حیض و عده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حیض و عده (قرآن). نگه داشتن عده یعنی گذراندن سه بار پاکی از حیض در زنانی که حیض می شوند و در غیر آنها پشت سر نهادن سه ماه متوالی است.
تعیین سه ماه با عنوان عده، برای زنان غیر قابل حیض:• « والــی یئسن من المحیض من نسائکم ان ارتبتم فعدتهن ثلـثة اشهر والــی لم یحضن...؛ و از زنان شما آنهایی که از دیدن خون حیض مأیوسند، اگر شک کردید، (که برای سن یأس است یا عوارض دیگر) عدّه آنها سه ماه است و هم چنین زنانی که (با وجود اقتضای سن) حیض ندیده اند. و زن های باردار مدت عده آنها وضع حمل آنهاست. و هر که از خدا پروا کند خدا برای او در کارهایش آسانی قرار می دهد.»جمله «و الــی لم یحضن» عطف بر «و الــی یئسن...؛» و معنایش چنین است: زنانی که در سن حیض دیدن، حیض ندیدند، مانند زنان یائسه، عده طلاق شان سه ماه است.
عده زنان مطلقه
سه حیض، عده زنان مطلقه:• « والمطـلقـت یتربصن بانفسهن ثلـثة قروء...؛ و زنان طلاق داده شده باید مدت سه پاکی (از عادت زنانه) خود را در انتظار دارند (عدّه نگه دارند) و ...» یک احتمال این است که «قرء» به معنای حیض باشد.
رعایت عده نشانه تقوا
رعایت مدت عده، در صورت شک در حیض، نشانه تقواپیشگی و سبب آمرزش گناهان و درپی دارنده پاداش بزرگ خدا:• « والــی یئسن من المحیض من نسائکم ان ارتبتم فعدتهن ثلـثة اشهر والــی لم یحضن واولـت الاحمال اجلهن ان یضعن حملهن ومن یتق الله یجعل له من امره یسرا؛ و از زنان شما آنهایی که از دیدن خون حیض مأیوسند، اگر شک کردید، (که برای سن یأس است یا عوارض دیگر) عدّه آنها سه ماه است و هم چنین زنانی که (با وجود اقتضای سن) حیض ندیده اند. و زن های باردار مدت عده آنها وضع حمل آنهاست. و هر که از خدا پروا کند خدا برای او در کارهایش آسانی قرار می دهد.»• « ذلک امر الله انزله الیکم ومن یتق الله یکفر عنه سیـاته ویعظم له اجرا؛ این (احکام همه) حکم خداوند است که به سوی شما فرو فرستاده؛ و هر که از خدا پروا کند خدا گناهان او را می زداید و پاداش او را بزرگ می دارد.»
نگهداری عده در صورت شک
...

پیشنهاد کاربران

بپرس