شطحیات


برابر پارسی: گمراهی ها، ژاژها، گمراهی ها

لغت نامه دهخدا

شطحیات. [ ش َ طَ حی یا ] ( ع اِ ) ج ِ شطحیة، به معنی سرریز دیگ. ( یادداشت مؤلف ). || ( از ع ، اِ ) ( اصطلاح عرفان ) سخنان خلاف شرع بر زبان آوردن و چیزهای مخالف ظاهر شرع گفتن. ( ناظم الاطباء ) ( از آنندراج ) ( از غیاث اللغات ). کلماتی که در وقت مستی و ذوق از بعضی واصلین صادر می شود، مانند: «انا الحق » گفتن حسین بن منصور، و «لیس فی الجبة سوی اﷲ» گفتن جنید و «سبحانی ما اعظم شانی » گفتن بایزید. ( از غیاث اللغات ). آنچه صوفیان گاه وجد و حال بیرون از حد شرع گویند. کلماتی که ازصوفیان صادر شود در غلبه حال و بیخودی که گاهی کفرباشد. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به شطح و شطحات شود.

فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) شطحیه سخنانی که ظاهر آن خلاف شرع باشد و عرفای کامل در شدت وجد و حال آن ها را بر زبان رانند مانند انا الحق گفتن حسین بن منصور حلاج .

فرهنگ معین

(شَ یّ ) [ ع . ] (اِ. ) جِ شطحیه ، سخنانی که ظاهر آن خلاف شرع باشد.

فرهنگ عمید

۱. سخنان خلاف شرع.
۲. کلماتی که ظاهر آن ها خلاف شرع باشد، مانند اناالحق گفتن حسین بن منصور حلاج.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شطحیات جمع شطح و شطح در لغت به معنی حرکت است.
نخستین نمونه های شطح را در سخنان صوفیان سده ی دوم هجری چون ابراهیم ادهم و رابعه ی بصری می توان یافت. ولی در کلام بایزید بسطامی، شطحیات صوفیانه رنگ بسیار تند یافت؛ چنان که حتی شبلی و حلاّج هم سخنانشان، تندتر و بی پرواتر از بایزید نبود؛ هر چند حلاّج جانش را بر سر همین شطحیات خویش نهاد؛ اما به هرحال شطحیات صوفیه با نام بایزید پیوند و ارتباطی خاص یافت. علاوه بر بایزید و حلاّج صوفیان دیگری هستند که در شطحیّات معروف اند. از این قبیل هستند کسانی چون: ابونصر سراج طوسی، احمد غزالی، سهل تستری ، الواسطی، ابوبکر شبلی، ابوالحسن خرقانی، ابوسعید ابی الخیر، ابوحامد غزالی، ابن عربی، بوعلی حریری، ابن سبعین، عفیف تلمسانی و از سویی شاعرانی چون سنایی، عطار، مولوی، عراقی، حافظ، نعمت الله ولی و جامی نیز در شعرهای خود سخنان شطح آمیز می گنجاندند. مثلا این ابیات از نعمت الله ولی: گر کسی در هوای جنت هست ••• جنت و حور در هوای من است وصل و هجران که عاشقان گویند ••• از فنای من و بقای من است
دیدگاه های مشایخ صوفیه
مشایخ صوفیه در مورد شطح دو نظر دارند:
← گروه نخست
...

پیشنهاد کاربران

هو
با سلام ، شطحیات جمع شطح هست به فتح دو حرف اول و تشدید حرف یا، و الفاظ نامفهومی برای دیگران که در سماع به فتح سین ، نوعی رقص عارفانه از دهان عرفا خارج میشود. از ان به طامات و هذیان العرفا نیز نامبرده میشود.
با تشکر.

بپرس