ارارات

/~ArArAt/

معنی انگلیسی:
araratdecorated, arranged, polisheddecorated, polished

فرهنگ اسم ها

لغت نامه دهخدا

( آرارات ) آرارات. ( اِخ ) نام کوههای آتش فشان آذربایجان که بگفته توریة کشتی نوح بر یکی از قله های آن قرار گرفت ، و کوه جودی و اگری داغ و آغری داغ جبل نوح و مسیس و مازیک از نامهای این کوه است ، و آن را آراراط نیز نویسند.
ارارات. [ اَ ] ( اِخ ) آرارات. جبال ( آتشفشانی ) به ارمنستان ، که طبق روایت کتاب مقدس کشتی نوح آنجا مستقر شد. جودی. اراراط. در قاموس کتاب مقدس آمده : اراراط ( ملعون ) مقاطعه ایست در مرکز ارمنستان که مابین رود ارس و دریای وان و ارومیه واقع است ( کتاب دوم پادشاهان 19:37، کتاب اشعیا 37:38 ). گاهی این لفظ بر تمام آن مملکت اطلاق شده ( کتاب ارمیا 51:27 ) و موافق روایات کشتی نوح بر این کوه قرار گرفت. این کوه بلند را ارامنه مسیس و ترکان اگریداغ یعنی سراشیب و ایرانیان کوه نوح و اروپائیان غالباً اراراط و اعراب جودی نامند. و آن صاحب دوقله است که یکی مقدار چهارهزار قدم از دیگری بلندترو بسلسله کوههائی که بطرف شمال مغربی و مغرب ممتدند می پیوندد و همیشه این کوه عظیم دارای رتبه عالی بوده دائماً بر قله اش برف نمودار است و 17000 قدم از سطح دریا مرتفع و از جمله آتشفشانهائی است که انفجارآخری وی بسال 1840 م. بوده - انتهی. هرودت مورخ یونانی مردم ارارات را الارُد نوشته است. ( ایران باستان ص 36 و 2269 ). و رجوع به ضمیمه معجم البلدان شود.

فرهنگ فارسی

( آرارات ) یا کوه نوح که ترکان [ آغریداغ ) و ارامنه [ مازیک ] مینامند از جبال آتشفشانی آناطولی و از بلند ترین و فلات ارمنستان ( ارتفاع ۵۱۶۵ متر ) و شامل [ نوح کبیر ] و [ نوح صغیر ] میباشد و مرز میان کشورهای ایران ترکیه و قفقاز ( روسیه ) است و چون کوه آتشفشانی بوده هنوز هم زلزله ای خطرناکی در اطراف وی روی می دهد . به گفته تورات کشتی نوح بر یکی از دو قله مذکور قرار گرفته است .
نام کوههای آتشفشان آذربایجان
جبال بارمنستان

دانشنامه عمومی

آرارات (آرارات). آرارات ( به ارمنی: Արարատ ) یک روستا در ارمنستان است که در استان آرارات واقع شده است. آرارات در کیلومتری جنوب شرق آرتاشات، مرکز استان آرارات واقع شده است.
آرارات ۸٬۱۹۰ نفر جمعیت دارد و در ارتفاع ۸۵۶ متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است.
عکس آرارات (آرارات)عکس آرارات (آرارات)عکس آرارات (آرارات)عکس آرارات (آرارات)

آرارات (برندی). آرارات ( ارمنی: Հայկական կոնյակ ) آرارات یک نام تجاری برندی ارمنستانی ( به سبک کنیاک ) است که از سال ۱۸۸۷ توسط کارخانه برندی ایروان تولید می شود این برندی از انگورهای سفید ارمنستانی تولید می شود
در چهارمین دوره مسابقات مشروبات الکلی که در ۱۷ مارس ۲۰۲۱ در لندن برگزار شد کنیاک ARARAT Nairi موفق به کسب مدال طلا شد. کنیاک ARARAT Nairi که در سال ۱۹۶۷ تأسیس شد است و در معتبرترین مسابقات جهان بیش از ۳۰ مدال طلا کسب کرده است.
عکس آرارات (برندی)

آرارات (روزنامه). آرارات ( ارمنی: Արարատ ) روزنامه ارمنی های لبنان و ارگان رسمی حزب سوسیال دموکرات هنچاکیان ارمنیان در لبنان می باشد. این روز در چهار صفحه منتشر می شود و سردبیر ارشد آن از سپتامبر ۲۰۱۲، آنی یپرمیان می باشد.
میهران آقازاریان، کنشگر هنچاکیان قصد داشت که روزنامه آرارات را در سال ۱۹۳۳ منتشر نماید اما دو روز پیش از آغاز انتشار آن کشته شد. روز آرارات در سال ۱۹۳۷ بنیانگذاری شد و نخستین شماره آن نیز در ۱۲ نوامبر ۱۹۳۷ در بیروت منتشر شد. نخستین ویراستار آرارات ( ۱۹۳۹–۱۹۳۷ ) نیز آرمناک یلویان بود.
عکس آرارات (روزنامه)عکس آرارات (روزنامه)

آرارات (فیلم). آرارات ( به انگلیسی: Ararat ) فیلمی است به کارگردانی آتوم اگویان محصول سال ۲۰۰۲ کمپانی میراماکس فیلمز
داستان فیلم دربارهٔ وقایع نسل کشی ارمنی ها توسط دولتمردان امپراتوری عثمانی و رهبران قیام ترکان جوان است. مبنای این فیلم کتاب خاطرات یک پزشک آمریکایی بنام کلارنس آشر[ ۱] است با عنوان «یک پزشک آمریکایی در ترکیه»[ ۲] که او وقایع سال ۱۹۱۵ و به ویژه محاصره شهر وان را شرح می دهد.
شارل آزناوور در نقش ادوارد سارویان
کریستوفر پلامر در نقش دیوید
آرسینه خانجیاندر نقش آنی
دیوید آلپی در نقش رافی
سیمون آبکاریان در نقش آرشیل گورکی
کارن بویاجیان در نقش جوانی آرشیل گورکی
الیاس کوتیاس در نقش علی
بروس گرین وود در نقش مارتین هارکورت
اریک بوگوسیان در نقش روبن
• ماری - ژوزه کروز در نقش سلیا
• برنت کارور در نقش فیلیپ
• لوسناک در نقش شوشان مادر آرشیل گورکی
عکس آرارات (فیلم)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آرارات. (به ارمنی: ماسیس؛ به ترکی: آغری داغ؛ معروف به کوه نوح) کوه آتشفشانی منفرد با دو قلۀ کوچک و بزرگ، در منتهی الیه شرق ترکیه، نزدیک مرزهای ترکیه با ارمنستان و ایران. در دشت های مرتفعی به بلندی ۷۶۰ تا ۱,۳۷۰ متر قرار دارد. قلۀ آرارات بزرگبه ارتفاع ۵,۱۳۷ متر بلندترین کوه ترکیه است، که از ارتفاع ۴,۲۶۷ متر به بالا همواره پوشیده از برف است. معروف است که کشتی نوح، پس از طوفان نوح، در آن جا فرود آمد. نخستین بار در تابستان ۱۳۶۹ق/۱۹۴۹ گروهی از کوهنوردان امریکایی به کوه آرارات صعود کردند، ولی نتوانستند بقایایی از کشتی نوح را در آن بیابند. گروه هایی که اخیراً به آن جا اعزام شده اند، از یافتن تخته پاره هایی خبر داده اند که به اعتقاد آن ها مربوط به کشتی نوح است. ارتفاع قلۀ آرارات کوچک ۳,۹۱۴ متر است. عرب ها قلۀ بزرگ را جبل الحارث و قلۀ کوچک را جبل الحویرث می نامیدند. در میان مردمان این منطقه داستان و افسانه هایی دربارۀ این کوه رواج دارد و یاشار کمال یکی از آثار خود به نام افسانۀ آغری داغ را بر پایۀ همین افسانه ها نوشته است. نخستین صعود به آرارات در اعصار جدید در ۱۸۲۹ صورت گرفت. در ژوئیۀ ۱۸۴۰ ریزش بهمن یک روستا و صومعه ای را در دامنۀ کوه نابود کرد.

پیشنهاد کاربران

ابن کوه مابین آذربایجان و ترکیه هست و ربطی به ارامنه ندارد نام آن آغری داغ آیری داغ یا آگری داغ هست بهتر است آغری داغ بگوییم از عهد باستان اسم تورکی داشت و محل سکونت تورکان بوده . . . آرارات صحیح نیست و نامی جدید از طرف ارامنه هست . . .
این کوه در آذربایجان و ترکیه هست اسمهای جدید آرارات معنی ندارد اسم کوه آغ داغ آغری داغ هست از عهد باستان و محل سکونت ترکان بوده / آغری آیری آگری داغ ( شیبدار )
به کاربر اَر آروات:
در همان طویله دونی سدا و سیمای دوزاری و هیچی ندار، بگو یک مستند از ریشه یابی پانترکان بگذارند، تا بیش از پیش درونمایه آن ستورگاه نمایانده شود. نشیمنگاه آدمی هم دو تا غپه دارد ولی کسی بهش غپه زن و مرد نمی گوید.
...
[مشاهده متن کامل]

آن زمان که به زبان زیبای پهلوی سخن میگفتید، آنجا آرارات نام داشت.
# سندروم استکهولم

آرا رات به احتمال قوی به معنای محل جمع شدن برای شور و مشورت و رای دادن بوده است . rat با تلفظ رات به زبان فارسی قدیم یعنی قبیل از پیدایش نوح به معنای مجلس بوده است و آرا جمع رای . به بیانی دیگر هزاران
...
[مشاهده متن کامل]
سال قبل از اینکه یونانیان کلمه دموکراسی را در میدان سیاست و سیاستمداری و مردم داری بیافرینند، مردم سرزمین ایران به شور و مشورت در امور مردمداری میل و گرایش داشته و واژه آرا رات را آفریده اند. یعنی محل یا مجلس رای دادن. تلفظ اصلی و ریشه ای نام نوح به شکل Noah یا نوآه بوده است به معنای آه یا دَم نو در مقایسه با آه یا دَم قدیمی و کهنه آدم. معنای نهفته در پشت الوان هفتگانه رنگین کمان به عنوان نشانه عهد یا پیمان احتمالی خداوند با نوآه پس از آرامش یافتن طوفان چهل شبانه روزی عبارت بوده است از اهمیت عدد ۷ و راز ژرف نهفته در پشت این عدد یعنی پیام هفت سین. یعنی سامان ها یا نظم های کلی و هفتگانه کیهانی و زندگانی ها و عشق های هفتگانه انسانی از دیدگاه خردمندان گم نام ایرانی در دوران غار نشینی و امرار معاش از طریق شکار.

صدا و سیما یه مستند از آن منطقه تهیه کرده بود و در تلویزیون پخش شد، که در آن محلی ها میگفتند چون کوه آرارات دارای دو تا قله بزرگ و کوچک شبیه" زن و مرد" هست به ترکی میگیم " اَر آروات داغی" یعنی کوه زن وشوهر، که بعدها تبدیل به" ار آرات" شده.

کوه اریاییهای جوانمرد - ایرا راد - ایرهای راد - آرارات مردم و گروهکهای کُردی را در خود جای داده و دارای دو کوپسَر ( قلهٔ ) آتشفشانی به درازای: آرارات بزرگ ( ۵۱۵۶ متر ) و آرارات کوچک ( ۳۹۵۲ متر ) میباشد. این کوه در گذشته ازان ایران بود و در زمان رضاشاه به دستور انگلیس بنادرست به ترکیه داده شد. ارمنی ها یکی از تیره های اریایی هستند که در داستان بیژن و منیژه ( شاهنامه ) از انها بنام آرمانیان یاد شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

گویش گونه ها:
ارمنیان:
بلندترین کوپسَر این کوه را آرات و دشتِ ابراه رود ارس را، «آیرارات» می‎نامیدند ( پیوتروفسکی، فرمانروایی وان ، 33 ) .
عربها:
«الحارث» دستکاری شده و عربیکه آرارات است. آرارات بدست عربهایی که پایشان به ارمنستان رسیده «ال + ارات» شنیده شده و در گذر رمان به «الحارت» و سپس به «الحارث» دگرگون شده است. سپس کوه کوچک‎تر کناری آن را به گونه کوچک شده «حویرث» خوانده‎اند ( قزوینی، 4/924 ) .
بزبان ترکی:
آرارات بزرگ «بویوک آغری» و آرارات کوچک «کیچیک آغری» است. ( پیوتروفسکی، اورارتو، 115؛ لسترنج، 196 ) .
برخی از پژوهندگان نام فرمانروایی ایرانی بانام «اورارتو» را که در نوشته‎های عبری باستان از سرزمین آنها به گونه «آرارات» یاد شده است، با همین نام پیوسته دانسته‎اند ( همانجا ) . اورارتوییان در 3 تا 4 هزار سال پیش در بخشهایی از ارمنستان کنونی , ایران , ترکیه , آذربایجان و کوپکوست ( قفقاز ) فرمانروایی داشتند و گستره ی ایشان در تسوک ( حوضه ) رود کر و ارس، تا 2 بخش از فرات و همچنین سرزمینهای میان دریاچۀ گوگچه ( سِوان ) و ارومیه را در بر می‎گرفت ( مشکور، 80 ) . در سنگ نوشته های آشوری از فرمانروایی «اورارتو» به گونه های اوروآتری و اوراتری یاد شده است که پایتخت آن زمانی نزدیک دریاچۀ «وان» بود ( پیوتروفسکی، اورارتو، 23 ) . . نامهای الحارث و الحویرث، که گیتی‎شناسان اسلامی بر این کوهها نهاده‎اند، شاید از از بن واژه حَرث به معنی کشت و کار بوده است.
در قرآن و نوشته های اسلامی از کوهی به نام «جودی» یاد می‎شود که بنابر داستاهایی، همان کوه آرارات است که کشتی نوح ( ع ) بر آن نشست. ( هود/11/44 ) .
پیشینه و دیرینگی: با اینکه شکوه و ویژگیهای گیتایی ( طبیعی ) آرارات از دیدگاه بلندا، زمین شناختی و رخسارهای آن، دربرابر کوهها و کوپسَرهای بزرگ جهان و خورای میانه، اشتهار ویژگه ایی به آن بخشیده است، ولی آرارات بیشتر برای بیشتر برای پیشینه های کُهَنیک و داستانهای کیشی و دینی نامدار گشته است.
قرآن مجید ( هود/11/44 ) در درباره ی طوفان نوح ( ع ) از کوه جودی نام می‎برد:
وَ قُضِیَ‎ألأَمْرُ وَاسْتَوَتْ عَلَی‎الْجُودِیَ
هود/11/44
( حکم انجام یافت و کشتی بر جودی قرار گرفت ) .
بنابر آیات این سوره، به نوح ( ع ) وحی شد که جز همین عده‎ای که ایمان آورده‎اند دیگر کسی از قومت ایمان نخواهد آورد و تو بر کفر و عصیان این مردم محزون مباش و به ساختن کشتی مشغول شو. نوح به ساختن کشتی پرداخت . . . گرویدگان به نوح در عالم شمار اندکی بودند. وی دستور داد که مؤمنان به کشتی درایند و سرانجام کشتی بر کوه جودی قرار گرفت ( هود/11/30 - 44 ) .
بنابر روایات، شمار کسانی که با ئوح ( ع ) از این طوفان رهایی یافتند، 80 تن بود. پس از نشستن کشتی بر کوه جودی، در آنجا دهی را بنا نهادند که به نام«ثمانین» یا «هشتادان» معروف بوده است. در ترجمۀ تفسیر طبری که متعلق به نیمۀ سدۀ 4ق/10م است، از وجود آن روستا در عصر سامانیان یاد کرده، چنین آورده است:

«پس، آن خلق از کشتی بیرون آمدند و زان کوه فرو امدند، و بر آن کوه جودی، دهی بنا کردند. هشتاد تن بودند، هشتاد خانه بنا کردند، و آن ده هشتاد خانه نام کردند، و آن دهی بزرگ گشت همچون شهری، و هنوز آن ده به جای است و آن دِه نوح خوانند» ( 3/735 ) .

این دشت در روزگار باستان از مراکز اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به شمار می‎رفت ( خداوردیان، 1/3 ) . در ناحیۀ داش بورون واقع در دامنۀ کوههای آرارات بخشی از آثار تاریخی از جمله بقایای دژهای اورارتویی طی حفاریهایی از سوی ایوانوفسکی کشف شد که نشانه‎ای از قدمت تاریخی آرارات است ( پیوتروفسکی، دولت وان، 13 ) . پس از کشته شدن سناخریب پادشاه آشور در 681ق م به دست یکی از پسرانش، دیگر فرزندان او به سرزمین آرارات گریختند ( همانجا ) . پس از انقراض دولت هخامنشی، یرواند آخرین حکمران هخامنشی ارمنستان و یکی از شرکـ‎کنندگان پیکار گوگْمِل، بر مسند فرمانروایی ارمنستان قرار گرفت ( خداوردیان، 1/52 ) . دودمان یرواند که به یرواندیان شهرت داشتند دشت آرارات را مرکز حکومت خود قرار دادند و شهر آرمایر را به عنوان پایتخت برگزیدند، ولی چندی بعد شهر دیگری با نام یروانداشاد به صورت پایتخت ارمنستان درآمد. در روزگار پادشاهان این دودمان شهرهای دیگری نیز با نامهای یرواندوان و یروانداگرد پدید آمد ( همو، 1/53 ) . کنار رود ارس نزدیک آرارات در روزگار اشکانیان شهر دوین بنا گردید. این شهر، که زمانی تختگاه امرای عرب بر ارمنستان نیز بود، در مآخذ اسلامی به صورت «دبیل» آمده است ( بارتولد، VII/212 ) . پس از نفوذ ایین مسیح در ارمنستان، منطقۀ آرارات یا آیرارات یکی از اسقف‎نشینهای مسیحی بود. بنا به نوشتۀ بِقیشه ، تاریخ‎نگار ارمنی عهد ساسانی که در سدۀ 5م می‎زیسته و ماجرای شورش ارمنیان علیه یزدگرد دوم را به شرح آورده است، در آن روزگار اسقفِ آیرارات، یوسپ نام داشت. یقیشه به هنگام ذکر نامهای اساقفۀ ارمنی نام اسقفِ آیرارات را مقدم بر دیگران ذکر کرده است ( ص 42 ) . در 23ق/644م عمربن خطاب، حبیب‎بن مسلمۀ فهری را مأمور فتح ارمنستان کرد و او بخشی از ارمنستان را گشود ( یعقوبی، 2/46، 61 ) در کتاب تاریخ ارمنستان، که سالهای میلادی در چند مورد با تواریخ اسلامی سازگار نیست زمان حملۀ سپاهیان خلیفه، سال 640م ذکر شده است. در حملۀ اعراب، نواحی شرقی دشت آرارات دستخوش ویرانی شد ( خداوردیان، 1/167 ) . 10 سال بعد بار دیگر اعراب به دشت آرارات حمله بردند و این مرکز . . .

بپرس