عبدالرحمن سوم

دانشنامه آزاد فارسی

عبدالرحمن سوم (891ـ961ق)
(Abd ar-Rahman III)
(ملقب به الناصر = پیروز). حاکم قرطبه در اندلس (912-961م). در 929م خود را خلیفه امویان نامید و رسماً از خلفای بغداد، که قریب به دو قرن بر امرای پیش از او حکم رانده بودند، اعلام استقلال کرد. مدافعجهاد برضد حکام مسیحی بود و در محاصرۀ شهرها تبحر بسیار داشت؛ همچنین قدرت امویان و دستاوردهای فرهنگی مغربی ها را به اوج خود رسانید. قرطبه، مرکز خلافت عبدالرحمن، مأمن مسلمانان شرق و جنوب و مسیحیان شمال اروپا به شمار می رفت؛ همچنین، کاخ وی در مدینه الزّهرا از شاهکارهای معماری که بنای آن در 936 آغاز شد، کانون فعالیت های سیاسی بود. عبدالرحمن با توسل به شگردهای متنوعی، نظیر استفاده از منجنیق در باجه (929م)، بستن راه های ارتباطی و محاصرۀ دایم اردوگاه طلیطله (93م)، شهرهای اسلامی اسپانیا را بازپس گرفت. در دوران حکومتش، با افزایش شمار بردگان سپاه شخصی اش از 3750نفر به 13750نفر، مسیحیان را در جنگ شکست داد. در 920م در نبرد با باسک ها و لئونی ها، در حوالی بنبلونه (پامپلونا)، پیروز شد و در 924م آن شهر را غارت کرد. در 929م خود را خلیفه نامید و لقب سلطنتی «الناصر» را برگزید. پس از 939 میلادی فعالیتش در اسپانیا کاهش یافت، اما پیکارهایی در شمال افریقا انجام داد که به تصرف سبته در 931م و طنجه در 951م انجامید.
28010200

پیشنهاد کاربران

عبدالرحمن الناصر لدین الله ( زاده ۷ ژانویهٔ ۸۹۱ - درگذشته ۱۵ اکتبر ۹۶۱ ) ، امیر و خلیفه قرطبه ( از سال ۹۱۲ تا ۹۶۱ میلادی ) در اندلس در دوران حکومت امویان بود. او را با نام الناصر لدین الله نیز می شناسند. او در ۲۰ سالگی به قدرت رسید و ۵۰ سال حکومت کرد. مردم اندلس در دوران او از آزادی نسبی در عقاید دینی خود برخوردار بودند.
...
[مشاهده متن کامل]

در وصف او گفته اند:
. . . پوست سفید، چشمان آبی و چهرهٔ جذابی داشته؛ زیبا بوده، گرچه تا حدی تنومند و قوی بنیه بوده. پاهایش کوتاه بود، تا حدی که رکاب زینش فقط یک کف دست زیرش بوده. وقتی سوار اسب می شد بلند به نظر می رسید، ولی روی پای خودش خیلی کوتاه بود. او ریشش را به رنگ سیاه درمی آورد.
عبدالرحمن سال ۹۱۲ میلادی امیر قرطبه شد. از همان اوایل خلافتش، سیاست و خط مشی ویژه ای برای سرکوب یاغیان و سرکشان از خود نشان داد. در اعلامیه ای به یاغیان اسپانیایی و اعراب بربر هشدار داد:
آنچه من از شماها می خواهم باج و خراج نیست بلکه قلعه ها و شهرهای شماست. بنابراین اگر اطاعت نمودید مورد الطاف شاهی قرار خواهید گرفت در غیر این صورت به تعقیب و مجازات نایل خواهید آمد.
در کمتر از ۹۰ روز توانست ایالت های الویره و جیان را به انقیا خود درآورد و راهزنان و دزدان منطقه را از بین ببرد. پس از مدتی توانست اشبیلیه را نیز به قلمرو خود بیفزاید. سپس سپاهیان خود را متوجه شمال و شرق ساخت. بطلیوس پس از یک سال محاصره تسلیم شد و طلیطله که به تحریک حاکم مسیحی لئون قیام کرده بود، بعد از دو سال محاصره بدون هیچ قید و شرطی به اطاعت عبدالرحمن درآمد.
با این فتوحات به فرمانروای بی بدیل اندلس بدل گشت ولی همچنان دو دشمن، یکی عشایر مسیحی ساکن شمال و دیگری خلافت فاطمی، در کمین او بودند. با آنکه قصد نداشت با اقوام شمالی درگیر شود و بیشتر خواهان مسالمت بود، به ناچار آن ها وارد جنگ شد. سال ۹۱۴ میلادی یا ۳۰۲ قمری، لئونی ها به فرماندهی اوردونو دوم به طور ناگهانی بر مارده حمله بردند و آن را به خاک و خون کشیدند و مردان را کشتند و زنان و کودکان را به اسیری بردند و دوباره از رود دورو عبور کردند. عبدالرحمن که در آفریقا مشغول جنگ با فاطمیان بود، به وزیرش احمد بن ابی عبیده دستور سرکوبی یاغیان لئون را داد و احمد نیز یاغیان را به شدت تنبیه کرد اما در نزدیک سان استوان به طور غافلگیرانه دشمن بر او حمله برد و ناچار با تلفات زیادی که برجای گذاشت به عقب بازگشت اما عبدالرحمن پا پس نکشید و در سال ۳۰۶ هجری سپاه دیگری به فرماندهی حاجب خود بدر بر سر دشمن فرستاد و او توانست شکست سنگینی به دشمن تحمیل کند.

عبدالرحمن سوم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عبدالرحمن_سوم

بپرس