اران ای

دانشنامه عمومی

آران ای. ریبونوکلئیک اسید ( به انگلیسی: Ribonucleic acid ) یا آراِن اِی ( RNA ) همراه با دی اِن اِی و پروتئین، سه مولکول درشت اصلی هستند که برای همهٔ گونه های شناخته شدهٔ زیستی، ضروری هستند. آراِن اِی هم مانند دی ان ای دارای زنجیرهٔ بلندی شامل اجزای سازنده ای به نام نوکلئوتیدها است. هر نوکلئوتید دارای یک نوکلئوباز است که گاهی به آن باز نیتروژنی هم می گویند، چیدمان نوکلئوتیدهای یک ژن در دی ان ای در فرایند رونویسی به آران ای پیام رسان داده می شود، آراِن اِی پیام رسان به ریبوزوم ها می رود و در آنجا در فرایند ترجمه به پیدایش فراورده های ژنی می انجامد. برخی ویروس ها، از آراِن اِی به جای دی ان ای به عنوان مادهٔ ژنتیکی شان استفاده می کنند. همهٔ جانداران از آران ای پیام رسان برای جابه جایی داده های ژنتیکی از هستهٔ سلول به ریبوزوم استفاده می کنند که به ساخت پروتئین ها می انجامد.
نوعی از آراِن اِی اطلاعات را از دی ان ای به سیتوپلاسم حمل می کند؛ به این نوع آراِن اِی که اطلاعات را از دی ان ای به ریبوزوم ها حمل می کند، آران ای پیام رسان یا پیامبر ( mRNA ) می گویند. نوعی دیگر آران ای حامل ( tRNA ) است که اسیدهای آمینه را به ریبوزوم منتقل می کند، تا ریبوزوم، اسیدهای آمینه را بر اساس اطلاعات موجود در آران ای پیام رسان کنار یکدیگر ردیف کند. نوع دیگر، آران ای ریبوزومی ( rRNA ) است که در ساختار ریبوزوم ها شرکت دارد؛ این موضوع به این معناست که ریبوزوم ها متشکل از پروتئین ها و آراِن اِی های ریبوزومی هستند.
ساختار شیمیایی آراِن اِی به ساختار شیمیایی دی اِن اِی بسیار شبیه است، با سه تفاوت؛ یکی این که آراِن اِی دارای قند ریبوز است درحالی که دی اِن اِی دارای قند کمی متفاوت تر به نام دئوکسی ریبوز است ( گونه ای از ریبوز که یک اتم اکسیژن در آن کم است ) و دوّم این که آراِن اِی دارای نوکلئوباز یوراسیل است درحالی که به جای آن دی اِن اِی دارای تیمین است ( یوراسیل و تیمین، خواص جفت شدن بازی مشابهی دارند ) . و سوم این که برخلاجحځف دی ان ای بیشتر مولکول های آراِن اِی تک رشته ای هستند. مولکول های تک رشته ای آراِن اِی ساختارهای سه بعدی بسیار پیچیده ای را دارند، زیرا آن ها مانن۷ڝد دی اِن اِی دارای زنجیرهٔ دورشته ای نیستند. ( البته آراِن اِی دورشته ای هم وجود دارد ) آراِن اِی درون یاخته های زنده توسط آراِن اِی پلی مرازها ساخته می شوند، این آنزیم ها در رونویسی از روی یک الگوی آراِن اِی یا دی اِن اِی به یک رشته آراِن اِی تازه کارایی دارند.
عکس آران ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آران ای. آران اِی (RNA)
(سرنام اسید ریبونوکلئیک) اسید نوکلئیک مؤثر بر فرآیند ترجمۀ مادۀ وراثتی دی اِن اِی به پروتئین. معمولاً اسید ریبونوکلئیک تک رشته ای و مرکب از تعداد بسیاری نوکلئوتید متصل به هم است. هر نوکلئوتید مرکب از قند ریبوز، یک گروه فسفات، و یکی از چهار باز اوراسیل، سیتوزین، آدنین، و گوانین است. آراِن اِی با جفت شدن بازها، با این تفاوت که اوراسیل به جای تیمین قرار می گیرد، از روی دی اِن اِی نسخه برداری می شود. سه نوع آراِن اِی در ساخت مولکول های پروتئین دخالت و هر یک نقش متفاوتی دارند. آراِن اِی پیک (mRNA) الگوی سنتز پروتئین است. هر رمز (مجموعه ای از سه باز) مولکول آراِن اِی، رمز یک اسید آمینۀ ویژه است. فرآیند ترجمه روی ریبوزوم ها صورت می گیرد. ریبوزوم ها از پروتئین ها و آراِن اِی ریبوزومی (rRNA) ساخته شده اند. وظیفۀ آراِن اِی ناقل (tRNA) اتصال به اسید آمینۀ ویژه است و بدین ترتیب، نوعی توالی «آنتی کدون» موجود در آراِن اِی ناقل با توالی یک کدون مکمل در آراِن اِی پیک جفت وجور می شود و فرآیند ترجمۀ رمز وراثتی کامل می شود. گرچه آراِن اِی معمولاً فقط در فرآیند سنتز پروتئین کاربرد دارد، در برخی ویروس ها، مانند رتروویروس ها، مادۀ وراثتی به شمار می رود.

پیشنهاد کاربران

بپرس