اموزگار حبیب الله

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آموزگار حبیب الله. حبیب الله آموزگار در سال 1269ش در اصطهبانات فارس متولد شد.
وی در 12 سالگی برای تحصیل علوم دینی به شیراز رفت و مقدمات فقه، اصول و فلسفه را در آنجا فراگرفت. در سال 1290 به تهران آمد. وی از معلمی مدارس شروع کرد و با تدریس در مدرسه آلیانس (درس عربی)، ترجمه مطلب برای نشریات (از عربی به فارسی) و مدیریت قسمت فارسی و ادبیات عرب مدرسه سیروس کار خود را ادامه داد.
در 1297ش وکلای شیراز آموزگار را به وزیر معارف وقت معرفی کردند وی نیز او را به ریاست مدرسه ادب رسانید. این ریاست شش سال به طول انجامید و سپس در کابینه سردار سپه، وزیر معارف (محتشم السلطنه) آموزگار را به ریاست معارف فارس انتخاب کرد، آموزگار خود می گوید: «در این دو سال مدارس تأسیس کردم و ورزش را در مدارس معمول کردم».
1306ش با روی کار آمدن علی اکبر داور و تغییر وزارت عدلیه به دادگستری، آموزگار از افرادی بود که از وزارت معارف به دادگستری منتقل شد. ابتدا عضو استیناف اصفهان بود. پس از چندی آموزگار درخواست انتقال به تهران کرد که مورد مخالفت داور قرار گرفت و گویا همین اختلاف باعث می شود که آموزگار شش ماه انفصال از خدمت بشود و مجدداً به مشاغل فرهنگی خود روی آورد.
سال 1310ش مجدداً توسط داور به عنوان بازرس قضایی به دیوان کشور دعوت شد. در کابینه حسین علا در 1329ش، به وزارت فرهنگ رسید.
آموزگار پس از دوره وزارت، جزء کمیسیون تقسیم املاک سلطنتی بود و همچنین مسئولیت بانک عمران نیز که در همین راستا بود به وی واگذار شد (1331ش).

دانشنامه آزاد فارسی

آموزگار حبیب الله. آموزگار، حبیب الله (اصطهبانات ۱۲۶۹ـ تهران ۱۳۵۹ش)
آموزگار، حبیب الله
فرهنگ نویس، روزنامه نگار و دولتمرد ایرانی. تا ۱۲ سالگی در شیراز به تحصیل مشغول بود، بعد راهی تهران شد و به تکمیل تحصیلات خود پرداخت و وارد خدمات مطبوعاتی شد و به سردبیری روزنامۀ آفتاب، روزنامۀ صدای ایران و همچنین به مدیریت مجله های رهنما و علم و اخلاق رسید. چندی نیز در وزارت فرهنگ خدمت کرد و به سِمت ریاست مدرسۀ ادب، ریاست معارف فارس (۱۳۰۲ش) و ریاست تعلیمات ولایات در پایتخت منصوب شد. پس از انحلال وزارت عدلیه در زمان وزارت داور به آن وزارتخانه منتقل شد و تا مستشاری دیوان عالی کشور ارتقا یافت. در دورۀ چهاردهم قانون گذاری نمایندۀ مجلس شورای ملی بود و در اواخر ۱۳۲۹ش (در کابینۀ حسین علاء) وزارت فرهنگ به او محول شد. چند دوره نیز نمایندۀ مجلس سنا بود. در تألیف کتب درسی مشارکت داشت. مهم ترین اثر او لغت نامه ای است که به فرهنگ آموزگار معروف است.

پیشنهاد کاربران

بپرس