سحابی پروانه

فرهنگستان زبان و ادب

{Butterfly Nebula} [نجوم ] نام مشترک گروهی از سحابی های پخشیده ازجمله سحابی حشره و سحابی دَمبل کوچک که در آسمان به شکل پروانه دیده می شوند

دانشنامه عمومی

ان جی سی ۶۳۰۲ یا سحابی پروانه یا سحابی حشره[ ۱] یا کالدول ۶۹، نام یک سحابی سیاره نمای دوقطبی است که در صورت فلکی کژدم واقع شده است. ساختار این سحابی، یکی از پیچیده ترین ساختارهایی است که در سحابی های سیاره نما مشاهده شده است. طیف نوری سحابی پروانه، نشان می دهد که ستاره مرکزی آن یکی از داغ ترین ستاره ها در کهکشان است؛ آن چنان که دمای سطح آن بالای ۲۰۰٫۰۰۰ درجه کلوین بوده که بیانگر این است که اندازه این ستاره باید بسیار بزرگ باشد.
این ستاره مرکزی یک کوتوله سفید بوده و اخیراً با استفاده از دوربین ارتقاء یافته «میدان عریض» نصب شده بر تلسکوپ فضایی هابل کشف شده است. ستاره ذکر شده در حال حاضر دارای جرمی حدود ۰٫۶۴ جرم خورشید بوده و توسط یک صفحه استوایی متراکم منحصربه فرد تشکیل شده از گاز و غبار، احاطه شده است. احتمالاً این صفحه متراکم باعث برون ریزی ستاره برای تشکیل ساختار دوقطبی، همانند ساعت شنی شده است. این ساختار دوقطبی، ویژگی های جالب فراوانی را نشان می دهد که در این سحابی سیاره نما دیده می شود؛ از جمله دیواره های یونیزاسیون، گره ها و لبه های تیز.
عکس سحابی پروانه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس