خالی می گذارد. «فارسلنا علیهم الطوفان و الجراد و القمل و الضفادع و الدم آیات مفصلات؛ پس ما طوفان و ملخ و کنه و قورباغه ها و خون را به صورت نشانه هایی جدا جدا بر آنها فرستادیم، باز هم تکبر و سرکشی ورزیدند و گروهی گنهکار بودند.» .
پشه
...

دانشنامه آزاد فارسی

حَشَرات (insects)
حَشَرات
حَشَرات
گروه بزرگی از جانوران بی مهره، دارای بدن هایی سخت و بندبند، سه جفت پای مفصل دار، و معمولاً دو جفت بال. حشرات به شاخۀ بندپایان تعلق دارند و در سراسر جهان پراکنده اند. بدن حشره به سه قسمت سر، سینه، و شکم تقسیم می شود. روی سر یک جفت گیرندۀ حسی یا شاخکها قرار دارند. پاها و بال ها به سینه یا بخش میانی بدن متصل اند. شکم یا بخش انتهایی بدن محلی است که هضم و دفع غذا در آن صورت می گیرد و اندام های تولیدمثلی در آن قرار دارند. اندازه حشرات متغیر و طولشان از ۰۲,۰ سانتی متر تا ۳۵ سانتی متر است. کوچک ترین حشرۀ جهان زنبوری با نام حشره کوتوله، از رده حشرات، تیرۀ میماریدا، است که فاصله بال آن ۲,۰ میلی متر است. بسیاری از حشرات از تخم به صورت لارو یا نوزادی کرمی شکل، در مرحله ای قبل از بلوغ، و معمولاً به شکل کرم درخت، لارو چاق یا کرم گوشت خارج می شوند و مجبورند قبل از رسیدن به مرحله بلوغ از مرحله ای با تغییرات فیزیکی زیاد (دگردیسی) گذر کنند. حشره ای که نزدیک به مرحله دگردیسی است، خود را مخفی می کند یا پیله ای می سازد که در آن مخفی شود. سپس، آن جا می ماند تا تغییرات دگردیسی رخ دهد. به این مرحله از زندگی حشره شفیره، و اگر پروانه یا بید باشد، شفیره نیمه آزادمی گویند. هنگامی که تغییرات کامل شد، حشره بالغ از شفیره خارج می شود.
کالبدشناسی (کالبدشناسی).اسکلت حشرات خارجی و از کیتینتشکیل شده است. این اسکلت در مفاصل حالت غشایی دارد، ولی در سایر قسمت ها سخت است. سر حشره مرکز حسی و تغذیه ای است. سر دارای شاخک ها، چشمها، و قطعات دهانی است. حشره به کمک شاخک ها بوها را تشخیص می دهد و نوعی حس لامسه (بساوایی) را تجربه می کند. چشم ها شامل چشم های مرکب و چشم های سادهاند. چشم های مرکب از تعداد فراوانی واحدهای بینایی منفرد یا عدسی تشکیل شده اند. در چشم مرکب یک مگس خانگی حدود ۴ هزار عدسی وجود دارد. قطعات دهانی عبارت اند از لب بالا یا لابروم، یک جفت آروارۀ اصلی یا مَندیبل، یک جفت آرواره ضمیمه یا ماکسیلا، و یک لب پایین یا لابیوم. این قطعات دهانی، در گروه های متفاوت حشرات، با توجه به رژیم غذایی، تغییر یافته اند. سینه مرکز حرکتی است و از سه قطعه تشکیل شده است: سینۀ پیشین، میانی، و پسین (انتهایی). هریک از این قطعات دارای یک جفت پاست. حشرات دارای قدرت پرواز، در قطعه دوم و سوم یک جفت بال نیز دارند. بال ها از یک غشای زبرین و یک غشای زیرین تشکیل شده اند و بین این دو لایه شبکه ای از لوله های کیتینی، با نام رگ بال ها، وجود دارد که به آن ها استحکام می بخشد. شکم مرکز سوخت و ساز و تولیدمثل است و هضم، دفع، و اعمال تولیدمثلی در آن جا صورت می گیرد. در افراد ماده، عموماً دستگاه تخم گذاری یا عضو تخم گذار در شکم قرار دارد و بسیاری از حشرات یک جفت عضو حسی دمی یا اندام های دمی نیز دارند. بسیاری از حشرات با لوله های هوایی ظریفی با نام تراشه تنفس می کنند که با منافذ تنفسی یا سوراخ تنفسی به خارج از بدن باز می شوند. تولیدمثل به روش های گوناگون صورت می گیرد. در بسیاری از حشرات، جفت گیری فقط یک بار صورت می گیرد و به فاصله کوتاهی بعد از آن مرگ فرا می رسد.
رشد و دگردیسی. هنگام خروج از تخم، حشرۀ جوان راه را با فشار از میان کوریون یا پوستۀ تخم باز می کند و رشد طی دوره هایی صورت می گیرد که پوست اندازیهای متوالی آن را قطع می کند. پس از پوست اندازی، کوتیکول جدید نرم و منعطف است و خود را با افزایش اندازه و تغییر شکل تطابق می دهد. بیشتر راسته های حشرات پَست دگردیسی مستقیم یا ناقص دارند. حشرات جوان شباهت زیادی به والدین دارند و به پوره (نیمف) معروف اند. حشرات گروه های عالی تر، دگردیسی غیرمستقیم یا کامل دارند و به جای پوره، در مراحل ابتدایی تر رشد از تخم خارج می شوند. زندگی این گونه های حشرات در مراحل بعدی با مرحلۀ استراحت شفیرگی قطع می شود. در این مرحله، هیچ غذایی دریافت نمی شود و اندام های لاروی و بافت ها به اشکال حشره بالغ تغییر شکل می دهند. هنگامی که حشره از شفیره خارج می شود، پوست اندازی آخر خود را صورت می دهد که شامل دور انداختن کوتیکول شفیرگی است. بسیاری از حشرات آفتاند. راه های کنترل آفات عبارت اند از استفاده از حشره کشهای شیمیایی، که ممکن است حشرات مفید را نیز بکشند و وارد کردن شکارچی های طبیعی که خود ممکن است آفت شوند. در سال های اخیر، استفاده از حشرات عقیمی که مصنوعاً پرورش یافته اند نیز معمول شده است. این حشرات یا همگی نرند یا در جمعیت هایی با تزاید ناگهانی از هر دو جنس نر و ماده اند و به سرعت توالی نسل آن ها کاهش می یابد. حشرات طی تاریخ انعطاف پذیری خود را به اثبات رسانده اند. ۸۴ درصد از تیره های حشرات از ۱۰۰میلیون سال قبل، از دورۀ کرتاسه، هنوز زنده اند. این میزان برای تیره های مهره داران چهارپا بیست درصد است.
رده بندی. حشرات مطمئناً بزرگ ترین ردۀ جانوران اند. امروزه بیش از ۱میلیون گونه از حشرات شناخته شده اند و حشره شناسان پیوسته گونه های بیشتری از آن ها را کشف می کنند. حشرات در ۲۹ راسته و دو زیررده تقسیم بندی می شوند: بی بالان (انواع بدون بال) و بال داران (انواع بالدار). در بی بالان، که حاوی دم مویی ها (راستۀ دم چنگالان) و دم فنری ها (کولمبولا) است، یا دگردیسی وجود ندارد یا بسیار کم است. بالداران را می توان به بالداران خارجی و درون بالان تقسیم کرد. در بالداران خارجی بال ها در خارج از بدن نمو و تکامل می یابند؛ میزان دگردیسی بسیار کم است و مرحلۀ شفیرگی ندارند. راسته های اصلی این بخش عبارت اند از راسته بالان ملخ ها و سیرسیرکها، چوب وبرگ شکلان (حشرات چوب و حشرات برگ شکل/برگ شکلان)، گریلوبلاتودا (صخره خزه ها)، دیکتیوتیرا (سوسری ها و شیخک ها)، گوشخیزک ها ، بال چین خوردهها (مگس سنگ ها)، ایزوپترا (موریانه ها)، آنوپلارا (شپش های گزنده)، افمرتیرا (یک روزه ها)، اودوناتا (سنجاقکها)، راستۀ حاشیه بالان (تریپسها)، و راسته نیم بالان (سِن، شَته، شپشک و زنجره ها). در بالداران داخلی بال ها در داخل بدن تکامل می یابد، دگردیسی به حالت بالغ بسیار شدید است و شامل حالت شفیرگی می شود. راسته های اصلی این گروه عبارت اند از نوروپترا (بال توری ها)، درازبالان (عقرب های مگسی) (عقربیها)، بال موداران، بال پولک داران (پروانهها و شب پره ها و بیدها)، قاب بالان (سوسکها)، سیفوناپترا (کک ها)، دوبالان (حشرات حقیقی)، و بال عشائیان (مورچه ها، زنبورها، زنبورهای زرد، و حشرات ایکنئومون).

پیشنهاد کاربران

خرخاکی به سنگسر ماما خرو صحیح است
آخوندک. . . . سِلام کِرو
حشرات به زبان سنگسری
سنجاقک. . . . لل lal
مگس. . . . ماس ma's
زنبور . . . . دندونه dendone
زنبور قرمز. . . سور دندونه sorry dendone
زنبور زرد . . . . زِرد دندونه zered dendone
خر خاکی . . . . . . سلام کرو selam kero
...
[مشاهده متن کامل]

پشه . . . . لل lal
کفش دوزک. . . . جمش دوژ jemesh doz
شپش. . . اسپز espez
روتیل. . . . دیم بلک dimbelak
عنکبوت . . . . هشته لنگ heshteh leng
عقرب . . . . ول دمwel dom
هزار پا. . . . . . گریژدم gerizdom
جیر جیرک. . . سی سی رک si sirek
شپشک. . . جوجوjojo
ملخ. . . . . . منقار menghar
مارمولک. . . . لیزقازو
آفتاب پرست . . . . سوسمور sosmor
مورچه. . . . مورجا moreja
حشرات ز اسرار نهان و آشکار
ز تنوع آن انسان در شگفت که هست شاهکار
پارسی ز نامهای حشرات در دیرینه تاریخ در کار
ز سکاها و زبان اوستا و ساسانیان پیمان در کار

واژه حشرات
معادل ابجد 909
تعداد حروف 5
تلفظ hašarāt
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [عربی، جمعِ حَشَرَة] ( زیست شناسی )
مختصات ( حَ شَ ) [ ع . ] ( اِ. )
آواشناسی haSarAt
الگوی تکیه WWS
شمارگان هجا 3
منبع لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی عمید
دسته بندی حیوانات به انگلیسی:
vertebrates = مهره داران 🐎
invertebrates = بی مهرگان 🪱
marsupials = کیسه داران 🐨
mammals = پستانداران 🦇
reptiles = خزندگان🦎
amphibians = دوزیستان 🐢
...
[مشاهده متن کامل]

aquatic animals = آبزیان 🐋
predators = درندگان 🐅
crustaceans = سخت پوستان 🦀
molluscs / mollusks = نرم تنان 🐌
insects = حشرات 🦟
arachnids = تنندگان، عنکبوتیان 🕷
arthropods = بندپایان 🦋
birds = پرندگان 🦅
fish = ماهی ها 🐠
echinoderms = خارپوستان
herbivore = جانور گیاه خوار 🐘
carnivore = جانور گوشت خوار 🐆
insectivore =جانور حشره خوار 🕷
omnivore = جانور همه چیز خوار 🐖

حشره از فعل حشر عربی در بسیاری از موارد به معنی جمع کردن آمده است . الحَشر جمع آوری . به پوست چسبیده به دانه نیز گفته می شود . عرب به موجوداتی ریز مثل مورچه که دانه جمع آوری می کنند حشره گفته شده سپس این نام به همه ی موجودات دیگر از این دست تسری یافته است .
تار
موجوداتی مزخرف و اذیت کن بجز زنبور که او هم نیش میزند

در اوستا " خرفستران "

بپرس