اداب معاشرت در سیره نبوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آداب معاشرت در سیره نبوی. از عوامل بسیار تاثیرگذار در ترقی روح و تعالی اندیشه آدمی هم نشینی و مصاحبت با همنوعان است که از درجه و جایگاه بسیار والایی در تعریف افکار و اعتقادات انسانی برخوردار است آن چنان با اهمیت که موضوع از دید نافذ و بینای پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) نیز نادیده انگاشته نشده در باب اهمیت آن سخنان و مطالب بسیاری را بیان فرمودند. نظر به اهمیت مساله بر آن شدیم تا به موضوع مصاحبت و هم نشینی و آداب آن در سیره و کلام نبی اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) که به فرموده قرآن اسوه ای حسنه است پرداخته بخش هایی از آن را در این مقاله متذکر شویم:
مجالست و هم نشینی در نظر و مرای نبی اعظم (صلی الله علیه و آله وسلّم) امری بسیار مهم و پر ارزش تلقی گردیده و این اهمیت در احادیث و روایات بسیاری که از حضرت (صلی الله علیه و آله وسلّم) روایت گردیده است به خوبی منعکس و جلوه گر شده است. تا آن حد با اهمیت که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) انسان را به دین دوست و هم نشین خود دانسته
کلینی، الکافی، ج۲، ص۳۷۵، تهران، دارالکتب الاسلامیه، ۱۳۶۵ش
رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در احادیث و روایات خود آدابی را برای مجالس برشمردند، ایشان علاه بر این که خود به این آداب بسیار ملتزم و پایبند بودند اصحاب و یاران و دیگر مسلمانان را نیز به رعایت آن توصیه می فرمودند.
← رعایت حقوق دیگران
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) برای مجالس حقوقی را برشمرده از حاضرین در مجالس خواستند تا آن را رعایت کنند. از رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) روایت شده که فرمود: «حق مجالس را ادا کنید گفتند: حقش چیست، فرمود: غُضُّوا اَبْصَارَکُمْ وَ رُدُّوا السَّلَامَ وَ اَرْشِدُوا الْاَعْمَی وَ اْمُرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ؛ چشمانتان را در آنچه نارواست ببندید، جواب سلام را بدهید، گمراهی را ارشاد کنید و امر به معروف و نهی از منکر کنید.»
مجلسی، محمد باقر، ج۱۶، ص۲۴۱، بحارالانوار، تهران، اسلامیه، بیتا.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس