اثار مشتمل بر تفسیر اهل بیت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آثار مشتمل بر تفسیر اهل بیت. تفسیر آیات قرآن که توسط اهل بیت (علیهم السلام) صورت گرفته است و در منابع روایی یا تفسیری نقل شده است را تفسیر اهل بیت یا تفسیر منقول از اهل بیت می گویند. برخی آثار تفسیری، مشتمل بر روایاتی هستند که از اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن، وارد شده است. این تفاسیر در دو بخش منابع کهن تفسیری و منابع متأخر تفسیری، مورد بررسی قرار می گیرد.
برای دست یابی به تفسیر اهل بیت (علیهم السلام) باید از دوگونه منبع یاد کرد:۱. جوامع و آثار روایی شیعه همچون کتاب های الکافی از شیخ کلینی، من لا یحضره الفقیه از شیخ صدوق، تهذیب الاحکام از شیخ طوسی، بحارالانوار از علامه مجلسی، وسائل الشیعه از شیخ حرّ عاملی و بسیاری دیگر از جوامع روایی مشهور و غیر مشهور. در این منابع روایی، احادیث تفسیری پراکنده اند و نمی توان بابی مستقل در تفسیر آیات قرآن در آن ها مشاهده کرد.۲. تفاسیر روایی شیعی که تقریباً همه روایات منقول در آن ها به اهل بیت پیامبر یعنی امامان معصوم (علیهم السلام) نسبت داده شده اند. این تفاسیر به دو دسته منابع کهن و اولیه و منابع متأخر قسمت پذیرند.
منابع کهن تفسیر اهل بیت
افزون بر جوامع روایی بزرگ شیعه همچون بحارالانوار از علامه مجلسی، وسائل الشیعه از شیخ حرّ عامِلی، وافی از فیض کاشانی، مستدرک الوسائل از محدث نوری که روایات تفسیری فراوانی از اهل بیت را در بر دارند، مهم ترین منابع متأخر مشتمل بر تفسیر اهل بیت عبارت اند از:
← نورالثقلین
...

پیشنهاد کاربران

بپرس