اذریزدی مهدی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آذریزدی مهدی. مهدی آذریزدی، فرزند «علی اکبر رشید خرمشاهی»، در سال 1301ش در «خرمشاه یزد» به دنیا آمد.
پدرش شعر می سرود ولی مجموعه شعری از او باقی نمانده است.
مهدی تحصیلات مقدماتی فارسی، قرآن و عربی را نزد پدر، مادربزرگ و در «مدرسه خان» آموخت و همزمان با تحصیل، به زراعت و بنایی پرداخت. سپس در کارگاه جوراب فروشی مشغول به کار شد. آن گاه در «کتاب فروشی یزد» و «گلبهار» اشتغال یافت.
کار در کتاب فروشی، نقطه عطفی در زندگی آذر یزدی جوان بود. او از یک سو در میان دوستان خاموش، صبح را به شب می رساند و با آن ها به حشر و نشر می پرداخت و از سوی دیگر، چون کتابفروشی، یگانه مرکز و مرجع اهل کتاب و مطالعه شده بود، برای وی فرصتی بود تا با اهل علم، تحقیق و پژوهش آشنا شود. سال ها ممارست او با کتاب که بدان بسیار عشق می ورزید، از او فردی کتاب شناس و صاحب سبک و اندیشه ساخته بود.
پس از مدت وی به «تهران» مهاجرت کرد و در «چاپ خانه علمی» مشغول به کار شد. او سال ها به غلطگیری و تصحیح نمونه های چاپی اشتغال داشت. بسیاری از انتشاراتی ها و کتابفروشی های مهم تهران چون «ابن سینا»، «امیر کبیر»، «خاور»، «بنگاه ترجمه و نشر کتاب» و... شاهد زحمات توان فرسای او بوده اند. وی همواره با خواندن و آموختن، به عطش سیری ناپذیر درونی خود پاسخ می گفت.
نکته جالب در خصوص شان علمی و فرهنگی او، پیوند درون سالکی طالب علم با دنیای سرشار از پاکی و پرراز و رمز کودکان است. او که اوان جوانی را مصروف خواندن و آموختن و غنی ساختن درون اش کرده بود، در سن 35 سالگی به فکر احیای متون ادب فارسی برای کودکان به شیوه روایت گونه با نثری ساده و روان افتاد و با نوشتن مجموعه داستان «قصه های خوب برای بچه های خوب»، پای به عرصه بازنویسی قصه های کهن برای کودکان گذاشت و بدین وسیله چهره ای شد آشنا برای چندین نسل و تا آن جا پیش رفت که شد پایه گذار و پیشکسوت ادبیات کودکان ایران.

دانشنامه آزاد فارسی

آذریزدی مهدی. آذریزدی، مهدی (یزد ۱۳۰۰ش ـ ۱۳۸۸ش )
از پیش گامان داستان نویسی کودکان و بازنویس متون کهن ادب فارسی برای کودکان ایران. سواد و برخی کتب را نزد مادربزرگش در زادگاهش خواند و آموخت، سپس به عنوان شاگرد بنّا تا ۱۵سالگی به کار پرداخت. در همین حین در مدرسۀ خان یزد به آموختن ادبیات عرب پرداخت. مدتی بعد شاگرد کتاب فروش شد. وی که عاشق کتاب بود به سرعت به خواندن و شناخت کتاب پرداخت و به کتاب شناسی جدی بدل شد. در حدود ۱۳۲۰ش راهی تهران شد. وی به معرفی حسین کلّی در چاپخانه محمدعلی علمی مشغول کار شد و به تصحیح نمونه های چاپی پرداخت. مهدی آذریزدی که در کودکی فقدان کتاب های مناسب را درک کرده بود، به تدریج به فکر افتاد تا کتاب هایی براساس قصص و ادبیات و فرهنگ وسیع ایرانی برای کودکان و مناسب درک و زبان آنان فراهم آورد. به همین دلیل کوششی را آغاز کرد که پایه گذار مکتب نوین داستان نویسی برای کودکان و چاپ کتاب های کودک در ایران شد. برخی آثار وی عبارت اند از دورۀ ۸ جلدی قصه های خوب برای بچه های خوب، دوره ۱۰جلدی قصه های تازه از کتاب های کهن، مثنوی بچۀ خوب، شعر قند و عسل، خاله گوهر، گربه تنبل، گربه ناقلا، دستور طباخی و خانه داری، خودآموز عکاسی، قصه های پیامبران، خودآموز شطرنج، قصه های ساده، قصه هایی دیگر از ادب پارسی، فرهنگ یزدی، جنگل مولا، مکتب خانه، یاد شورا و ... مهم ترین کارهای آذریزدی، بازنویسی متون کهن و قطعاتی از ادبیات کلاسیک به زبان ساده برای بچه هاست. وی اشعاری نیز سروده که برخی از آن ها منتشر شده و عمدتاً به زبان ساده و حاوی پندهای اجتماعی و اخلاقی و داستان هایی آموزنده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس