اشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران. آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسّران، نوشته حسین علوی مهر سعی دارد علاوه بر نگاه تاریخی به تفاسیر و مفسران، با تحلیل شیوه های تفسیری و نقّادی تفاسیر، قرآن پژوهان را در تشخیص اهمیت تفاسیر و فهم روشهای درست از نادرست توانا سازد.
در این کتاب به دوران زندگی مفسران، نام تفسیر، نام مفسّر، مذهب مفسّر، روش و گرایش مفسّر در تفسیر آیات، بررسی اقسام روایاتی که مفسّر نقل کرده و امتیاز و ارزش روایات نقل شده، بررسی منابع و مدارک تفسیر، بررسی امتیازات هر تفسیر، بررسی مشکلات هرتفسیر، بررسی اجمالی مقدمه هرتفسیر و حتی الامکان ارائه برخی دیدگاههای مفسّر در بحثهای علوم قرآن، بررسی موضع مفسّر در برابر اهل بیت علیهم السلام و نقل نمونه یا نمونه هایی از تفسیر آیات پرداخته شده و شیوه عملی مفسّر در تفسیر؛ یعنی این که مفسّر در آغاز تفسیر هرآیه چه بحثی را مطرح می کند، آیا نخست به اختلاف قرائات می پردازد و سپس شأن نزول را بررسی می کند و یا اینکه نخست واژگان و مفردات آیه را شرح می دهد و پس از آن به مباحث ادبی،ذکر روایات و شأن نزول و بیان دیدگاههای مفسران دیگر اقدام می کند مورد بررسی قرار می گیرد.
تفاسیر و مفسّران در این کتاب براساس قرن از عصر رسالت تاکنون (15 قرن) معرفی و مورد تحلیل قرار گرفته اند و تفاسیر شیعه و اهل سنت تا حدّ امکان از هم بازشناسانده شده اند.
هرفصل از این کتاب دربردارنده مطالب گوناگون از جمله اوضاع فرهنگی و سیاسی قرنهای مختلف و اندیشه های خاص هرقرن است و تفاسیر با توجه به روش و گرایش آنها و بیان امتیازات و مشکلات مورد بررسی قرار گرفته اند.
کتاب حاضر مشتمل بر یک پیشگفتار و بخش های ذیل می باشد:

[ویکی فقه] آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران (کتاب). «آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران» نوشتاری است که علاوه بر نگاه تاریخی به تفاسیر و مفسران، با تحلیل شیوه های تفسیری و نقادی تفاسیر، قرآن پژوهان را در تشخیص اهمیت تفاسیر و فهم روشهای درست از نادرست توانا سازد.
در این کتاب به دوران زندگی مفسران، نام تفسیر، نام مفسر، مذهب مفسر، روش و گرایش مفسر در تفسیر آیات، بررسی اقسام روایاتی که مفسر نقل کرده و امتیاز و ارزش روایات نقل شده، بررسی منابع و مدارک تفسیر، بررسی امتیازات هر تفسیر، بررسی مشکلات هرتفسیر، بررسی اجمالی مقدمه هرتفسیر و حتی الامکان ارائه برخی دیدگاههای مفسر در بحثهای علوم قرآن، بررسی موضع مفسر در برابر اهل بیت علیهم السّلام و نقل نمونه یا نمونه هایی از تفسیر آیات پرداخته شده و شیوه عملی مفسر در تفسیر؛ یعنی این که مفسر در آغاز تفسیر هرآیه چه بحثی را مطرح می کند، آیا نخست به اختلاف قرائات می پردازد و سپس شان نزول را بررسی می کند و یا اینکه نخست واژگان و مفردات آیه را شرح می دهد و پس از آن به مباحث ادبی، ذکر روایات و شان نزول و بیان دیدگاههای مفسران دیگر اقدام می کند مورد بررسی قرار می گیرد. تفاسیر و مفسران در این کتاب براساس قرن از عصر رسالت تاکنون (۱۵ قرن) معرفی و مورد تحلیل قرار گرفته اند و تفاسیر شیعه و اهل سنت تا حد امکان از هم بازشناسانده شده اند. هرفصل از این کتاب دربردارنده مطالب گوناگون از جمله اوضاع فرهنگی و سیاسی قرنهای مختلف و اندیشه های خاص هر قرن است و تفاسیر با توجه به روش و گرایش آنها و بیان امتیازات و مشکلات مورد بررسی قرار گرفته اند.
ساختار کتاب
کتاب حاضر مشتمل بر یک پیشگفتار و بخش های ذیل می باشد: «کلیات» که به مفهوم شناسی، تعریف تاریخ تفسیر، اهمیت و جایگاه تاریخ تفسیر، پیشینه، نخستین مدون تفسیر می پردازد. «تفسیر در عهد رسالت» به معرفی مدرسه تفسیری پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم با دو شیوه عمومی و خصوصی می پردازد.
آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران ، حسین علوى مهر، ج۱، ص ۳۳.
در بخش آخر کتاب «تفسیر عصری» که به تفسیر و مفسران در قرن پانزدهم هجری اختصاص یافته، مفهوم تفسیر عصری، ویژگی های تفسیر عصری، اقسام تفسیر موضوعی بیان و معروف ترین تفاسیر شیعه در قرن پانزدهم، روشها و گرایشهای تفسیری در المیزان
آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران ، حسین علوى مهر، ج۱، ص ۳۶۸.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس