اتشفشان مرکب

فرهنگستان زبان و ادب

آتشفشان مرکب
{composite volcano} [زمین شناسی] ← آتشفشان چینه ای

دانشنامه عمومی

آتشفشان مرکب. آتشفشان مرکب به زمین چهرهای مرکب و مختلط آتشفشانی گفته می شود که از مراکز آتشفشانی و جریان های گدازه مرتبط با آن و سنگ های آذرآواری تشکیل شده است. این نوع زمین چهرها ممکن است بر اثر تغییر در ویژگی های فوران آتشفشانی یا در محل دهانه اصلی در یک آتشفشان خاص پدید آیند. آتشفشان های چینه ای نیز ممکن است کاسه آتشفشانی بزرگ تری پدیدآورند که توسط یک گنبد گدازه ای پر می شود، یا اشکل چندگانه کوچک دیگری مانند مخروط اخگری، گنبد گدازه و دهانه آتشفشانی نیز ممکن است در لبه دهانه آتشفشان ایجاد شود.
آتشفشان مرکب اگرچه یک نوع نسبتاً غیر معمول آتشفشان است، ولی گستردگی آن در جهان و در تاریخ زمین شناختی زمین زیاد است. توف های دگرگون شده حاصل از جریان خاکستر آتشفشانی در سنگ های پرکامبرین در شمال نیومکزیکو فراوان است که نشان می دهد که کاسه های آتشفشانی مرکب در بسیاری از دوره های تاریخ زمین مهم بوده اند. پارک ملی یلواستون نیز بر روی سه کاسه های آتشفشانی مرکب نیمه پوشیده قرار دارد.
عکس آتشفشان مرکبعکس آتشفشان مرکب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آتشفشان مرکب. آتشفشان مرکّب (composite volcano)
(یا: آتشفشان چینه ای) آتشفشانی مخروطی، با دامنه های پرشیب در بالای منطقۀ فورانش، متشکل از لایه های متناوب خاکستر و گدازۀ آتشفشانی. ماگمای این آتشفشان ها، دارای ترکیبات آتشفشانی بسیار غلیظ است و غالباً موجب مسدودشدن مجرای آتشفشانمی شود. دو نوع اصلی آتشفشان، با سه شکل متمایز مخروط آتشفشانی وجود دارد. ۱. آتشفشان های مرکب با گدازه های سفتی که به سرعت جامد می شوند و مخروط هایی مرتفع با دامنه های پرشیب می سازند. ۲. آتشفشان هایی با برون ریزی منظم خاکستر که گنبدهای مسطح تری می سازند و به مخروط خاکستری معروف اند. ۳. آتشفشان سپری شکل که گدازه را با سرعت به خارج نمی ریزد، بلکه آن را از دهانۀ آتشفشان به پایین سرازیر می کند و نیم رخی پست و وسیع می سازد.

پیشنهاد کاربران

بپرس