عثمان دوم

دانشنامه آزاد فارسی

عُثمان (عثمانی ۲) دوم (۱۰۱۲ـ۱۰۳۱ق)
شانزدهمین سلطان (۱۰۲۷ـ۱۰۳۱ق) عثمانی. او پسر سلطان احمد یکم بود. وی پس از عمویش ، مصطفی یکم ، به پادشاهی رسید. در ۱۰۲۹ق پس از بستن پیمان نامۀ صلح با شاه عباس اول صفوی ، لهستانی ها را در سکورا، در نزدیکی پروس ، شکست داد و در ۱۰۳۰ق با آن ها معاهدۀ صلح بست . عثمان که درصدد انجام اصلاحاتی، چون کاهش نفوذ و قدرت ینی چری ها و شیخ الاسلام ها در ادارۀ حکومت و انتقال پایتخت به بورسه و آنکارا بود، پیش از آن که بتواند برنامه های خود را عملی سازد، به دست ینی چری ها و سپاهیان از سلطنت برکنار، زندانی و سپس کشته شد. او نخستین پادشاه عثمانی بود که جان خود را در شورش مخالفانش از دست داد. عثمان دوم به چندین زبان آشنایی داشت و در تیراندازی و سوارکاری ماهر بود. وی شعر نیز می سرود و چون در سوارکاری استاد بود، فارِس تخلص می کرد. دیوان ترکی او در کتابخانۀ توپکاپی استانبول موجود است .

پیشنهاد کاربران

عثمان دوم یا عثمان جوان ( زاده ۳ نوامبر ۱۶۰۴ - درگذشته ۲۰ مارس ۱۶۲۲ میلادی ) سلطان و خلیفه امپراتوری عثمانی بود که از سال ۱۶۱۸ تا سال ۱۶۲۲ میلادی در قلمرو عثمانیان حکومت می کرد.
او پسر احمد اول و ماه فیروز خدیجه سلطان بود و به زبان های لاتین، یونانی، ایتالیایی، عربی، فارسی و سانسکریت تسلط داشت. او پس از خلع عمویش مصطفی اول در سن چهارده سالگی به حکومت رسید. عثمان به زندانی کردن مصطفی دستور داد و کوسم سلطان و همراهانش را به قصر عتیق در بایزید تبعید کرد. او خلیل پاشا وزیر مصطفی را خلع کرد و گوزلچه علی پاشا را به جای او به مقام وزارت رسانید. در زمان عثمان، عزت افندی حق انتصاب و خلع اعضای علما را از دست داد و ریاست هیئت علما به عمر افندی واگذار شد. عثمان با صفویان در ایران قرارداد صلح بست و فعالیت های نظامی دولت عثمانی را علیه لهستان متمرکز کرد. لشکر سلطان عثمان به فرماندهی اسکندرپاشا، نیروهای لهستان را در سکورا در کنار رود پروس شکست داد. عثمان لهستان را در هاتین شکست داد و هاتین به قلمرو عثمانی ملحق شد.
...
[مشاهده متن کامل]

عثمان دوم به دنبال مقابله با ینی چری ها قهوه خانه ها را که محل ایجاد توطئه علیه دربار عثمانی بود بست و برنامه ای برای ایجاد یک ارتش جدید و وفادار ترتیب داد که از ساکنان آناتولی تشکیل شده بود. در نتیجه این اقدامات، ینی چری ها در سال ۱۶۲۲ دست به شوروش زده و با تقاضای اعدام دلاورپاشا، به کاخ توپقاپی ریختند و وزیران عثمان را به قتل رساندند. در همین زمان عثمان هم از سلطنت خلع و سپس در زندان یدیکوله اعدام شد.
پیش از وی، پدرش احمد اول در چند نوبت به ایران صفوی حمله کرده بود اما از شاه عباس شکست خورده بود؛ لذا وی به محض رسیدن به سلطنت، سپاهی بزرگ برای جنگ فرستاد. این سپاه در ابتدا از امام قلی خان شکست خورده و با تلفات سنگین عقب نشست. در میان راه با سپاه شاه عباس روبرو شد و توان مقابله با ایرانیان را در خود ندیده و در نهایت مجبور به صلح شد. طی صلح حاصل شده با نام عهدنامه سراب دستاوردهای زیر نصیب ایران شد: قبول متصرفات ایران از سوی پادشاهی عثمانی، به رسمیت شناختن حاکمیت ایران بر گرجستان ، ارمنستان شرقی، کل آذربایجان و دیاربکر.
عثمان دوم علیرغم جوانی خود به زودی به دنبال تثبیت خود به عنوان یک حاکم برآمد و پس از تثبیت مرزهای شرقی امپراتوری با امضای معاهده صلح ( معاهده سراب ) با ایران صفوی، شخصاً لشکرکشی عثمانی ها علیه لهستان و شاه زیگیسموند سوم را در طول این دوره رهبری کرد.

عثمان دومعثمان دومعثمان دومعثمان دومعثمان دومعثمان دوم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عثمان_دوم

بپرس