اذرخش

/~AzaraxS/

مترادف اذرخش: ( آذرخش ) برق، درخش، صاعقه

متضاد اذرخش: ( آذرخش ) رعد

معنی انگلیسی:
bolt, lightning, thunderbolt

فرهنگ اسم ها

اسم: آذرخش (دختر، پسر) (فارسی) (تلفظ: āzaraxš) (فارسی: آذرخش) (انگلیسی: azarakhsh)
معنی: صاعقه، برق، نام نهمین روز از ماه آذر، [آذرگشسب را هم گاه آذرخش گفته اند]، [این واژه تصحیفِ «آذرجشن» است و آذرجشن، جشنی در روز آذر ( نهم ) از ماه آذر بوده که در این روز به زیارت آتشکده ها می رفتند، ( نقل از برهان قاطع، به اهتمام دکتر معین، ص پاورقی آذرخش ) ]، ( آذرگشسب را هم گاه آذرخش گفته اند )
برچسب ها: اسم، اسم با ا، اسم دختر، اسم پسر، اسم فارسی
اسم: اذرخش (پسر) (فارسی)
معنی: آذرخش، صاعقه، نام نهمین روز از ماه آذر
برچسب ها: اسم، اسم با ا، اسم پسر، اسم فارسی

لغت نامه دهخدا

( آذرخش ) آذرخش. [ ذَ رَ ] ( اِ ) برق. صاعقه. آدرخش :
نباشد زین زمانه بس شگفتی
اگر بر ما بیاید آذرخشا.
رودکی ( از فرهنگ اسدی ، خطی ).
خصمت بود بجنگ خف و تیرت آذرخش
تو همچو کوه و تیر بداندیش تو صدا.
اسدی.
|| در بعض فرهنگها سرمای سخت که در آن بیم هلاک بود و نام نهمین روز از ماه آذر.

آذرخش. [ ذَ خ ُ ] ( اِ مرکب ) نام روز آذر است از ماه آذر و فارسیان در این روز که نام ماه و نام روز مطابقت دارد جشن کنند و آتشکده ها را زینت دهند و در این روز موی ستردن و ناخن گرفتن و به آتش خانه شدن را نیک دانند.

فرهنگ فارسی

( آذرخش ) ( اسم ) ۱ - برق مقابل رعد . ۲ - صاعقه .
برق صاعقه
برق، صاعقه، آذر ش و درخش هم گویند

فرهنگ معین

( آذرخش ) (ذَ رَ ) (اِمر. ) برق ، صاعقه .

فرهنگ عمید

( آذرخش ) برق، صاعقه: نباشد زاین زمانه بس شگفتی / اگر بر ما ببارد آذرخشا (رودکی: ۵۱۹ ).

فرهنگستان زبان و ادب

آذرخش
{lightning} [علوم جَوّ] تخلیۀ شدید الکتریکی نورانی و زودگذر، ناشی از ابر، با طول مسیری برحسب کیلومتر

واژه نامه بختیاریکا

( آذرخش ) تش برق؛ آستِمُو قُرُمبِه

دانشنامه عمومی

آذرخش. آذَرَخش رخدادی طبیعی است که بر اثر تخلیه بارهای الکتریکی موجود در ابر رخ می دهد. به دلیل شباهت شکل و رنگ آذرخش به سنگ الماس در زبان فارسی افغانستان به آن الماسک می گویند. بارهای الکتریکی در ابر تحت فرایندی به نام باردارسازی غیرالقایی در ذرات بارشی ابر نظیر بلور یخ و گویچه برف ایجاد شده و پس از جدایی بارها و تشکیل شدن مناطق با بارهای مثبت و منفی قابل ملاحظه، اختلاف پتانسیل بارهای مثبت و منفی افزایش یافته و با رسیدن به یک مقدار آستانه آذرخش های درون ابری رخ می دهند.
گرمای حاصل از تخیله الکتریکی آذرخش می تواند تا پنج برابر دمای سطح خورشید نیز بالا برود و در نتیجه موج صوتی حاصل از گرمای ناگهانی مولکول های هوا به سرعت شکل گرفته و صدای مهیبی را به وجود می آورد که تندر نامیده می شود. اگر اختلاف پتانسیل بین بارهای منفی موجود در ابر با بارهای مثبتی که روی سطح زمین القا شده اند از مرتبه چند میلیون ولت باشد، آذرخش های ابر به زمین نیز می توانند رخ دهند. به این نوع آذرخش که باعث تخلیه بارهای منفی ابر به زمین می شود آذرخش های ابر به زمین منفی می گویند. شکل گیری آذرخش ابر به زمین معمولاً از ابر نشأت می گیرد و با نزدیک شدن به سطح زمین به شاخه صعودی شکل گرفته از زمین رسیده و آذرخش راه را شکل می دهد. البته گاهی در موارد نادر ممکن است شروع شکل گیری آذرخش ابر به زمین از زمین باشد.
مطالعات نشان داده که آذرخش در اکثر توفان های تندری ابتدا درون ابری است و اولین کوبش ابر به زمین معمولاً ۵ الی ۱۰ دقیقه بعد از اولین آذرخش درون ابری به وقوع می پیوندد.
بخشی از فرایند تولید اوزون در جو میانه مربوط به تأثیر آذرخش هست. به این ترتیب که ابتدا آذرخش سبب شکسته شدن مولکول های اکسیژن به اتم های اکسیژن شده و سپس اتم های اکسیژن با اتم های نیتروژن یا مولکول نیتروژن ترکیب شده و به ترتیب نیتروژن اکسید و نیتروژن دی اکسید را تشکیل می دهند. دو ترکیب یاد شده یعنی اکسیدهای نیتروژن نیز با تابشهای ماواربنفش به اتم های سازنده شان شکسته می شوند و در نهایت اتم های اکسیژن حاصل با ترکیب شدن به مولکول های اکسیژن در حضور عنصری سوم، تشکیل گاز اوزون را به همراه خواهند داشت. [ ۱]
۱. با شکل گیری ابر تندری و شدت گرفتن سرعت های قایم بالارو در فراهنج ها، بلورهای یخ، گویچه های برف و قطرات آب ابر سرد با همدیگر برخورد می کنند و بارهای منفی و مثبت در ذرات شکل می گیرد. با قویتر شدن فراهنج ها و فروهنج ها، برخوردها بیشتر و شدیدتر شده و بارهای مثبت و منفی بیشتری ساخته و تولید می شود. بلورهای سبک یخ و با بار مثبت یخ به وسیله فراهنج ها به ترازهای زبرین ابر منتقل می شوند و ذرات بزرگتر با بار مثبت ( گویچه های برف ) به ترازهای زیرین ابر می روند. به این ترتیب بخش زبرین ابر تندری به صورت مثبت و مرکز و تا حدودی بخش پایینی ابر تندری به صورت منفی باردار می شود. البته بخش کوچکی از بارهای مثبت نیز در قسمتهای گرم ( پایین تراز ۱۰ - درجه سانتیگراد ) پایینی ابر تندری گاهی مشاهده می شوند. در شرایط معمولی و هوای صاف سطح زمین دارای بار منفی است، اما زمانی که ابرهای تندری توسعه پیدا می کنند، بارهای منفی واقع در بخش پایین ابر تندری، بارهای منفی سطح زمین را دفع کرده و بارهای مثبت را به سمت خود جذب می کنند و به این ترتیب زیر ابر تندری در سطح زمین بارهای مثبت تجمع می کنند. [ ۲]
عکس آذرخشعکس آذرخشعکس آذرخشعکس آذرخشعکس آذرخشعکس آذرخش

آذرخش (رمان). آذرخش ( انگلیسی: Lightning ) نام یک رمان علمی - تخیلی اثر دین کونتز و منتشر شده در سال ۱۹۸۸ است.
عکس آذرخش (رمان)

آذرخش (فیلم ۱۹۵۲). آذرخش ( به ژاپنی: 稲妻 Inazuma ) فیلمی به کارگردانی میکیو ناروسه است که در سال ۱۹۵۲ اکران شد. از بازیگران آن می توان به هیدکو تاکامینه، کیوکو کاگاوا و ایتارو اوزاوا اشاره کرد.
عکس آذرخش (فیلم ۱۹۵۲)

آذرخش (فیلم ۱۹۹۵). آذرخش با صاعقه ( به انگلیسی: Thunderbolt ) نام یک فیلم اکشن و ورزشی هنگ کنگی محصول سال ۱۹۹۵ با بازی جکی چان و کارگردانی گوردون چان است. [ ۱] این فیلم در آمریکای شمالی، با عنوان گرمای کشنده ( انگلیسی: Dead Heat ) شناخته شده است. [ ۲]
عکس آذرخش (فیلم ۱۹۹۵)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آذرخش. آذَرَخْش (lightning)
تخلیۀ الکتریکی با ولتاژ زیاد بین دو ابر باران زای باردار یا بین ابر و زمین. براثر تراکم بارهای الکتریکی اتفاق می افتد. هوا در مسیر آذرخش یونیده، دارای خاصیت رسانایی، و منبسط می شود. صدای ایجادشده نیز به صورت رعد شنیده می شود. آذرخش ها معمولاً با جریان هایی در حدود ۲۰هزار آمپر و دماهایی در حدود ۳۰هزار درجۀ سانتی گراد رخ می دهند. وقوع آذرخش باعث تولید حدود ۲۵ درصد از اکسیدهای نیتروژن موجود در جوّ می شود. بنابه تحقیقاتی در ایالات متحدۀ امریکا (۱۹۹۷) دربارۀ شدت و فراوانی آذرخش ها، که با استفاده از اطلاعات گردآوری شده از تصاویر ماهواره ای و داده های شبکۀ امریکایی آشکارسازی آذرخش ها حاصل شد، در هر ثانیه ۷۰ تا ۱۰۰ آذرخش در کل جهان رخ می دهند که متوسط حداکثر جریان در آن ها به ۳۶ کیلوآمپر می رسد. تولید و افزایش بارهای الکتریکی درخلال توفان تندری منجربه ایجاد آذرخش می شود. بارهای منفی در قاعدۀ ابر جمع می شوند، در حالی که بارهای مثبت از زمین و نیز از داخل ابر به بالا کشیده می شوند و به نوک آن می رسند. با تشکیل کانال رسانشی در داخل ابر، جرقۀ بسیار بزرگی بین بارهای مخالف پدید می آید که منشأ تولید آذرخش در ابر و سرایت آن به سطح زمین است. آذرخش از تخلیۀ بارهای الکتریکی حاصل از اصطکاک بین ذرات درون ابر، بین دو ابر یا بین ابر و زمین پدید می آید. همۀ ساختمان های بلند و منفرد، به ویژه ساختمان هایی که عمدتاً از فلز ساخته شده اند، جذب کنندۀ آذرخش اند. نیز← رعد_و_برق

آذرخش (اسطوره). آذَرَخْش (اسطوره)(thunderbolt)
در اساطیر، تیر یا زوبینی مخرّب (صاعقه) به کاررفته در جنگ میان خدایان (طوفان تندری)، یا برضد انسان ها. زئوس، خدای یونانی، آذرخش را به کار می گرفت. این مضمون در بسیاری از اسطوره های دیگر نیز دیده می شود. سرخ پوستان سوبر این باورند که صاعقه، پس از برخورد به زمین، سنگ های آذرخش (سنگ های آتش زنه و از این قبیل) را در جهات مختلف می پراکند. در سنّت فنلاندی، که به نقش پاک کنندۀ آتش مربوط می شود، خواص شفابخش آذرخش در کروانیایا سنگ های تندر متجلّی می شد. سنگ های مقدسآنگلوساکسون هایا سنگ های سوراخ دار، پیکان ها، کاردهای آتشزنه و غیره، که انسان های ماقبل تاریخ به کار می گرفتند، سنگ هایی بودند که به علت سقوط از آسمان، خواص آسمانی داشتند و در معالجۀ بیماری های مختلف به کار می رفتند.

جدول کلمات

آذرخش
صاعقه, رعد و برق

مترادف ها

lightning (اسم)
برق، برق زدن، اذرخش، بارقه

firelight (اسم)
رعد و برق، نور اتش، اذرخش

levin (اسم)
برق، اذرخش

thunderbolt (اسم)
اذرخش، صاعقه، سنگ اذرخشی

فارسی به عربی

برق , صاعقة

پیشنهاد کاربران

مترادف اذرخش: ( آذرخش ) برق، درخش، صاعقه
متضاد اذرخش: ( آذرخش ) رعد
اذر اخش به معنای★
دختر ی که بالقه اعتقاد داره💌
آذراَخش به معنی آتشی که خوشحال کننده نیست آتش ترسناک
چون برق و صدای ترسناکی داشته و باعث وحشت میشده بعد از آذر، اَخش بوده که به معنی ناخوش است
طایفه ای از ایل بختیاری در باب چهار لنگ بختیاری زلکی
معنی اصلی آن جرقه است. آذر یعنی آتش و آذرخش یعنی آتشی که همراه با نور است.
به پارسی پهلوی virōzāk ویروزاک نوشته شده در نسک پارسی به پهلوی بهرام فره وشی
اسمی دخترانه
به معنی صاعقه، برق
آذرخش به ترکی: ایلدیریم
صاعقه
آذَرَخش نام دومین هواپیمای[۱] جنگنده ساخت جمهوری اسلامی ایران، پس از جنگنده صاعقه است. این جنگنده که در جمهوری اسلامی ایران و به روش مهندسی معکوس بر روی جنگنده بمب افکن اف - ۵ ساخته و در ۱۵ مرداد ١٣٨۶ در شاهین شهر اصفهان آزمایش شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

جنگنده آذرخش حدودا ۱۵٪ بزرگ تر از F - 5E است و از موتورهای RD - ۳۳ کلیموف نیرو می گیرد.
طراحی هواپیمای صاعقه بسیار شبیه اف - ۱۸ است. بیشترین شباهت در دو سکان عمودی زاویه دار نسبت به محور طولی و صفحات جانبی در کناره های هواپیما تا کناره کابین است. نمونه اولیه - هواپیمای اف۵ - یک سکان عمودی دارد و صفحات گفته شده در کنار بدنه را ندارد. سابقه طراحی هواپیما جنگنده در ایران به بعد از انقلاب می رسد و می گویند طراحی این گونه هواپیماها کاملاً ایرانی و بومی بوده است. متخصصین ایرانی طراح این هواپیماهااستادان دانشگاه هوایی شهید ستاری ومتخصصین صنایع دفاع هستند. ظاهراً ابزار ناوبری اویونیک ( اویونیک در واقع نامی برای aviation electronics یا الکترونیک هواپیماست و مربوط به کنترل سیستم های الکترونیکی هواپیما مانند سیستم جهت یابی و رادار و یا سیستم های جنگ الکترونیک است ) این جنگنده دگرگون شده است و ازسامانه های روسی در آن استفاده شده است. کابین این جنگنده از تجهیزات جدید مانند نشان دهنده های دیجیتال و مانیتورهای ال سی دی یا پلاسمای مایع بکار گرفته شده است. در بخش تجهیزات خدمه پروازی نیز دگرگونی های انجام شده است و از کلاه های پروازی هوشمند برای کمترشدن بار کاریخلبان و کمک خلبان بکاگرفته شده است.
نیروی پیشران
جنگندهٔ آذرخش از دو موتور روسی آردی - ۳۳ استفاده می کند. این جنگنده بیشتر برای عملیات های هوا به زمین طراحی شده ولی در کنارآن توانایی جنگ هوایی را نیز دارد. پیشرانه این هواپیما دو دستگاه است. که البته کمی و یا مقداری کمتر از صاعقه ( هواپیما ) است. ( ساخت کارخانه جات klimov ) [۲] )
مقایسه با اف - ۵
هواپیمای آذرخش را می توان یک جنگنده اف - ۵ دانست که در آن مساحت بال ها کمی افزایش یافته و موتورها و اویونیک آن با نمونه های جدیدتر روسی عوض شده است. بارزترین تفاوت آذرخش با اف - ۵، ورودی موتورهای به وضوح بزرگ تر آن است که در نتیجه نصب موتور قدرتمندتر و نیاز به ورودی هوایبزرگ تر حاصل آمده است. همچنین تغییرات واضحی در سکان عمودی آن پدید آمده که می توان از آن ها به عنوان عوامل کنترل کنندهٔ مانورپذیری بسیار و بعضا خارج از کنترل اف - ۵ دانست. وزن این جنگنده در حالت عادی حدود ۸ تن و در حالت بیشینه میان ۱۵ تا ۱۸ تن است و می تواند ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ کیلوگرم تسلیحات با خود حمل کند.
جنگنده اف - ۵ نخستین پرواز خود را در سال ۱۹۵۹ انجام داده و از سال ۱۹۶۲ وارد ارتش آمریکا شد. [۳]
ویژگی ها
رادار این هواپیما از نوع N۰۱۹ - ME که در جمهوری اسلامی ایران بهسازی شده تا کارایی آن ضد اهداف زمینی افزایش یابد. جنگنده آذرخش بیشتر برای حمله به اهداف زمینی طراحی و ساخته شده است و توانایی جنگ هوایی را نیز دارد.
هواپیمای اف۵ و به تبع آن آذرخش به دلیل کوچکی توانایی حمل مقدار کمی سوخت را دارد که باعث کوتاه شدن برد هواپیما نسبت به هواپیماهای هم دوره خود مانند اف - ۴ می شود. ( هواپیمای اف۴ می تواند هم وزن هواپیمای اف۵ سوخت با خود حمل کند ) به همین دلیل در جنگ از این هواپیما بیشتر به عنوان هواپیمای گشتی شناسایی و یا جهت بمباران اهداف نزدیک بکار گرفته می شد. همین کمبود سوخت توانایی درگیری با اهداف هوایی و انجام جنگ هوایی را بسیار کاهش می دهد.
ویکی پدیا

بپرس