عشق در عرفان مولوی و مورتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عشق در عرفان مولوی و کریشنامورتی اهمیت والایی دارد؛ مولوی و کریشنا ویژگی هایی را برای عشق شمرده اند که در مواردی مشترک بوده و در مواردی متفاوت از هم اند؛ ازجمله اساسی ترین تفاوت هایی که این دو در ویژگی های عشق دارند این است که در عشق مولوی، خدا بروز و ظهور زیادی دارد؛ به طوری که عشق منهای خدا و بدون محوریت خدا را هرگز عشق نمی داند، در حالی که در عشق کریشنامورتی، خدا کمترین نقش را داراست.
عشق حقیقی، قدمتی به طول تاریخ دارد. عرفا، فیلسوفان و اندیشمندان زیادی از چهار سوی این کره خاکی و در اعصار و امصار گوناگون در مورد این حقیقت رمزآلود قلم فرسایی کرده و ایراد مطالب کرده اند. شاید بتوان ادعا کرد که هیچ فیلسوف و عارفی را نمی توان یافت که با هستی و چیستی عشق دست وپنجه نرم نکرده و آثاری ولو اندک به رشته تحریر نیاورده باشد. اهمیت عشق و ضرورت بحث در مورد آن را با مراجعه به آثار و نوشته هایی که از بدو خلقت تا به امروز نگاشته شده است به وضوح می توان دریافت.همچنان که گفته شد همه عرفا، فیلسوفان و اندیشمندان اعم از متدین و غیر متدین، شرقی و غربی، متقدم و متأخر، عشق را مورد بررسی قرار داده اند؛ اما بحث و گفت وگو در مورد عشق به این وسعت نه مراد نگارنده است و نه در وسع او؛ بلکه هدف اصلی این نوشته پرداختن به ویژگی های احصاء شده عشق توسط دو تن یکی از اندیشمندان و عرفا اسلامی و دیگری غیر اسلامی است.اندیشمند، شاعر و عارف اسلامی که در این نوشته ویژگی های عشق از دید ایشان مورد بررسی قرار گرفته است، کسی جز مولوی نیست و اندیشمند و عارف غیراسلامی که در این نوشته آراء او مورد بررسی قرار خواهد گرفت، جیدو کریشنا مورتی عارف هندی است.
آشنایی با مولوی و مورتی
جلال الدین محمد بلخی ( ۶ ربیع الاول ۶۰۴، بلخ - ۵ جمادی الثانی ۶۷۲ هجری قمری، قونیه) از مشهورترین شاعران فارسی زبان ایرانی است. نام کامل وی «محمد ابن محمد ابن حسین حسینی خطیبی بکری بلخی» بوده و در دوران حیات به القاب «جلال الدین»، «خداوندگار» و «مولانا خداوندگار» نامیده می شده است. در قرن های بعد (ظاهراً از قرن ۹) القاب «مولوی»، «مولانا»، «مولوی رومی» و «ملای رومی» برای وی به کار رفته و از برخی از اشعارش تخلص او را «خاموش» و «خَموش» و «خامُش» دانسته اند.جیدو کریشنا مورتی، عارف هندی در دهکده ی «ماراناپال» واقع در بخش «چی تور» در «آندرا پرادش» در قسمت جنوبی هندوستان در روز دوازدهم ماه مه سال ۱۸۹۵، به دنیا آمد و در سال ۱۹۸۶ در کالیفرنیا از دنیا رفت.
عشق در اندیشه مولوی
عشق در نزد مولوی دارای اهمیتی بس عظیم است.
← محور اشعار
...

پیشنهاد کاربران

بپرس