سومالی
مختصات: ۲°۰۲′ شمالی ۴۵°۲۱′ شرقی / ۲٫۰۳۳°شمالی ۴۵٫۳۵۰°شرقی / 2.033; 45.350
اسلام در سومالی
موسیقی در سومالیسومالی (سومالیایی: Soomaaliya; عربی: الصومال؛ به صورت رسمی جمهوری فدرال سومالی (سومالیایی: Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya, عربی: جمهوریة الصومال الفدرالیة) یک کشور ساحلی است که در منطقه شاخ آفریقا در
شرق آفریقا واقع شده است و پایتخت آن موگادیشو است. این کشور، قبلاً با نام «جمهوری دمکراتیک سومالی» شناخته می شد. ۹۸٪مردم این کشور نیز مسلمان هستند.
مرزهای این کشور در غرب به اتیوپی، از شمال و نیمه غربی به جیبوتی، از جنوب غرب به کنیا، از شمال به خلیج عدن و اقیانوس هند در شرق محدود می گردد. در حال حاضر
حاکمیت سومالی انحصاراً در حد حقوق قانونی قرار داشته و این کشور فاقد حاکمیت دولت مرکزی به رسمیت شناخته شده بوده و از هرگونه شاخص های مرتبط با دولت مستقل ثابت محروم است. مقامات غیررسمی در اختیار دولت های نهادی غیر منتخب مناطق سومالی لند،
پانتلند، شورای عالی دیوان اسلامی و دولت انتقالی موقت ضعیف ولی قابل قبول سازمان ملل متحد مستقر در شهر بایدوا واقع در حدود ۲۵۰ کیلومتری شمال غرب پایتخت، موگادیشو قرار دارد. خشونت بمانند آفتی کشنده سومالی را از زمان جنگ های داخلی برآمده از از اخراج
محمد زیادباره دیکتاتور پیشین در سال ۱۹۹۱ فرا گرفته است.
استقلال از سلطه قیمومیت
انگلیسی سومالی لند پادشاهی
انگلستان در مورخ ۲۶ ژوئن سال ۱۹۶۰ اعلام گردید. در تاریخ ۱ ژوئیه سال ۱۹۶۰، اتحاد
انگلیسی و سومالی لند
ایتالیائی سابق بوقوع پیوست.
سیارک ۱۴۳۰ (به
انگلیسی: 1430 Somalia، نامگذاری:1937NK) هزار و چهارصد و سیمین سیارک کشف شده است که در ۵ ژوئیه ۱۹۳۷ کشف شد.
قدر مطلق سیارک برابر ۱۲٫۸۰ است.
مختصات: ۹°۳۳′ شمالی ۴۴°۰۳′ شرقی / ۹٫۵۵۰°شمالی ۴۴٫۰۵۰°شرقی / 9.550; 44.050
سومالی لند (به سومالیایی: Soomaaliland، عربی: صومالیلاند) با نام رسمی جمهوری سومالی لند نامی است که قبایل پنج استان شمالی سومالی از ۱۹۹۱ به خود داده و از کشور سومالی جدا شده اند. پایتخت سومالی لند هرجیسا است. هنوز هیچ کشوری سومالی لند را به رسمیت نشناخته است و در سطح بین الملل تنها به عنوان یک منطقه خودمختار از سومالی شناخته می شود.
آباسا، سومالیا (به لاتین: Abasa, Somalia) در سومالی است که در awdal واقع شده است.
فهرست شهرهای سومالی
به گفتهٔ سیا و بانک مرکزی سومالی، سومالی با وجود وجود ناآرامی داخلی، یک اقتصاد غیررسمی سالم داشته است که عمدتاً مبتنی بر شرکت های دامداری، انتقال پول و مخابراتی است. به دلیل فقدان آمار دولتی و جنگ داخلی دشوار بتوان اندازه یا رشد اقتصاد را اندازه گیری کرد. در ۱۹۹۴، سیا جی دی پی را ۳٫۳ میلیارد دلار تخمین زد. در ۲۰۰۱ $۴٫۱ میلیارد تخمین زده شد. تا ۲۰۰۹ سیا تخمین زد جی دی پی به $۵٫۷۳۱ میلیارد رشد کرده و نرخ رشد واقعی را ۲٫۶٪ تخمین زد. بر اساس گزارش اتاق بازرگانی بریتانیادر ۲۰۰۷، بخش خصوصی به خصوص خدمات هم رشد کرده است. برخلاف پیش از جنگ که بیشتر بخش های خدمات و صنعت را دولت اداره می کرد، سرمایه گذاری خصوصی قابل توجه ولی غیرقابل اندازه گیری در فعالیت های اقتصادی صورت گرفته است؛ که بودجهٔ آن را عمدتاً مهاجرین سومالیایی در خارج تأمین کرده است از جمله در تجارت و بازاریابی، خدمات انتقال پول، حمل و نقل، ارتباطات، تجهیزات ماهیگیری، خطوط هوایی، مخابرات، آموزش، سلامت، ساختمان سازی و هتل ها. پیتر لیسن اقتصاددان لیبرترین، این فعالیت فزایندهٔ اقتصادی را منسوب به قانون عرفی سومالی (که حیر خوانده می شود) می داند که به اعتقاد او محیطی پایدار برای انجام کسب و کار را فراهم می آورد.
پرچم سومالی به عنوان پرچم ملی و نشان ملی شناخته می شود و همچنین دارای تناسب ۲:۳ می باشد.
سومالی
کشورهای جهان
فهرست سرودهای ملی کشورها
فهرست شعارهای ملی
ویکی پدیای انگلیسی
تروریسم در سومالی (
انگلیسی: Terrorism in Somalia) توسط گروه الشباب انجام می شود.
جنگ داخلی سومالی
الشباب (گروه نظامی)
در سال
۲۰۰۶ دو گروه اسلامی با اتحاد با یکدیگر دولت سومالی را تشکیل دادند که بیشتر از ۶ ماه دوام نیاورد و دولت سرنگون شد و بعد از آن بخش تندروی حزب محاکم اسلامی گروه الشباب را تشکیل دادند و توانستند بخش هایی از این کشور به تصرف درآوردند و از طرف دیگر جناح میانه رو محاکم اسلامی به رهبری شیخ احمد شریف دولت سومالی را تشکیل داد که توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته شد. از آن تاریخ به بعد این کشور همواره در جنگ داخلی بسر می برد.
براساس آخرین گزارش ها در ۲۰۱۷ نیروهای
اتحادیه آفریقا برای مقابله با تروریسم الشباب در سومالی مستقر هستند و قرار است که این نیروها در سال ۲۰۱۸ از سومالی خارج شوند در صورتی که تا سررسید زمان خارج شدن آن ها، نیروهای نظامی و امنیتی سومالی برای مقابله با الشباب توانمندی لازم را کسب نکرده باشند تهدید جدی بازگشت الشباب و اشغال مناطق زیادی از سومالی وجود خواهد داشت.
در سال ۱۹۹۳ دو فروند هلیکوپتر آمریکایی در موگادیشو سقوط کرد که منجر به کشته شدن سرنشینان آن شد. به گزارش رسانه های پس از این واقعه اجساد آمریکایی ها را در خیابان های موگادیشو بر روی زمین کشاندند، و منجر به این شد که آمریکا نیروهای خود را از سومالی خارج کرد.
تیم ملی فوتبال سومالی نماینده کشور سومالی در مسابقات بین المللی و آفریقایی است که زیر نظر فدراسیون فوتبال سومالی فعالیت می کند.
کنفدراسیون فوتبال آفریقا
فیفا
اولین بازی رسمی این تیم در تاریخ ۲ نوامبر ۱۹۶۳ میلادی در برابر تیم ملی فوتبال کره شمالی برگزار شده است.
جربیل سومالی (نام علمی: Ammodillus imbellis) نام یک گونه از تیره موشان است.
جریان سومالی (انگلیسی: Somali Current) یک جریان اقیانوسی است که در امتداد ساحل سومالی و عمان در غرب اقیانوس هند جریان دارد و مشابه جریان گلف استریم در اقیانوس اطلس است. این جریان به شدت تحت تأثیر بادهای موسمی قرار داشته و تنها سامانه خیزش آب است که در سمت غربی یک اقیانوس روی می دهد. آب های خیزش شده توسط این جریان پس از ادغام با دیگر سامانه های خیزشی یکی از غنی ترین اکوسیستم های اقیانوسی را پدید می آورد.
جریان اقیانوسی
چرخاب
اقیانوس نگاری فیزیکی
جمهوری دموکراتیک سومالی (سومالیایی: Jamhuuriyadda Dimuqraadiga Soomaaliya, عربی: الجمهوریة الدیمقراطیة الصومالیة al-Jumhūrīyah ad-Dīmuqrāṭīyah aṣ-Ṣūmālīyah, ایتالیایی: Repubblica Democratica Somala) نامی بود که رژیم کمونیستی سرلشکر محمد زیادباره رئیس جمهور سابق سومالی در جریان حکومت وی پس از کودتای خونین ۱۹۶۹ به سومالی داده بود. این نام تا آغاز جنگ داخلی سومالی در ۱۹۹۱ بر این کشور اطلاق می شد.
la Fosse Wiles, Peter John de (1982). The New Communist Third World: An Essay in Political Economy. Taylor & Francis. p. 392. ISBN 0-7099-2709-6.
جمهوری دمکراتیک سومالی (سومالیایی: Jamhuuriyadda Dimuqraadiga Soomaaliya، عربی: الجمهوریة الدیمقراطیة الصومالیة al-Jumhūrīyah ad-Dīmuqrāṭīyah aṣ-Ṣūmālīyah، ایتالیایی: Repubblica Democratica Somala) نامی بود که رژیم کمونیستی سرلشکر محمد زیادباره رئیس جمهور سابق سومالی در جریان حکومت وی پس از کودتای خونین ۱۹۶۹ به سومالی داده بود. این نام تا آغاز جنگ داخلی سومالی در ۱۹۹۱ بر این کشور اطلاق می شد.
جنگ داخلی سومالی یک جنگ داخلی در حال وقوع در سومالی است. این جنگ از مقاومت در برابر رژیم محمد زیادباره در دههٔ
۱۹۸۰ ریشه گرفت. تا ۱۹۸۸–۹۰، نیروهای مسلح سومالی با گروه های مختلف شورشی مسلح، از جمله جبهه دمکراتیک رستگاری سومالی در شمال شرق، جنبش ملی سومالی در در شمال غرب، و کنگره متحد سومالی در جنوب درگیر شدند. گروه های مخالف مسلح طوایفی نهایتاً موفق شدند دولت باره را در ۱۹۹۱ سرنگون کنند.
جمهوری دمکراتیک سومالی
تثبیت ایالت ها
تعارض بین اسلامگرایان رادیکال و دولت
حکومت جدید
خطای یادکرد: خطای یادکرد: برچسب تمام کنندهٔ </ref> بدون برچسب <ref> ().
منازعه در جریان
۱۹۸۶–۹۱:
جمهوری دمکراتیک سومالی (تا ۱۹۹۱)