ارایش سپاه دو طرف در روز عاشورا

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] آرایش سپاه دو طرف در روز عاشورا. بیشتر منابع معتبر، شمار سپاهیان امام علیه السلام را ۷۲ نفر گزارش کرده اند.
شیخ مفید رحمه الله می نویسد: حسین بن علی علیه السلام، هنگام صبحگاه و بعد از نماز صبح یارانش را آماده کرد. آنان سی و دو سوار و چهل پیاده بودند. لیکن با ملاحظه نام و مشخصات شهدای کربلا می توان گفت که شمار سپاهان امام علیه السلام بیش از این تعداد بوده است، چنان که پاره ای از منابع عدد یاران امام علیه السلام را ۸۲ نفر، برخی ۱۱۴ نفر، برخی ۱۴۵ نفر، برخی صد و هفتاد نفر در منابع مشخصات ۱۵۴ نفر به عنوان یاران امام آمده است.
امام سپاه خود را به سه دسته تقسیم نمود:
خیمه ها در پشت سر سپاه قرار داشت. امام علیه السلام شب قبل دستور دادند خندقی در پشا خیمه ها حفر کنند و در آن نی و هیزم بریزند و گفتند: صبح که شود و با ما جنگ آغاز کنند، در آنها آتش می افکنیم تا از پشت سر به ما حمله نکنند و چنان کردند.
اظهارنظر درباره شمار واقعی و حتی شمار تقریبی سپاه ابن سعد بسیار دشوار است. گفتنی است که رقم سی هزار نفر در دو روایت از امام حسن علیه السلام و امام زین العابدین علیه السلام نقل شده است. هر چند که سند این روایات از اعتبار لازم برخوردار نیست؛ لیکن با توجه به کوچ دادن عمومی مردم کوفه به سوی کربلا توسط ابن زیاد و نیز با توجه به این که این تعداد کمتر از نیمی از جنگجویانِ کوفه است ـ که حدود صد هزار نفر تخمین زده شده اند ـ، رقمی قابل قبول است.
طبق تحقیق سید مجید پورطباطبایی به کمک منابع مختلف، ترکیب سپاهی که در هنگام اردو زدن «ابن زیاد» در «نخیله» گرد آمده و از مقابل وی در این مکان رژه می رفت به شرح زیر بود:
این تابلو قدیمی ترین تابلو واقعه عاشوراست به چند مساله در این تابلو دقت کنید:

پیشنهاد کاربران

بپرس