کمالی

/kamAli/

لغت نامه دهخدا

کمالی. [ ک َ ] ( اِخ ) امیر عمید کمال الدین جمال الکتاب کمالی بخارایی از مشاهیر امرا و کُتّاب عهد سلجوقی و از شاعران بزرگ زمان بوده است. نظامی عروضی او را به نام و عناوینی که آورده ایم ذکر کرده و اعجوبه دهر و نادره ماوراءالنهر دانسته است. هدایت درباره عمید کمالی مطلب تازه ای ندارد. جز آنکه نام او را کمال بخارایی ثبت کرده و او را ممدوح انوری دانسته و گفته است ممدوح حکیم اوحدالدین انوری بوده است. رشید وطواط نیز یک بیت او را آورده و گفته است : «کمال گوید نیکو، و از صفت قلم به مدح ممدوح آید و این تخلص کمالی خوب است و اعتقاد من آن است که در عرب و عجم هیچکس به از این تخلص نکرده است و این از کارهای کمال بدیع است. شعر:
رخ تیره سربریده نگونسار و مشک بار
گوید که نوک خامه ٔدستور کشورم ».
به هر حال جودت الفاظ و لطف معانی کمالی از قدیم مشهور و مورد اعتراف استادان شعر و ناقدان سخن بوده است. ممدوح وی در سخن معزالدین و الدنیا سنجربن ملکشاه بود. از اشعار اوست :
زلف نگار گفت که ازقیر چنبرم
شب صورت و شبه صفت و مشک پیکرم
ترکیبم از شب است وز روز است مرکبم
بالینم از گل است وز لاله ست بسترم
یا در میان ماه بود سال و مه تنم
یا بر کران روز بود روز و شب سرم
جنبان تر از هوایم و لرزان ترم ز آب
تیره ترم ز خاک و همیشه بر آذرم
با ورد همنشینم و با دود هم قرین
با زهره هم قرانم و با مه مجاورم...
( از تاریخ ادبیات در ایران ، تألیف صفا ج 2 ص 681 ). و رجوع به لباب الالباب ج 1 صص 86 -91 و مجمع الفصحا ص 486 و 487 شود.

کمالی. [ ک َ ] ( اِخ ) حیدرعلی اصفهانی شاعر و نویسنده ایرانی ( 1288 هَ. ق. 1325 هَ. ش. ). وی به امر پدر پیشه آهنگری آموخت و معلومات مقدماتی را در اصفهان فرا گرفت و سپس به تهران سفر کرد و به کار بلور فروشی مشغول شد. در آغاز مشروطه به یاری آزادیخواهان برخاست. مقالات و اشعارش در اغلب جراید تهران ودر روزنامه پیکار ( به قلم او ) منتشر می شد. دیوانش بطبع رسیده. کتاب «مظالم ترکان خاتون » و افسانه «لازیکا» و منتخب اشعار صائب از آثاراو چاپ شده. کمال در دوره های هفتم و هشتم به نمایندگی مجلس شورای ملی انتخاب شد. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

حیدر علی اصفهانی شاعر و نویسنده ایرانی ( و. ابرقو ۱۲۸۸ ه ق - ف. ۱۳۲۵ ه ش . ) وی بامر پدر پیشه آهنگری آموخت و معلومات مقدماتی را در اصفهان فراگرفت و سپس به تهران سفر کرد و بکار بلور فروشی مشغول شد . در آغاز مشروطه به یاری آزادی خواهان برخاست . مقالات و اشعارش در اغلب جراید تهران و در روزنامه پیکار ( بقلم او ) منتشر میشد . دیوانش بطبع رسیده کتاب :[ مظالم ترکان خاتون ] و افسانه [ لازیکا ] و [ منتخب اشعار صائب ] از آثار او چاپ شده . کمالی در دوره های هفتم و هشتم بنمایندگی مجلس شورای ملی انتخاب شد .

دانشنامه عمومی

کمالی (لامرد). کمالی دهستانی در بخش خیرگو شهرستان لامرد در استان فارس ایران است.
این روستا در دهستان کمالی قرار دارد و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران سرشماری عمومی نفوس و مسکن ( ۱۳۹۴ ) ، جمعیت آن ۱۴۲۷ نفر ( ۳۳۷ خانوار ) بوده است.
عکس کمالی (لامرد)

کمالی (نیمروز). کمالی، روستایی در دهستان ادیمی بخش مرکزی شهرستان نیمروز در استان سیستان و بلوچستان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۸۵۹ نفر ( ۱۹۶ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس کمالی (نیمروز)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

روستای کمالی در جنوب استان فارس . شهرستان لامردبخش علامرودشت. جلگه، گرمسیر، مالاریائی. دارای ۱۳۰۰ تن و ۳۵۰ خانوارسکنه. ۹۹ درصد اهالی اقوام هم هستند. شیعه. فارسی زبان. محصول آنجا غلات و حبوبات و پیاز و نخیلات خرماو شغل اهالی آن زراعت و است.

بپرس