اشنایی با فرق تشیع

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آشنایی با فرق تشیع. آشنایی با فرق تشیع، به همت مهدی فرمانیان و تعدادی از متخصصان این علم به زبان فارسی برای دو واحد درسی تألیف شده است. بخش تاریخ تشیع و امامیه، نوشته محمد جاودان؛ زیدیه، به قلم سید علی موسوی نژاد؛ غلات نخستین، نگارش نعمت الله صفری؛ شیخیه، بابیه و بهائیّه، تألیف احمد طاووسی و اهل حق، نصیریه و علویان ترکیه، نوشته قاسم جوادی است.
کتاب، مشتمل بر یک مقدمه و بیست درس است. در هر درس پس از طرح مباحث در ضمن عناوینی، پرسش هایی ارائه و منابعی برای مطالعه بیشتر مطرح شده است.
شیوه نگارش بدین ترتیب است که در بخش مقدماتی به تعریف شیعه و تاریخ پیدایش آن پرداخته و دیدگاه های مخالف نقد شده است. دروس بعد این مجموعه بر اساس تاریخ پیدایش و تثبیت فرق، چینش یافته و به مذاهب موجود توجه بیشتری شده است.
نویسنده در مقدمه کتاب درباره اهمیت دانش ملل ونحل شناسی چنین می نویسد: «دانش ملل ونحل شناسی از علوم آلی است که وظیفه خود را تبیین صحیح و دقیق آموزه های اعتقادی فرق و مذاهب گوناگون اسلامی و ادیان دیگر قرار داده است. مطالعه و اندیشه درباره ملل و نحل، خواننده را به عمق اختلافات و ریشه های اعتقادات مختلف مذاهب سوق داده، به اسلام شناسی کمک شایانی می کند. شاید یکی از مهم ترین بخش هایی که پژوهشگر را به اصول کلی اسلام رهنمون ساخته و او را به ساحل اطمینان می رساند، توجه به تاریخ علم کلام و مذاهب اسلامی است» ....
وی در ادامه مقدمه، تطورات مباحث کلامی در قرون مختلف و آثار هر قرن را مورد بررسی قرار داده است. در آخر نیز با ذکر تألیفات فارسی دو دهه گذشته، انگیزه نگارش اثر را این گونه می نویسد: «با گسترش وسائل ارتباطی، اطلاع از دیدگاه های فرق و مذاهب برای عموم طلاب و دانشجویان ضرورت یافته است. در این کتاب به صورت مختصر، فرقی که در تاریخ به عنوان شیعه شناخته شده و یا از شیعه انشعاب یافته اند، شناسایی و آرای مختلف آنها را بیان کرده ایم» ....

پیشنهاد کاربران

بپرس