طه

/tAhA/

فرهنگ اسم ها

اسم: طه (پسر) (عربی، فارسی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: tāhā) (فارسی: طه (طاها)) (انگلیسی: taha۲)
معنی: طاها، نام سوره ٔ بیستم قرآن کریم، نام پیامبر اسلام ( ص )، ( = طاها ) ( اَعلام ) ) بیستمین سوره از قرآن کریم دارای صد و سی و پنج آیه، ) طه به لغتِ طی «یا محمّد» می باشد یعنی ای محمّد، و به قولی نام پیامبر اسلام ( ص ) می باشد، ن، ک، ( در اعلام ) طه به لغتِ طی ' یا محمد ' می باشد یعنی ای محمد، و به قولی نام رسول اکرم ( ص ) می باشد + نک طاها، طهماسپ
برچسب ها: اسم، اسم با ط، اسم پسر، اسم عربی، اسم فارسی، اسم مذهبی و قرآنی

لغت نامه دهخدا

طه. [ طا ها ] ( اِخ ) نام سوره بیستم از قرآن کریم. شماره آیات آن یکصدوسی وپنج و نزول آن در مکه معظمه است و قبل از سوره انبیاء و پس از سوره مریم واقع است. و طه اسم فعل است ، یعنی آرام کن. یا به معنی «یا رجل » است ، به لغت حبشیه. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). و من قراء طه باشباع الفتحتین ، فحرفان عنده من الهجاء. ( منتهی الارب ). کوفیان طه را آیتی شمردند،و دیگران نشمردند. ابوعمرو بفتح طا و اماله «ها» خواند، و حمزه و کسائی و خلف و ابوبکر الاعشی و عبدالرحمن ، به اماله هر دو طِه ِ خواندند. اهل شام و مدینه بین بین خواندند هر دو، و باقی قراء به تفخیم هر دو.و عیسی بن عمر در شاذ برعکس قرائت ابوعمرو خواند و حسن بصری در شاذ خواند طَه ْ، باسکان الهاء و گفت تفسیرش آن باشد که : ای مرد. مفسران در معنیش خلاف کرده اند، عبداﷲ عباس گفت قسم است بنامی از نامهای خدای تعالی که به او قسم کرد و مجاهد و حسن بصری و عطا و ضحاک گفتند: معنی این کلمه آن است که : یا رجل ، ای مردا. عکرمه گفت هو بلسان الحبشه یا رجل. سعید جبیر گفت به نبطی هم این معنی دارد. سدی و ابامالک گفتند: یا فلان. کلبی گفت بلغت عک «یا رجل » باشد. قال :
ان السفاهة طه فی خلایقکم
لاقدس اﷲ ارواح الملاعین.
و قال آخر :
هتفت بطه فی القتال فلم یجب
فحقت لعمری ان یکون صوائلا.
مقاتل گفت معنی طه آن است که طاء الارض بقدمیک. وگفت سبب آن بود که رسول علیه السلام در نماز یک پای برگرفتی و بر یک پای بایستادی تا رنج بیش بودی و ثواب بیشتر، خدای تعالی این آیت فرستاد و گفت : هر دو پای بر زمین نه. محمدبن کعب القرظی گفت : خدای تعالی قسم کرد بطول و هدایتش و مقسم علیه که جواب قسم است ، قوله :ماانزلنا علیک القرآن َ لتشقی . جعفربن محمد الصادق علیه السلام گفت : طه طهارت اهل بیت رسول است. آنگه این آیت برخواند: انما یرید اﷲ لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیراً. ( تفسیر ابوالفتوح رازی سوره 33 ( الاحزاب ) از آیه 33 ). هندوشاه نخجوانی در نعت خاتم الانبیاء صلواة اﷲ و سلامه علیه گفته :
پیشوای دو جهان قافله سالار وجود
کوست مقصود ز یاسین و مراد از طه.
هندوشاه نخجوانی.
|| کنایه از آل رسول ( ص ) است. آل طه. رجوع به آل طه شود. || پیغمبر اسلام ( ص ) :
کید حسود بدنسب با چون تو شاه دین طلب
خاریست جفت بولهب در راه طه ریخته.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

ابن مهنا جبرینی شافعی دانشمند مفسر و محدث ( و. حلب ۱٠۸۴ - ف. ۱۱۷۸ ه.ق . ). وی در علوم و نقلی تبحر داشت و مردی تیز خاطر و صاحب هوش سرشار بود. طه از دانشمندان عصر استفاده کرد و تا سال ۱۱۳۱ بتحصیل ادامه داد و در آن سال سفری بحجاز کرد و صحیح بخاری را نزد شارح آن را ابو محمد عبدالله بن سالم بصری استماع نمود و از وی اجازه روایت صحیح و دیگر کتب را بدست آورد و علوم عربیت را نزد شیخ عبد مصری آموخت . شیخ تاج الدین قلعی و شیخ عبد القادر که هر دو مفتی مکه بوده اند از استادان طه بشمار میروند . وی سپس بوطن خود بازگشت و بافاده مشغول شد و بار دیگر بحجاز رفت ( سال ۱۱۶۱ ه.ق . ) و نزدیک دو سال در مکه اقامت گزید و مجددا بموطن خود برگشت . طه بر صحیح بخاری تاباب مغازی تعلیقاتی نوشته و تراجم احوال کسانی را که در غزوه بدر با پیغمبر ( ص ) همراه بودهاند فراهم آورد ( لغ. )
انور . وی صراف محکمه ملی اسکندریه بود مشاغل : در سال ۱۹۱۹ طه حسین به مصر برگشت و به سمت استادی دانشکده ادبیات منصوب گردید و فعالیت های روزنامه نگاری خود را تعقیب کرد .

فرهنگ عمید

بیستمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۳۵ آیه، حکیم، کلیم.
* آل طه: [مجاز] آل رسول.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ قرآن است
طه، دو حرف از حروف مقطعه است، و در این که مراد از آن چیست، روایات و اقوال مختلف است. در روایتی از امام صادق علیه السلام «طه» از اسامی پیامبر صلی الله علیه و آله دانسته شده است که به معنای «یا طالب الحق الهادی الیه» می باشد.
و در روایت دیگر از آن حضرت به معنای طهارت اهل بیت علیهم السلام آمده است. برخی از مفسران، آن را به معنای «یا رجل» که مقصود محمد صلی الله علیه و آله است دانسته و با توجه به بعضی روایات گفته اند: رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگام تهجّد، روی انگشتان پاها یا روی یک پا قرار می گرفت تا رنج بیشتری تحمّل کند، خداوند فرمود: هر دو پا را روی زمین قرار ده و تا این حدّ خود را به مشقت نینداز.
فرهنگ قرآن، جلد 19، صفحه 246.

[ویکی الکتاب] معنی طه: از حروف مقطعه و رموز قرآن (در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده که " طه " خود یکی از اسماء رسول خدا است ، و معنایش "یا طالب الحق الهادی الیه "است یعنی ای که طالب حق و هدایت کننده خلق به سوی آنی )

پیشنهاد کاربران

نوشتن با حروف مقطعه چجوری

طالب الحق، الهادی الیه
طالب حق و هدایت کننده به آن

بپرس