انتخاب دیکشنری مترجم لغت نامه
جستجو در دیکشنری
دیکشنری مترجم تغییر دیکشنری یا مترجم
برای انتخاب دیکشنری یا لغتنامه، اینجا را کلیک کنید.
انگلیسی به فارسی انگلیسی به انگلیسی کلمات اختصاری فارسی به انگلیسی فارسی به عربی عربی به فارسی جدول کلمات لغت نامه دهخدا فرهنگ فارسی فرهنگ فارسی معین فرهنگ فارسی عمید اسم پسرانه و دخترانه دانشنامه عمومی دانشنامه اسلامی کامپیوتر برق و الکترونیک عمران و معماری حقوق سینما صنعت علوم دامی حسابداری ریاضیات آمار خودرو صنایع غذایی نساجی پلیمر معدن شیمی نفت مهندسی گاز خاک شناسی زمین شناسی آب و خاک بهداشت دندانپزشکی روانپزشکی فوتبال کاراته یوگا کوه نوردی

99 1095 100 1

برنج

/berenj/

مترادف برنج: آلیاژ مس و روی وسرب، شلتوک، پلو

برابر پارسی: بِرَنج

معنی برنج در لغت نامه دهخدا

برنج. [ ب َ رَ ] (اِ) آن باشد که بسبب کوری یا بجهت تاریکی دست خود را بر دیوار یا جائی بمالند تا رهگذر پیدا کنند. (برهان ) (از آنندراج ).

برنج. [ ب ِ رَ ] (معرب ، اِ)تخمی است مسهل بلغم ، معرب برنگ که بیشتر از کابل آرند. (منتهی الارب ). رجوع به برنج کابلی و برنگ شود.

برنج. [ ب ِ رِ ] (اِ) یک نوع از غله که در اراضی مرطوب ممالک حاره زراعت میشود و یکی از حبوب نشاسته ایست که اغذیه ٔ نیکو از آن ترتیب میدهند و عموم مردم چین از برنج تغذیه می کنند و در هندوستان یکی از زراعتهای عمده برنج است ونیز در افریقا و در ممالک حاره ٔ امریکا و در جنوب ایتالیا زراعت برنج متداول است. و در ایران در سواحل دریای خزر و فارس و اصفهان زراعت برنج از محصولات عمده می باشد. و بهترین برنج های ایران برنج صدری مازندران و برنج چنپای فارس و برنج ارزویه ٔ کرمان است. (ناظم الاطباء). گیاهی است از تیره ٔ گندمیان جزء دسته ٔ غلات که در زمینهای باتلاقی کشت می شود و غذای اصلی نیمی از مردم را تشکیل میدهد. گلهایش دارای شش پرچم و دانه های سفیدرنگش را زبانچه های گل کاملاً فراگرفته اند که شلتوک نامیده میشوند. ساقه های این گیاه مانند ساقه های گندم بندبند است و ارتفاع آنها تا یک متر و نیم هم میرسد. این نوع ساقه ها را اصطلاحاً ماشوره گویند و بمصرف تغذیه ٔ دامها میرسد. (از فرهنگ فارسی معین ). از مآخذ قدیم میتوان دانست که در روزگار هخامنشیان برنج در ایران بوده و شک نیست که این گیاه از سرزمین هند به ایران رسیده است. (حاشیه ٔ معین بر برهان قاطع). به فارسی اسم ارز است. (تحفه ٔ حکیم مؤمن ) (فهرست مخزن الادویة). ارز. (نصاب ). رُزّ. رُنز. (منتهی الارب ). چلتوک پوست گرفته. کرنج. گرنج. از انواع برنج آخوندک ، آکُله ، بی نام ، چمپا، دم سفید، دم سیاه ، رسمی ، زرچه ،صدری ، عنبربو، گرده ، مولائی است. (یادداشت دهخدا):
هر آن کس که زی کرم بردی خورش
ز شیر و برنج آنچه بد پرورش.
فردوسی.
- برنج شماله . رجوع به این ترکیب در ردیف خود شود.
- کاه برنج ؛ ساقه های خشک شده ٔ برنج که بندبند است مانند ساقه ٔ گندم و آنهارا ماشوره گویند و به مصرف تغذیه ٔ دامها رسد : ستوران سست شده که به آمل و در راه کاه برنج خورده بودند. (تاریخ بیهقی چ ادیب ص 476).
|| پلاو. پلو. برنج پخته. طبیخ :
پایها کرده ببالاهمه در صحن برنج
جوفهاشان همه پر کرده بمشک تاتار.
بسحاق اطعمه.
- برنج زرد ؛ یک قسم از پلاو که با زردچوبه می پزند. (ناظم الاطباء) :
چنانکه شکل عدس شد محل انده و غم
برنج زرد بود منشاء نشاط و سرور.
بسحاق اطعمه.
- || پلاو زعفران دار را هم گویند.
- برنج زنده ؛ برنجی که طبخ تمام نیافته باشد. لیکن از اهل ایران شنیده شده زنده به معنی مطلق چیز نیم خام است ، خصوصیت بر برنج ندارد. (آنندراج ) :
هست از برنج زنده بسی ناگوارتر
از واعظان مرده دل اظهار بندگی.
تأثیر (از آنندراج ).
- برنج مزعفر ؛ پلاو زعفران دار.

برنج. [ ب ِ رِ ] (معرب ، اِ) معرب پرنگ که به هندی پتیل گویند و آن مس و جست (؟) ممزوج باشد. (غیاث ). به تازی آنرا اَرزیز نامند، و ترجمه ٔ «شبله » که به هندی کافسه و بتیل گویند. (شرفنامه ٔ منیری ). شَبَه.(بحر الجواهر). ترکیبی از بعض فلزات برنگ زرد که ازآن سماور و آفتابه لگن و جز آن کنند. (یادداشت دهخدا). آلیاژی از مس و قلع و روی (به نسبت 67 قسمت مس و23 قسمت روی ) و گاهی سرب ، و از آن ابزارهای مختلف مانند سماور و سینی و غیره سازند. (فرهنگ فارسی معین ). در اغلب جاهای کتاب مقدس برنج مذکور است و بلاشک قصد از مس می باشد چونکه برنج ترکیبی است از مس و روی ودر قدیم الایام اطلاعی از این ترکیب نداشتند، هرچند که معرفت تام و تمامی در قدیم درباره ٔ برونز که ترکیبی از مس و حلبی است بهم رسانیده از آن اسلحه و زینت آلات می ساختند. برنج برای صافیها، اسلحه ، پول ، و آلات موسیقی بکار میرود. (از قاموس کتاب مقدس ) :
زر مغشوش کم بهاست برنج
زعفران مزور است زریر.
ناصرخسرو.
تاخوی تو این است اگر گوهر سرخی
نزدیک خردمند زراندود برنجی.
ناصرخسرو.
[ عطارد دلالت کندبر ] پیروزه و برنج و آنچه بر وی کتابت زده بود... چون دینار و درم. (التفهیم ). [ مشتری دلالت دارد بر ]ارزیز و قلعی و سپید روی و برنج نیک. (التفهیم ).
- برنج زرد ؛ برنج زردرنگ : از دمشق برنج زرد خیزد. (حدود العالم ).

معنی برنج به فارسی

برنج
( اسم ) آلیاژی از مس و قلع و روی ( بنسبت ۶۷ قسمت مس و ۲۳ قسمت روی ) و گاهی سرب و از آن ابزارهای مختلف مانند سماور و سینی و غیره سازند پرنگ .
معرب پرنگ که به هندی پتیل گویند و آن مس و جست ممزوج باشد به تازی آنرا ارزیز نامند .
[ گویش مازنی ] /berenj/ نوعی آلیاژ
دهی است از دهستان ابرغان بخش مرکزی شهرستان سراب .
[lowland rice] [کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات] برنجی که آبیاری میشود
کسی که از دنبال اردویی رود و حمل غله و حبوب می کند .
دهی است از دهستان کوهسارات بخش مینو دشت شهرستان گرگان .
[upland rice] [کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات] برنجی که آبیاری نمیشود
جایی که برنج میروید مزرعه برنج .
[brown rice] [علوم و فنّاوری غذا] دانۀ کامل برنج، یعنی شلتوک، که پوستۀ غیرخوارکی آن گرفته شده باشد
[wholly milled rice, white rice, polished rice] [علوم و فنّاوری غذا] برنجی که سبوس و جوانۀ آن به طور کامل گرفته شده باشد
مزعفر که آن طعامی باشد معروف .
برنج فروشنده آنکه شغل و حرفه اش فروختن برنج باشد .
عمل و شغل برنج فروش دکان و محل فروش برنج .
آنکه آت از فلز برنج سازد شباه .
[semi milled rice] [علوم و فنّاوری غذا] برنجی که سبوس آن کامل گرفته نشده باشد
ارزیه آش برنج .
( اسم ) گیاهی از رد. دو لپهیی های پیوسته گلبرگ که تیر. مخصوص را بنام برنگها تشکیل میدهد و در حدود ۶۵ گونه از این گیاه شناخته شده که تمامی در نواحی گرم آسیا و افریقا و شمال استرالیا میرویند . این گیاه دارای شاخه های دراز و پیچنده با برگهای تخم مرغی شکل نسبه طویل و گلهای سفید خوشه ییست . میوه هایش قرمز و گرد و کوچک و تند مزه است و از اینجهت گاهی بعنوان تقلب و غش در دانه های فلفل مخلوط میکنند. در تداوی دانه های این گیاه را برای درمان اقسام کرم های کدو و مصرف مینمایند برنج .
تخمی است دوائی و آن کوچک و بزرگ می باشد و کوچک آن بهتر است و رنگ آن مایل به سرخی است معرب برنگ کابلی است .
برنج کارنده آنکه برنج کارد .
عمل کاشتن برنج عمل زرع برنج .
برنج کوبنده آنکه برنج را می کوبد .
عمل کوبیدن برنج عمل جدا کردن دانه برنج از پوست .

معنی برنج در فرهنگ معین

برنج
(بِ رِ) ( اِ.) = برنگ : آلیاژی مرکب از مس و قلع و روی . شصت و هفت درصد مس و سی و هفت درصد روی .
( ~.)( اِ.)گیاهی یک ساله که در جاهای گرم و مرطوب می روید، دانة آن یکی از غذاهای اصلی می باشد و انواع مختلف دارد: استخوانی ، بی نام ، طارم ، دم سیاه ، چمپا، صدری و غیره .
( ~.) (حامص .) ۱ - کار و شغل برنج کوب ، دنگ کاری . ۲ - جدا کردن دانة برنج از پوست آن .

معنی برنج در فرهنگ فارسی عمید

برنج
آلیاژی زردرنگ و مرکب از مس و روی که برای ساختن سماور، کفۀ ترازو، و سینی به کار می رود.
۱. دانه ای سفید رنگ، از خانوادۀ غلات، و سرشار از نشاسته که به صورت پخته خورده می شود.
۲. گیاه یک سالۀ این دانه با برگ های باریک که در نواحی مرطوب می روید.
* برنج چمپا: نوعی برنج نامرغوب با نشاستۀ زیاد.
* برنج دم سیاه: نوعی برنج بلند که دُم شالی آن سیاه است.
* برنج صدری: نوعی برنج دانه بلند.
* برنج کابلی: = برنگ * برنگ کابلی
* برنج گِرده: نوعی برنج با دانه های کوتاه و گرد.
زمینی که در آن برنج کاشته باشند، کشتزار برنج، شالیزار.
کاشتن برنج، عمل نشا کردن برنج، شالی کاری.

برنج در دانشنامه اسلامی

برنج
برنج از حبوبات معروف است. از آن به مناسبت در باب زکات نام برده شده است.
از میان حبوبات، زکات، تنها به گندم و جو تعلّق می گیرد؛ لیکن پرداخت زکات سایر حبوبات، مانند برنج نیز مستحب است و احکام و شرایط آن همانند زکات واجب، است.
برنج، متعلّق زکات فطره
در زکات فطره، طعامی که قوت غالب مردم به شمار می رود، مانند گندم و برنج، به عنوان فطره پرداخت می گردد.

واژه برنج ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • برنج (حبوبات)، از حبوبات معروف و دارای کاربرد فقهی• برنج (آلیاژ)، یکی از فلزات، آلیاژی از مس و روی
...
برنج از حبوبات معروف است. از آن به مناسبت در باب زکات نام برده شده است.
از میان حبوبات، زکات، تنها به گندم و جو تعلّق مى گیرد؛ لیکن پرداخت زکات سایر حبوبات، مانند برنج نیز مستحب است و احکام و شرایط آن همانند زکات واجب، است.
العروة الوثقى،ج ۲، ص ۲۸۸ - ۲۸۹
در زکات فطره، طعامى که قوت غالب مردم به شمار مى رود، مانند گندم و برنج، به عنوان فطره پرداخت مى گردد.
جواهر الکلام،ج ۱۵، ص ۵۱۴.    
 ۱. ↑ العروة الوثقى،ج ۲، ص ۲۸۸ - ۲۸۹۲. ↑ جواهر الکلام،ج ۱۵، ص ۶۸ تا ۶۹.    
...
برنج، یکی از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است، که در روایات و احادیث نیز اشاراتی به آن شده است.
در روایات و احادیث اشاراتی به ارزش غذایی و دوایی برنج یافت می شود.
← برترین خوراک هر دوجهان
درباره فایده درمانی نانِ برنج (= نان با آرد برنج ) نیز کُلَینی دو روایت نقل کرده است، یکی از امام رضا علیه السلام حاکی از این که سودمندترین خوراک برای مَسلولان، نان برنج است،
و دیگری از امام صادق علیه السلام، بدین عبارت : «أطعِموا الَمْبطونَ خُبْزَ الارز فَما دَخلَ جَوفه شی أنفعُ منه؛ أما، إنّه یدبغ المعدةَ و یَسُلُّالداءَ سَلاًّ» «به بیمار مبتلا به شکمروش و اسهال نان برنج بخورانید زیرا چیزی سودمندتر از آن به اندرون وی وارد نمی شود؛ آری، برنج معده را دبّاغی و ( شکم ) درد را بِه نرمی دفع می کند».

در روایات و احادیث، اشاراتی به ارزش غذایی و دوایی برنج یافت می شود.
مثلاً، امام رضا (علیه السلام) از پیامبر اسلام (صلی اللّه علیه وآله وسلّم) روایت کرده است که «سیّدُ طعام (أهل) الدنیا والا´خره اللّحُم ثمّ الاُرُزّ» («برترین خوراکِ (اهل) این جهان و آخرت گوشت و سپس برنج است») و حدیثی که امام صادق (علیه السلام) در تجلیل برنج از پیامبر روایت کرده است : «أوّلُ حَبّه اَقَرَّت للّه بِالواحدانیّه، ولی بالنبوّه، و لاِخی علیٍّ بِالوصیّه، و لاُِمّتی الموحّدینَ بِالجنّه، الارز... کلُّ شیٍ أخرَجت الارضُ فَفیه داءٌ و شفاءٌ اِلاّالارز، فإنّه شفاءٌ لاداءَ فیه... لَو کان الارزُّ رَجلاً لَکان حلیماً... إنّ الارز یُشبِعُ الجائعَ و یُمری الشَّبْعانَ» («نخستین دانه ای که به یگانگی خدا، پیامبریِ من، وصایت برادرم علی و به بهشت برای امّت یکتاپرست من، اقرار کرد، برنج بود... هر چیزی که از زمین به در می آید، در آن دردی و درمانی هست مگر برنج، زیرا برنج (وسیله) درمان است و دردی از آن برنمی خیزد... اگر برنج مَرد بود همانا مردی بردبار می بود... برنج گرسنگان را سیر می کند و سیران را سود می دارد.»)
اهمیت برنج در درمان
روایات دیگری اشاره صریح تری به ارزش درمانی برنج دارند. محدّث نامدار، ابوجعفر احمد بَرْقی چند حدیث در این خصوص از امام صادق (علیه السلام) آورده است، مثلاً : «نِعْمَالطعامُ الارزُّ، و إنّا لَنَدَّ خِرهُ لِمرضانا» («برنج چه خوراک نیکویی است! ما آن را برای بیماران خود ذخیره می کنیم») «نعم الطعام الارز؛ یوسّع الامعاءَ و یَقطع البواسیر؛ و إنّا لَنَغْبِطُ أهلَالعراق بِأکلهم الارزَّ و البُرَّ، فَإنّهما یوسّعان الامعاء و یقطعان البواسیر» («... برنج روده ها را گشاد و بواسیر را درمان می کند؛ ما به عراقی ها رشک می بَریم که برنج وبُسر (= خرمای رنگ گرفته اما هنوز نارس) می خورند، زیرا این دو، روده ها را گشاد و بواسیر را درمان می کنند». روایات متّحدالمضمون دیگری از امام صادق(علیه السلام) حکایت از سودمندی خوراک برنج در درمان «بَطَن ذَریع» (شکمروش شدید) مزمن همراه با دل پیچه و لاغری و سستیِ ناشی از آن حکایت می کند. دستور تهیه خوراک درمانی مجرّبی از برنج بدین منظور چنین است : برنج را بشویند، (در سایه) بخشکانند، اندکی بریان کنند و نرم بکوبند و آنگاه با آن، حَساء/حَسْو (= نوعی سوپ غلیظ) بسازند؛ اگر خوردن چربی برای بیمار نزار شده مانعی نداشته باشد، آرد برنج مذکور را با پیه قُلوه (قلوه های بُز) بپزند.
فایده درمانی نان برنج
درباره فایده درمانی نانِ برنج (= نان با آرد برنج) نیز کُلَینی دو روایت نقل کرده است، یکی از امام رضا (علیه السلام) حاکی از این که سودمندترین خوراک برای مَسلولان، نان برنج است، و دیگری از امام صادق (علیه السلام)، بدین عبارت : «أطعِموا الَمْبطونَ خُبْزَ الارز فَما دَخلَ جَوفه شی ٌ أنفعُ منه؛ أما، إنّه یدبغ المعده و یَسُلُّالداءَ سَلاًّ» («به بیمار مبتلا به شکمروش و اسهال نان برنج بخورانید زیرا چیزی سودمندتر از آن به اندرون وی وارد نمی شود؛ آری، برنج معده را دبّاغی و (شکمْ) درد را بِنرمی دفع می کند»).
برنج، آلیاژی از مس و روی می باشد. نام این آلیاژ در پارسی میانه «برینج» brinj و «برینگ» bring، و در متون مانوی «برینگ» ثبت شده است.
کهن ترین فرهنگنامه ای که در آن به واژه برنج اشاره شده، واژه نامه عربی ـ فارسیِ کتاب البُلغه (تألیف ۴۳۸) است که آن را برابر واژه عربی «الشَّبَه» دانسته است.
یعقوب بن احمد کردی نیشابوری، کتاب البلغه، ج۱، ص۲۸۳، چاپ مجتبی مینوی و فیروز حریرچی، تهران ۱۳۵۵ ش.
درگذشته، برنج برای ساختن وسایل بسیاری به کار می رفته است. اخیراً روشن شده است که کهن ترین وسایل برنجی ساخت ایران، محصول پایان سده ششم و آغاز سده هفتم مکتب خراسان است. برای ساختن این وسایل، از جمله آفتابه، گلاب پاش و مانند اینها، ابتدا صفحات برنجی را با چکش شکل داده، سپس روی آن را حکاکی و با نقره ترصیع می کرده اند.
A S Melikian،Chirvani، Islamic metalwork from the Iranian world، ج۱، ص۱۱۴ـ ۱۱۸، London، ۱۹۸۲.
در دوره جدید استفاده از برنج در ساختن وسایل مختلف خانه، مانند کاسه و جام و آفتابه و لگن، ادامه یافته است. سماورهایی نیز که در سده سیزدهم به تقلید از سماورهای روسی ساخته می شده، برنجی بوده است. استفاده از برنج در معماری سنتی، برای مشبّک کاری (نماسازی ؟) به شکل گل و بوته و انواع گل میخهای به کاررفته در درها، نیز اهمیت بسیار دارد. در معماری معاصر، شیرهای آب و فواره آبنماها غالباً از برنج ساخته می شودکه یادآور سنت سده های پیشین است. در کتاب ها (ی مصور)، فواره آبنماها همه به رنگ طلایی، که یادآور رنگ برنج است، تصویر شده است. برنج در ساختن النگو، انگشتری، زنگوله، و نیز در قپه ها و تزیینات یراق اسب به کار می رود. کاربرد برنج در جواهرسازی ترکمن ها و دیگر اقوام نیز رایج است. جنبه دیگر این صنعت که کمتر بدان پرداخته شده، تجارت عتیقه های ساختگی (قلابی /بدل)، با انگیزه های سودجویانه است، برای مثال ساخت اسطرلاب های قدیمی! برنجی در اصفهان.
L D Loeb، ``Creating antiques for fun and porof t Encounters between Iranian Jewish merchants and touring coreligionists، ج۱، ص۱۸۵ـ۱۹۲، Hosts and guests The anthropology of tourism، ed V L Smith، Philadelphia، ۱۹۷۷.
...

برنج در دانشنامه ویکی پدیا

برنج
برنج از مهم ترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند. هم اکنون «ده ها هزار نوع برنج» در جهان وجود دارد، اما اینها در دو زیرگونه کلی جای می گیرند. دو زیرگونه اصلی شامل برنج «جاپونیکا» با نام علمی Oryza sativa japonica و برنج «ایندیکا» با نام علمی sativa indica می شوند.
گونهٔ جاوه ای
گونهٔ ژاپنی
گونهٔ هندی
شواهد پیدایشی نشان می دهد که برنج در ۸۲۰۰–۱۳۵۰۰ سال پیش در دره رودخانه پرل چین سرچشمه گرفته است. پیشتر، اسناد باستانشناسی حدس می زدند که برنج در دره رودخانه یانگ تسه در چین اهلی شده باشد. برنج از آسیای شرقی، به مناطق جنوبی تر و آسیای جنوبی گسترش یافت. برنج توسط استعمارگران اروپایی از آسیای غربی به اروپا و آمریکا معرفی شد.
در سال ۲۰۱۶ تولید جهانی برنج برابر ۷۴۱ میلیون تن بوده است که ۵۰٪ از این میزان متعلق به چین و هند می باشد. سایر تولیدکنندگان اصلی اندونزی، بنگلادش و ویتنام می باشند.
بسیاری از کشورهای تولیدکننده برنج به دلیل ضعف جاده ها، فناوری های ضعبف نگهداری، زنجیره عرضه ناکارآمد و ضعف کشاورز برای رساندن محصول به بازار و توزیع کننده های جزئی، دچار ضرر و زیان های فراوان و تلفات در محصول برداشت شده می شوند. در تحقیقی توسط بانک جهانی و فائو ادعا شده است به طور متوسط هر ساله نزدیک به ۸٪ تا ۲۶٪ برنج تولید شده در کشورهای درحال توسعه به دلیل ضعف تأسیسات و مشکلات پس از برداشت از بین می رود. در بعضی گزارش ها ادعا شده این عدد بیش از ۴۰٪ است. این ازدست دادن محصول نه تنها باعث کاهش امنیت غذایی جهانی می شود بلکه تحقیق اشاره می کند که این کشاورزان در کشورهای درحال توسعه مانند چین و هند و دیگر کشورها مبلغی به ارزش ۸۹ میلیارد دلار را به دلیل ضعف حمل و نقل و مشکلات پس از برداشت از دست می دهند که قابل پیشگیری است.
عکس برنج
برنج (به انگلیسی: Brass) شامل یک سری از آلیاژهای مس با حداکثر ۴۰% روی می باشد. با تغییر مقدار روی، خواص آلیاژهای Cu-Zn نیز تغییر می کند. برنج های مس- روی که عناصر اضافی مانند قلع، آلومینیوم، سیلیسیوم، منگنز، نیکل و سرب دارند به عنوان برنج های آلیاژی نامیده می شوند. عناصر آلیاژی، که به ندرت از ۴٪ بیشتر می شوند، بعضی از خواص برنج خالص Cu-Zn را بهبود می بخشند، بنابراین می توانند در موارد دیگری نیز به کار روند. در جدول زیر ترکیب شیمیایی و کاربردهای خاص برخی برنج های منتخب Cu-Zn ارائه شده است.
مفرغ لرستان
برنز
نوع آلیاژ: دودویی
محتوا: مس و روی
تراکم: g / cm3 8.3-8.7 است
برنج به یکی از موارد زیر اشاره دارد:
برنج یکی از غلات
برنج (آلیاژ) آلیاژی از مس و روی
برنج (نام علمی: Oryza) نام یک سرده از تیره گندمیان است.
برنج (به ژاپنی: 米 Kome) فیلمی در ژانر درام به کارگردانی تاداشی ایمای است که در سال ۱۹۵۷ اکران شد. از بازیگران آن می توان به ایجیرو تونو اشاره کرد.
۴ مارس ۱۹۵۷ (۱۹۵۷-03-۰۴)
برنج (نام علمی: Oryza sativa) نام یک گونه از تیره گندمیان است.
مختصات: ۳۷°۵۰′۱۱″ شمالی ۴۷°۴′۱۰″ شرقی / ۳۷٫۸۳۶۳۹°شمالی ۴۷٫۰۶۹۴۴°شرقی / 37.83639; 47.06944
جایگاه و بلندا
برنج آباد، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان ارومیه استان آذربایجان غربی ایران.
این روستا در دهستان باش قلعه قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیّت آن ۱۱۴ نفر (۴۰ خانوار) بوده است.
برنج آباد یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان شربیان بخش مهربان شهرستان سراب واقع شده است.
برنج ارزنی، سوروف، راخ پاتی (نام علمی: Echinochloa) نام یک سرده از تیره گندمیان است.
برنج ارزنی، سوروف، راخ پاتی (نام علمی: Echinochloa) نام یک سرده از تیره گندمیان است.
نارگیل پلو یا برنج و نارگیل یک غذای تهیه شده توسط خیساندن برنج سفید در شیر نارگیل یا پخت وپز آن با تکه هایی از نارگیل است. هم نارگیل و هم برنج گیاهانی هستند که معمولاً در مناطق استوایی سراسر جهان یافت می شوند؛ لذا نارگیل و برنج در بسیاری از فرهنگ ها در سراسر جهان در راستای خط استوا از جنوب شرقی آسیا تا کارائیب مصرف می شود.
پرونده های رسانه ای مربوط به ] در ویکی انبار
Coconut rice dishes
Nasi lemak (شیر نارگیل و برنج) محبوب ترین دستور العمل طبخ برنج با نارگیل در مالزی است که آن را به عنوان غذای ملی مالزی می شناسند.
در غذاهای تایلندی، برنج با نارگیل شیرین بسیار محبوب است و آن را به عنوان دسر یا میان وعده شیرین مصرف می کنند. آن را با برنج چسبنده، شیر نارگیل و شکر و نمک و آب و در رایج ترین شیوه با برش رسیده انبه و سبزیجات و کرم نارگیل می خورند. در فصولی که انبه یافت نمی شود، از دیگر میوه های شیرین استوایی نیز استفاده می کنند.
آرد برنج آردی است که از برنج درست می شود. برای تهیه آن برنج پوست کنده را یک روز در آب سرد خیس می کنند و بعد از خشک شدن آن را می کوبند تا آرد شود. می تواند جایگزین مناسبی برای آرد گندم باشد برای کسانی که هضم گلوتن در دستگاه گوارش آنها باعث سوءهاضمه می شود.
آش برنج یکی از آش های سنتی استان همدان است. این آش که شامل برنج، گشنیز، عدس و آب قلم می شود، بسته به سلیقه با ماست یا آبغوره صرف می شود.
بلاست برنج (نام علمی: Magnaporthe grisea) نام یک گونه از subdivision قارچ های فنجانی است.
پوسیدگی ساقه برنج (نام علمی: Magnaporthe salvinii) نام یک گونه از subdivision قارچ های فنجانی است.
پوسیدگی طوقه برنج (نام علمی: Fusarium proliferatum) نام یک گونه از سرده فیوزاریم است.
راپسودی برنج (انگلیسی: Rice Rhapsody) یک فیلم کمدی درام است که در سال ۲۰۰۴ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به سیلویا چانگ، ملانی لوران، و مگی کیو اشاره کرد.
۱۱ اکتبر ۲۰۰۴ (۲۰۰۴-10-۱۱) (جشنواره بین المللی فیلم پوسان)
۲۰ ژانویه ۲۰۰۵ (۲۰۰۵-01-۲۰) (هنگ کنگ)
۲۴ فوریه ۲۰۰۵ (۲۰۰۵-02-۲۴) (سنگاپور)
روغن سبوس برنج (که همچنین به عنوان عصاره برنج نیز شناخته می شود) روغن استخراج شده از جوانه و پوست داخلی برنج می باشد. قابل توجه این است که نقطه دود ۲۱۳ سلسیوس و مزه ملایمی دارد. ساختمان آن مناسب برای پخت با دمای بالا است و به عنوان روغن پخت در چندین کشور آسیایی ازجمله ژاپن وچین محبوب است.
موم سبوس برنج بدست آمده از سبوس برنج به عنوان یک جایگزین برای موم carnauba در لوازم آرایشی و شیرینی و رنگ کفش و ترکیبات براق کننده مورد استفاده قرار می گیرد.
روغن سبوس برنج ترکیبی شبیه روغن بادام زمینی با ۳۸% اسیدچرب غیراشباع مونو و۳۷% اسیدچرب غیراشباع و۲۸ % اسیدچرب اشباع است.
مطالعات نشان می دهد که روغن سبوس برنج و ترکیبات فعال آن کلسترول خون را با کاهش کل کلسترول پلاسما و تری گلیسرید و افزایش کلسترول HDL بهبود می دهند. نتایج حاصل از مطالعه بر روی حیوانات نشان داد که ۴۲% کاهش کل کلسترول با کاهش ۶۲% کلسترول LDL را در بر دارد.
Moniliopsis aderholdii Ruhland 1908Moniliopsis solani (J.G. Kühn) R.T. Moore 1987Rhizoctonia grisea (J.A. Stev.) Matz 1920Rhizoctonia napaeae Westend. & Wallays 1846
ریزوکتونیا سولانی (به انگلیسی: Rhizoctonia solani) نام قارچی بیماری سوختگی غلاف برنج با دامنهٔ میزبانی وسیع و توزیع سراسری در جهان است. این پاتوژن گیاهی بیش از ۱۰۰ سال پیش کشف شده است.
سیاهک دانه برنج (نام علمی: Tilletia barclayana) نام یک گونه از division قارچ های چتری است.
سیاهک دروغی برنج (نام علمی: Ustilaginoidea virens) نام یک گونه از subdivision قارچ های فنجانی است.


چنانچه، معنی واژه بالا (برگرفته از دانشنامه ویکی پدیا)، نادرست یا مخالف قوانین جمهوری اسلامی ایران است، خواهشمند است گزارش دهید تا بررسی و حذف گردد => [گزارش]

برنج در دانشنامه آزاد پارسی

بِرنج
12212100-1.jpg
12212100-3.jpg
گیاهی علفی، با نام علمی Oryza sativa، از تیرۀ گندمیان. این گیاه به صورت ایستاده در آب رشد می کند. از گندمیان وحشی بومی هند و آسیای جنوب شرق مشتق شده است. نام لاتین آن Oryza است و اسامی گوناگون آن در زبان های خارجی همگی از واژۀ ایرانی ـ خاوری وریز مشتق شده اند. پرورش برنج آسیایی در روزگاران کهن، احتمالاً در چین، تایلند، برمه، آسام، و هند آغاز شده است. مدارکی حاکی از کشت برنج آسیایی، در بیش از ۴,۳۰۰ سال قبل در چین در دست است. برنج افریقایی نیز از بیش از ۳هزار سال قبل تاکنون در غرب افریقا کشت می شده است. برنج از هند به ایران آمده است. از شواهد چنین برمی آید که برنج در ایران باستان و بین النهرین و خاورمیانه کشت می شده است، اما تا پیش از اسلام، قوت اکثر مردم نبوده است. دورترین تاریخ مصرف برنج به صورت غذای ایرانی به دورۀ اشکانیان برمی گردد، مصرف برنج به صورت پلو و چلو از دورۀ صفویه معمول شده است. برنج را در تهیۀ انواع گوناگون پلو، چلو، دمپختک (دمی)، دلمه، کوفته، شله، شیرینیجات، حلوا، یخ در بهشت، برنجک و جز آن به کار می برند. استفاده از آن برای برخی امراض، ازجمله بواسیر و شکم روش، توصیه شده است. ارزش غذایی و خواص مفید آن در برخی روایات و احادیث نیز آمده است. یونانیان در زمان اسکندر مقدونی (حک: ۳۳۶ـ۳۲۳پ م)، در ایران و درۀ سند با برنج آشنا شدند و آن را به اروپاییان شناساندند و این دانه هم اکنون در اروپا به مصرف غذایی و مصارف دیگر می رسد.
ارزش غذایی. برنج شامل مقادیر فراوانی نشاسته و هشت تا نُه درصد پروتئین است. برنج قهوه ای یا سبوس دار انواعی ارزشمند از ویتامین ب دارد که هنگام پوست کندن و تمیزکردن آن از بین می روند. بیشترین برنج مصرفی دنیا به شکل برنج سفید و بدون سبوس است. امروزه دانۀ برنج هایی باارزش پروتئینی بیشتر را با کمک اشعۀ گاما پرورش داده اند و کشت می کنند. از قدیم، تهیۀ شراب و سرکه از برنج بین چینی ها و هندی ها معمول بوده است، اما بنابر نوشته های مارکوپولو، این کار در بین مسلمانان هم رایج بوده است. از سوزاندن برنج خاکستری از سیلیکا تولید می شود که هنگام ترکیب با آهک، سیمان مرغوبی تولید می کنند. برنج در شرایط گرم و مرطوب ۱۵۰ تا ۲۰۰ روز زمان نیاز دارد تا محصول دهد. طی دورۀ رشد، نیاز گیاه به آب باید از طریق آبیاری یا بارندگی شدید تأمین شود. این روش آبرسانی باعث می شود که کشت برنج باتلاقی، نوع معمولی برنج، به زمین های صاف یا با شیب پلکانی محدود شود. هم اکنون، در ایران و بسیاری کشورها، انواع اصلاح شده و مرغوب تری از برنج تهیه شده است که بازدهی بیشتری دارند. در ۱۹۹۴، مؤسسۀ بین المللی پژوهش برنج نوع جدیدی از برنج را معرفی کرد که محصول آن ۲۵ درصد بیشتر بود. در سال ۲۰۰۰، نقشه کامل ژنی برنج منتشر شد و برنج اولین غله ای بوده است که نقشۀ ژنتیکی آن تهیه شد. در بین غلات، برنج دارای کوچک ترین ژنوم با دوازده کروموزوم، شامل ۵۰هزار ژن، است. ایران تا دهه ۱۳۴۰ش، جزو صادرکنندگان برنج بود، اما پس از آن به واردکنندۀ برنج بدل شده است.

برنج در جدول کلمات

برنج
رز, ارز
برنج آبکش شده
چلو
برنج انگلیســی
رایس
برنج بی پوست
شلتوک
برنج پخته
پلو
برنج پست
چمپا
برنج پست و گرده
چمپا
برنج پوست نگرفته
شلتوک ، چلتوک
برنج تازی
رزا
برنج خرد شده
نیمدانه

معنی برنج به انگلیسی

brass (اسم)
برنج ، پول خرد برنجی ، بی شرمی ، افسر ارشد
rice (اسم)
برنج ، دانه های برنج

معنی کلمه برنج به عربی

برنج را به اشتراک بگذارید

Telegram Facebook Twitter LinkedIn

پیشنهاد کاربران

ابوالفضل ١٩:٢٥ - ١٣٩٥/٠٩/١٠
برنج
26. گرچه امروزه برنج یکی از خوردهای ایران است و مردم از پلو خوری لذت می برند، در ایران باستان یکسره ناشناخته بود . در اوستا هیچ واژه ای برای "برنج" نیامده. هرودوت تنها گندم را خوراک اصلی ایرانیان در فرمانروائی کمبوجیه شمرده است. این شواهد منفی در سالنامه های چینی مشخصاً تأیید شده است و به روشنی آورده اند که در ایران ساسانی برنج یا ارزن نیست؛ و شهادت چینی ها در این مورد درست است، زیرا چینی های برنج خوار همیشه علاقه داشته اند از کشت و خورد برنج در میان ملل بیگانه با خبر شوند. در واقع نخستین پرسش هر جهانگرد چینی هنگام ورود به هر جای جدید بی تردید به برنج و کیفیت و ارزش آن مربوط می شده است. این را می توان بروشنی در خاطرات چان کی ین دید؛ او نخستین چینی بود که سفر های دور و درازی در ایران داشت و کشت برنج در فرغانه (تا ـ یوان/ Ta-yüan) و پس از آن در سرزمین پارت (آن ـ سی/ An-si) و تیائوـ چی (T'iao-či) (کلده/ Chaldœa) را به دقت ثبت کرد. البته خودش دو سرزمین آخری را ندیده و شنیده های خود در باره آنها را گزارش کرده. منابع چــــــــــــــــنی، نشان می دهد در دوره ساسانی بــــــــرنج در کــــــــــوچا، کاشغر (سوـ لک/ Su-lek)، ختن و تسائو Ts'ao (جغتا) واقـــــــــــــع در شمــــــــال تسون ـ لین (Ts'un-lin) و نیز در شی (Ši) (تاشکند) فراوان عمل می آمد. از طرف دیگر، آریستوبولوس (Aristobulus)، ازهمراهان اسکندر در اردوکشیهای وی در آسیا و نویسنده زندگینامه او، که پس از 285پ م نوشته است، می گوید برنج در باکتریان، بابل، سوس (Susis) و در بخشهای پائین دست سوریه می روید؛ و دیودوروس نیز بر فروانی برنج در
سوزیان تأکید کرده است. هن از این داده ها چنین نتیجه می گیرد که در فرمانروائی ایرانیان و شاید در نتیجه حکومت آنان، کشت برنج از سند تا فرات گسترش یافت و نام یونانی نیز از همین جاست. به هر روی باید برنج در این زمان در پیرامون ایران، آنهم در اینجا و آنجا کشت شده و برسراسر ایران تأثیر نگذاشته باشد. از دید من، حکم چینی ها بر "نبود برنج" در ایران ساسانی چون و چرا نمی پذیرد و فزون بر این به باور من از دوره تازیان کشت برنج در ایران گسترده تر شد. این نتیجه گیری با گزارش هویی چائو (Hwi Čao) ، جهانگرد اوایل سده هشتم، سازگاری دارد که در مورد مردم مسلمان ایران گفته است، تنها با نان و گوشت گذران می کنند، اما برنج هم دارند که آن را آرد کرده شیرینی سازند. این نوشته نشان می دهد برنج خورد اصلی نبوده و تنها خوراکی فرعی و کم اهمیت به شمار می رفته است. یاقوت از برنج در استانهای خوزستان و سابو [تازی گشته شاپور نزدیک کازرون امروزی ـ م. ] یاد کرده است. ابومنصور، که نوشته اش بیشترً بر نوشته های تازی استوار است، نخستین نویسنده ایرانی است که بسیار از برنج یاد کرده است.  در زبان فارسی امروزی تنها یک واژه برای برنج شناخته شده که همان برنج birinj یا گورنج gurinj (در ارمنی و آستی: brinju) است که معمولاً آن را وام از vrīhi سنسکریت می دانند؛ واژه افغانی vrīže (همراه با یونانی) به واژه سنسکریت نزدیکتر است. با توجه به وضعیت تاریخی، بازسازی واژه اوستایی *verenja یا واژه ایرانی *vrinji و نظریه وجود واژه اصیل آریایی برای برنج از دید من پذیرفتنی نیست. از کتاب در دست انتشار مرکز نشر دانشگاهی، به شناخت دو سویه ایران و چین باستان، ، بـــــرگردان فارسی مهرداد وحدتی دانشمند از ساینو-ایرانیکا اثر جــــــاوید برتولد لوفر، آمریکائی آلمانی تبار.
|

سامان ٠٧:١١ - ١٣٩٥/١٢/١٧
به نظر من ریشه این کلمه از
به رنج گرفته شده به معنی اینکه
با رنج و زحمت زیاد چون کاشت و داشت و برداشت برنج کار طاقت فرساییه به خاطر همین بهش به رنج یا برنج گفتن و مونده روش
|

فر کیانی ٢٢:١٩ - ١٣٩٨/٠٨/٢٧
در پارسی پهلوی:
برینْج= brinj برنج (دانه و فلز).
|

معنی یا پیشنهاد شما



نام نویسی   |   ورود

تازه ترین پیشنهادها

عبارات و کلمات کلیدی مرتبط

• فلز برنج   • گیاه برنج   • برنج قیمت   • فروش برنج   • مضرات برنج   • پخت برنج   • برنج قهوهاي   • کاشت برنج   • معنی برنج   • مفهوم برنج   • تعریف برنج   • معرفی برنج   • برنج چیست   • برنج یعنی چی   • برنج یعنی چه  

توضیحات دیگر

معنی برنج
کلمه : برنج
اشتباه تایپی : fvk[
آوا : berenj
نقش : اسم
عکس برنج : در گوگل


آیا معنی برنج مناسب بود ؟     امتیاز مثبت به دیکشنری   امتیاز منفی به دیکشنری     ( امتیاز : 99% )