درهای بهشت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] درهای بهشت (قرآن). بهشت درهای گوناگونی دارد که همواره به روی بهشتیان گشوده است.
بهشت، دارای درهای گوناگون:•«جنت عدن یدخلونها ومن صلح من ءابآئهم وازوجهم وذریتهم والملـئکة یدخلون علیهم من کل باب:(همان) باغهای جاویدان بهشتی که وارد آن می شوند؛ و همچنین پدران و همسران و فرزندان صالح آنها؛ و فرشتگان از هر دری بر آنان وارد می گردند ... ». در تفاسیر آمده است که فرشتگان از درهای هشت گانه بهشت بر آنها وارد می شوند. برخی گویند: فرشتگان از درهای مختلف نیکی بهشت بر آنها وارد می شوند. برخی گویند: فرشتگان از درهای مختلف نیکی مثل نماز، زکات، روزه و ... بر آنها وارد می شوند. ابن عباس گوید: یعنی فرشتگان از درهای مختلف قصرها و باغها بر آنها وارد می شوند و تحیت خداوندی و تحفه ها و هدایا را به آنها تقدیم می کنند. •«جنت عدن مفتحة لهم الابوب:باغهای جاویدان بهشتی که درهایش به روی آنان گشوده است،». تعبیر به" مُفَتَّحَةً لَهُمُ الْأَبْوابُ " اشاره به آن است که حتی زحمت گشودن درها برای بهشتیان وجود ندارد، گویی بهشت در انتظار آنهاست، و هنگامی که چشمش به آنان می افتد آغوش باز می کند و آنها را به درون دعوت می کند! سپس آرامش و احترام خاص بهشتیان را به این صورت بیان می کند:" این در حالی است که آنها بر تختها در آن تکیه کرده اند، و انواع میوه های فراوان و نوشیدنی در اختیار آنها است" هر زمان آن را می طلبند، فورا نزد آنها حاضر می شود. •«وسیق الذین اتقوا ربهم الی الجنة زمرا حتی اذا جاءوها وفتحت ابوبها...:و کسانی که تقوای الهی پیشه کردند گروه گروه به سوی بهشت برده می شوند؛ هنگامی که به آن می رسند درهای بهشت گشوده می شود و نگهبانان به آنان می گویند: « سلام بر شما! گوارایتان باد این نعمتها! داخل بهشت شوید و جاودانه بمانید!»» از «سهل بن سعد ساعدی» نقل شده که رسول خدا (ص) فرمود:برای بهشت هشت درب می باشد، یک درب آن به نام (ریان) است که از آن داخل نمی شوند مگر روزه داران و این حدیث را «بخاری و مسلم» در «صحیح» خود نقل کرده اند.
عدم نیاز به قفل و کلید
عدم احتیاج درهای بهشت، به قفل و کلید:•«جنت عدن مفتحة لهم الابوب:باغهای جاویدان بهشتی که درهایش به روی آنان گشوده است،» یعنی آن بازگشتگاه خوب، عبارت است از جنت های با استقرار و دائمی. و باز بودن درها به روی آنان، کنایه است از اینکه متقین هیچ مانعی از تنعم به نعمتهای موجود در آن جنات ندارند، چون جنات برای آنها درست شده، و مال آنان است.بعضی از مفسرین گفته اند: مراد از این جمله این است که: درها به روی ایشان باز است، و احتیاجی نیست که پشت در بایستند، و یا حلقه در را بکوبند، تا به رویشان باز شود.بعضی دیگر گفته اند: مراد این است که: درها بدون کلید به رویشان باز، و بدون قفل به رویشان بسته می شود. و به هر حال این آیه و چند آیه بعد در مقام بیان" حسن ماب" است. در تفسیر «مفتحة لهم الابواب» شیخ طبرسی گفته شده: یعنی موقع رفتن به بهشت درهای آنها را به روی خود گشوده می یابند و نیازی به ایستادن کنار دربها ندارند.برخی گفته: یعنی احتیاجی به کلید ندارند چه اینکه آنها بدون کلید گشوده می شوند.«حسن» گوید: اهل بهشت به دربها گویند: باز شوید گشوده شوند و بسته شوید بسته شوند.و نیز نظر برخی از تفسیر نویسان این است که: درهای بهشت اگر چه بسته باشند ولی ایشان ممنوع از دخول نمی باشند.و برخی گفته اند: معنی گشوده شده درها این است که مصیر ایشان به بهشت است چنان که گفته می شود: هر موقع به دیدن ما آمدی در باز و بالش گذاشته شده است.
ورود فرشتگان از درها
ورود فرشتگان الهی، از درهای گوناگون بر بهشتیان:•«جنت عدن یدخلونها ومن صلح من ءابآئهم وازوجهم وذریتهم والملـئکة یدخلون علیهم من کل باب:(همان) باغهای جاویدان بهشتی که وارد آن می شوند؛ و همچنین پدران و همسران و فرزندان صالح آنها؛ و فرشتگان از هر دری بر آنان وارد می گردند ...». و آنچه که این نعمتهای بزرگ و بی پایان را تکمیل می سازد، این است که فرشتگان از هر دری بر آنها وارد می شوند.
درهای گشوده
...

پیشنهاد کاربران

بپرس