عبدالکریم قاسم

دانشنامه آزاد فارسی

عَبدُالکَریم قاسم (بغداد ۱۹۱۴ـ۱۹۶۳)
عَبدُالکَریم قاسم
اولین رئیس جمهور عراق (۱۹۵۸ـ۱۹۶۳). مادر او از شیعیان بود. پس از دریافت دیپلم، در اواخر ۱۹۳۱ به عنوان معلم در مدرسۀ ابتدایی شامیه به کار پرداخت ولی سال بعد استعفا کرد و در ۱۹۳۲ وارد دانشکدۀ افسری شد و در ۱۵ آوریل ۱۹۳۴ با درجۀ ستوان دومی فارغ التحصیل گردید و در ۱۹۳۷ به درجه ستوان یکمی ارتقا یافت. در ژانویۀ ۱۹۴۰ به دانشکدۀ فرماندهی و ستاد وارد شد و ظاهراً در انقلاب مارس ۱۹۴۱ شرکت کرد و در ۱۹۴۷ به سرگردی رسید. در ۱۹۴۸ با عنوان فرمانده هنگ اول در جنگ فلسطین شرکت کرد. در سپتامبر ۱۹۵۰ برای شرکت در دوره های عالی نظامی به مدت شش ماه به لندن رفت. طی سال های ۱۹۵۲ تا ۱۹۵۶ در مناصب نظامی ایفای وظیفه کرد و با درجۀ سرتیپ دومی فرمانده نیروهای عراقی مستقر در اردن شد. در ۱۴ ژوئیه ۱۹۵۸ با کودتایی حکومت سلطنتی عراق را برانداخت و رژیم جمهوری برپا کرد و خود، نخست وزیر، وزیر دفاع و فرمانده کل قوا شد. در ۱۹۵۹ به درجۀ سرلشکری و در ژانویۀ ۱۹۶۳ به درجۀ سپهبدی رسید. در مارس ۱۹۵۹ قیام سرهنگ عبدالوهاب شواف در موصل را سرکوب و در تابستان همان سال قدرت کمونیست ها را محدود کرد. در ۱۹۶۱ کوشید تا کویت تازه استقلال یافته را به عراق ملحق سازد اما در این کار موفق نشود. در ۸ فوریه ۱۹۶۳، بعضی یاران قدیمی او، نظیر عبدالسلام عارف و احمد حسن البکر، و احزاب و سازمان های ناسیونالیست، همچون حزب بعث و جنبش ناسیونالیست های عرب و جنبش وحدت خواهان سوسیالیست، با کودتای نظامی دولت عبدالکریم قاسم را برانداختند و خود او را در روز نهم فوریه پس از محاکمه، اعدام کردند.

پیشنهاد کاربران

عبدالکریم قاسم ( ۲۱ نوامبر ۱۹۱۴ – ۹ فوریه ۱۹۶۳ ) سرتیپ ناسیونالیست ارتش عراق بود که به عنوان ۲۴ امین نخست وزیر عراق زمام امور را تا به مدت ۴ سال در دست گرفت تا عاقبت در انقلاب رمضان ۱۹۶۳–۱۳۴۲ دستگیر و کشته شد. در این دوره وی با نام الزعیم شناخته می شد.
...
[مشاهده متن کامل]

وی بهمراه عبدالسلام عارف در روز ۲۳ تیر ۱۳۳۷ در کودتای ضدسلطنتی عراق ( ۱۴ ژولای ۱۹۵۸ ) به حیات رژیم پادشاهی فیصل دوم در عراق خاتمه داند.
قاسم در فاصله سالهای ۱۳۱۹ تا ۱۳۳۵ توانسته بود تمامی مدارج نظامی ارتش عراق را طی کند و به فرماندهی آن دست یابد. او توانسته بود عقاید چپگرایانه خود را در فاصله حداقل دو دهه پر حادثه عراق از دید رژیم غربگرا و انگلیسی نوری سعید مخفی نگاه دارد و با همین گرایش، حساسترین منصب نظامی کشور یعنی ریاست ستاد ارتش عراق را به مدت چند سال بر عهده داشته باشد. کودتای قاسم موجب خشنودی مسکو و قاهره و نگرانی تهران و واشینگتن و لندن شد.
پدرش محمد بکر الفضلی الزبیدی یک کشاورز عرب از جنوب بغداد بود که در زمان جنگ جهانی اول، اندکی پس از تولد پسرش درگذشت. مادر قاسم، کیفیه حسن یعقوب السکینی از کردهای شیعه فیلی اهل بغداد بود.
قاسم در مهدیه، یک منطقه کم درآمد بغداد در سمت چپ رودخانه، که اکنون به نام کرخ شناخته می شود، در ۲۱ نوامبر ۱۹۱۴ به دنیا آمد. او دانش آموز ممتازی بود و با بورسیه دولتی وارد دبیرستان شد. در ۱۹۳۱ او در دانشکده نظامی پذیرفته شد. در سال ۱۹۳۴ به عنوان ستوان دوم فارغ التحصیل شد. قاسم سپس در کالج الارکان شرکت کرد و در دسامبر ۱۹۴۱ با درجه عالی فارغ التحصیل شد. در سال ۱۹۵۱ دوره افسران ارشد را در دویزز، ویلتشر به پایان رساند. قاسم به دلیل استعدادی که در متقاعد کردن آنها برای انجام اقدامات غیرمحتمل در تمرینات نظامی داشت، توسط همکلاسی هایش در دیویز لقب «افسونگر مار» داده شد.
وی در سرکوب ناآرامی های قبیله ای در منطقه فرات میانه در سال ۱۹۳۵، در جنگ انگلیس و عراق در مه ۱۹۴۱ و شورش بارزانی در سال ۱۹۴۵ شرکت کرد. از می ۱۹۴۸ تا ژوئن ۱۹۴۹ فرماندهی یک گردان از تیپ اول را بر عهده گرفت که در منطقه کفر قاسم در جنوب قیلقلیه قرار داشت. در سال های ۱۹۵۶–۱۹۵۷، در پی بحران سوئز به همراه تیپ خود در اردن خدمت کرد. در سال ۱۹۵۷ رهبری چندین گروه مخالف را که در ارتش تشکیل شده بودند، به عهده گرفت.

عبدالکریم قاسم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عبدالکریم_قاسم

بپرس