شبکه رایانه ای

دانشنامه عمومی

شبکهٔ رایانه ای[ ۱] ( به انگلیسی: Computer network ) ( کوتاه: شبکه ) به اتصال دو یا چند سیستم ( مانند کامپیوتر، لپ تاپ، و… ) با توانایی ارسال و دریافت داده گفته می شود. این انتقال داده ها می تواند با کابل چند رسانه ای، کابل نوری یا بیسیم انجام شود. همچنین می توانیم منابع داخل شبکه را در دسترس تمامی کاربران درون شبکه قرار دهیم.
شبکه رایانه ای باعث تسهیل ارتباط میان کاربران شده و اجازه می دهد تا کاربران منابع خود را به اشتراک بگذارند. منابعی مانند فایل های داخل شبکه ( شامل: اسناد متنی، عکس، فایل صوتی و تصویری و… ) و همچنین پرینتر، اسکنر و دستگاه های مشابه که داخل شبکه استفاده می شوند.
انواع شبکه های رایانه ای از نظر وسعت:
WAN: شبکه محیط گسترده ( Wide Area Network )
MAN: شبکه محیط کلان شهری ( Metropolitan Area Network )
LAN: شبکه محیط محلی ( Local Area Network )
PAN: شبکه محیط شخصی ( Personal Area Network )
WLAN: شبکه محیط محلی بی سیم ( Wireless Local Area Network )
CAN: شبکه محیط پردیس دانشگاه ( Campus Area Network )
HAN: شبکه محیط خانه ( Home Area Network )
SAN: شبکه محیط ذخیره سازی ( Storage Area Network )
انواع شبکه های رایانه ای از نظر توپولوژی:
انواع شبکه های رایانه ای از نظر نقش کاربر:
کلاینت سرور: سرور ( سرویس ) عمل سرویس دهی را انجام می دهد و کلاینت ( مشتری ) فقط سرویس می گیرد.
یک شبکه رایانه ای اجازه به اشتراک گذاری منابع و اطلاعات را بین دستگاه های متصل شده به هم، می دهد. در دهه ۶۰ میلادی، آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته ( ARPA ) پروژه های تحقیقاتی پیشرفته ( ARPANET ) برای وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا اختصاص داد. این اولین شبکه رایانه ای در جهان بود. [ ۲] توسعه شبکه از سال ۱۹۶۹ و براساس طرح های توسعه یافته دهه ۶۰ آغاز شد.
شبکه های رایانه ای را می توان برای اهداف مختلف استفاده کرد:
• تسهیل ارتباطات: با استفاده از شبکه، افراد می توانند به آسانی از طریق رایانامه، پیام رسانی فوری، اتاق گفتگو، تلفن، تلفن تصویری و ویدئو کنفرانس، ارتباط برقرار کنند.
• اشتراک گذاری سخت افزارها: در یک محیط شبکه ای، هر کامپیوتر در شبکه می تواند به منابع سخت افزاری در شبکه دسترسی پیدا کرده و از آن ها استفاده کند؛ مانند چاپ یک سند به وسیله چاپگری که در شبکه به اشتراک گذاشته شده است.
• اشتراک گذاری پرونده ها، داده ها و اطلاعات: در یک محیط شبکه ای، هر کاربر مجاز می تواند به داده ها و اطلاعاتی که بر روی رایانه های دیگر موجود در شبکه، ذخیره شده است دسترسی پیدا کند. قابلیت دسترسی به داده ها و اطلاعات در دستگاه های ذخیره سازی اشتراکی، از ویژگی های مهم بسیاری از شبکه های است.
• اشتراک گذاری نرم افزارها: کاربرانی که به یک شبکه متصل اند، می توانند برنامه های کاربردی موجود روی کامپیوترهای راه دور را اجرا کنند.
عکس شبکه رایانه ایعکس شبکه رایانه ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شبکۀ رایانه ای (Computer network)
شبکه ای حداقل از دو رایانه که با استفاده از سیستم های ارتباطی به یکدیگر مرتبط اند. هدف از ایجاد شبکه، برقراری ارتباط و به اشتراک گذاری منابع می باشد. نکته قابل توجه اختلافی است که در بین خبرگان و کارشناسان حوزۀ شبکه در مورد این تعریف وجود دارد. برخی در مورد این که آیا این تعریف درخصوص دو دستگاه رایانه که به وسیلۀ برخی رسانه های رایج ارتباطی به یکدیگر متصل گردیده اند نیز صادق است، تردید دارند. به همین دلیل بعضی از منابع رسماً اعلام داشته اند برای این که به مجموعه ای ارتباطی لفظ شبکه اطلاق گردد، مجموعۀ فوق می بایستی شامل حداقل سه دستگاه رایانه باشد. برخی نیز عقیده دارند رایانه ای که به یک دستگاه غیر محاسباتی (مانند اتصال یک دستگاه رایانه به یک چاپگر با استفاده از کابل اینترنت) متصل شده باشد نیز شبکه می گویند.

جدول کلمات

وب

پیشنهاد کاربران

بپرس