اداب تلاوت قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آداب تلاوت قرآن. برای تلاوت قرآن آدابی ذکر شده است که در این مقاله به آن ها می پردازیم:
عالم بزرگوار شیخ مفید رحمه الله می نویسد: طبق ادله گذشته، حضرت امام کاظم علیه السلام دانشمندترین مردم زمانه بود و بیش از همه، حافظ کتاب الهی و خوش صداترین آنان در قرائت قرآن بود. هنگام قرائت، آهسته و حزن آور می خواند و می گریست و شنوندگان هم گریه می کردند، اهل مدینه او را «زین المجتهدین » می نامیدند.
مفید، محمد بن محمد، الارشاد، ج۲، ص۲۳۵.
ترتیل یعنی حروف کاملا ادا و بیان و وقوف رعایت گردد. حضرت کاظم علیه السلام می فرماید: «از پیامبر اکرم صلوات الله علیه در باره معنای «و رتل القرآن ترتیلا»
مزّمّل/سوره۷۳، آیه۴.
آن حضرت در حدیثی از جد بزرگوارش نقل می فرماید: خدای تعالی بخشنده است و جود را دوست دارد و کارهای عالی را دوست می دارد و از کارهای پست ناخرسند است و واقعا از احترام به جلال الهی ، بزرگداشت سه گروه است:الف) ریش سفید مسلمان،ب) امام عادل،ج) آن کسی که حامل و تسلیم قرآن کریم است به گونه ای که نه اهل غلو است و نه از بار تکالیفش شانه خالی می کند.
مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۲، ص۱۸۴.
...

[ویکی اهل البیت] آداب تلاوت قرآن. در شریعت اسلام معمولا برای هر عملی آدابی بیان شده است تا با رعایت آنها مقصود و هدف از آن عمل بهتر تحقق یابد. تلاوت قرآن یکی از مواردی است که در قرآن و روایات برای آن آداب ویژه ای طرح شده است. آداب تلاوت قرآن را به صورت کلی می توان به آداب ظاهری و آداب باطنی تلاوت قرآن تقسیم نمود.
تذکر عظمت کلام و علو مرتبه آن و یادآوردن فضل و لطف الهی بر خلق که چنین کلامی را از عرش جلال، امر به نزول اجلال فرموده و آن را به فهم بندگان خود نزدیک ساخته و کلام خود را لباس حروف پوشانیده تا مخلوقان را طاقت شنیدن آن ها باشد.
اگر خداوند حقیقت جمال کمال کلام خود را به لباس حروف نمی پوشاند، نه عرش را توانایی شنیدن آن بود و نه ما تحت الثری؛ بلکه اجزایشان متلاشی می شد: «لَوْ أَنزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَی جَبَلٍ لَّرَأَیْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْیَةِ اللَّهِ»؛ اگر ما این قرآن را بر کوهی فرومی فرستادیم می دیدی آن را که ذلیل می شد و از هم شکافته می گردید. (سوره حشر/21)
در وقت قرآن خواندن، متذکر تعظیم صاحب کلام گردد و یادآورد که آنچه می خواند کلام بشر نیست؛ بلکه کلام خداوند علام و خالق شمس و قمر است و بداند که در خواندن کلام او نهایت خطر است و همچنان که سزاوار نیست که بی طهارت دست بر جلد و ورق و کلمات آن مالند، همچنین بر زبان های ناپاک که به کلمات ناشایست متکلم می گردند، سزاوار نیست که آن را بخوانند و دل های آلوده به رذایل اخلاق را نشاید که به حول معانی آن بگردند.
باید در آن وقت، متذکر تعظیم کلام و متکلم باشد و اگر به جهت غفلت دل به تعظیم متکلم مستحضر نباشد، ساعتی قبل از تلاوت، در صفات و افعال الهی تفکر نماید و مستحضر گردد که این کلام کسی است که از ثرا تا به ثریا در قبضه قدرت او مسخر و اسیرند. برخی غریق فضل و رحمت او و بعضی گرفتار سخط و سطوت اویند و جمیع این ها را هیچ قدر نیست در نزد آن چه محسوس نیست از عوالم مجردات چون در این گونه تفکر کند، قلب او مستغرق عظمت الهی می گردد.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «به راستی قرآن همراه با حزن نازل شده است؛ بنابراین هنگامی که قرآن می خوانید گریه کنید و اگر گریه نکردید، حالت گریه به خود بگیرید».
یعنی افکار دنیوی و وساوس باطل را در وقت تلاوت قرآن ترک کند و اندیشه اش متمرکز در کلام الهی باشد.

[ویکی فقه] آداب تلاوت قرآن (علوم قرانی). آداب تلاوت قرآن، واجبات، مستحبات، محرمات و مکروهات قرائت قرآن است.
طبق برخی آیات و روایات، هنگام تلاوت قرآن تکالیفی به نحو وجوب یا استحباب یا کراهت و یا حرمت متوجه قاری یا شنونده و یا هر دو می شود؛ این تکالیف را "آداب قرائت قرآن" می گویند.
زرکشی، محمد بن بهادر، ۷۴۵ - ۷۹۴ق، البرهان فی علوم القرآن (باحاشیه)، ج۱، ص۴۴۹.
توضیحات درباره این وظایف را می توانید به تفکیک ذیل مدخل های "مستحبات قرائت قرآن"، "محرمات قرائت قرآن" و "مکروهات قرائت قرآن" بیابید.

[ویکی فقه] آداب تلاوت قرآن (قرآن). آداب تلاوت قرآن با توجه به آیات قرآن عبارتند از:
پناه بردن به خدا از شرّ شیطان، از آداب تلاوت قرآن:فَاذا قَرَأتَ القُرءانَ فَاستَعِذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطنِ الرَّجیم.
نحل/سوره۱۶، آیه۹۸.
تلاوت شایسته آیات قرآن، از آداب تلاوت آن:الَّذین ءاتینهُمُ الکِتب یتلونهُ حقَّ تِلاوتِهِ ....
بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.
تلاوت بخشهاى قرآن بر مردم، همراه با تأنّى و آرامى، از آداب تلاوت آن:وقُرءانًا فَرَقنهُ لِتَقرَاهُ عَلَى النّاسِ عَلى مُکثٍ ....
اسراء/سوره۱۷، آیه۱۰۶.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس