اندره ژید

دانشنامه عمومی

آندره ژید. پل گیوم آندره ژید ( به فرانسوی: Paul Guillaume André Gide ) ( زاده ۲۲ نوامبر ۱۸۶۹ – درگذشته ۱۹ فوریه ۱۹۵۱ ) نویسندهٔ فرانسوی و برنده جایزه ادبی نوبل در سال ۱۹۴۷ بود.
آندره ژید نویسندهٔ نامدار فرانسوی، که مدت نیم قرن حضوری نمایان در عرصهٔ ادب فرانسه داشت و تأثیر شگفت آور نوشته هایش در سال های پس از جنگ جهانی بر اکثر مخاطبان و به ویژه بر نسل جوان انکارناپذیر است، به سال ۱۸۶۹ در پاریس، چشم به جهان گشود. پدرش استاد حقوق و مادرش دختر یکی از بورژواهای ثروتمند نرماندی بود. ژید در خانواده ای پایبند به سنت های مذهب پروتستان پرورش یافت و سال های نوجوانی و جوانی او، تحت تأثیر این امر قرار گرفت. در کودکی، به سبب بیماری نتوانست به طور منظم به تحصیل در مدرسه ادامه دهد. اما از آنجا که در خانواده ای علاقه مند به علم و فرهنگ می زیست، توانست این کمبود را به خوبی جبران کند و در خانه به تحصیل ادامه دهد. پس از مرگ پدر به سال ۱۸۸۰، سرپرستی او به مادر دقیق و سختگیرش واگذار شد که با توجه و دلسوزی بیش از اندازه، پسر را به ستوه آورده بود. در این سال ها، ژید در محیطی زنانه می زیست. در پانزده سالگی، با عشقی بی آلایش و عرفانی، به دخترخاله اش، مادلن روندو دل بست. این دلبستگی در سال ۱۸۹۵ به ازدواج انجامید و به رغم تمایلات دیگرگون ژید، آن دو تا سال ۱۹۳۸ ( سال مرگ مادلن ) ، سعادتمندانه در کنار یکدیگر زیستند. [ ۲]
ژید فعالیت ادبی خود را در بیست و دو سالگی ( ۱۸۹۱ ) آغاز کرد. از آنجا که به یاری بخت، از رفاه مالی برخوردار بود و نیازی به کار کردن نداشت، توانست با فراغ بال به نوشتن بپردازد و از پشتیبانی معنوی نویسندگان و شاعرانی چون پیر لوئیس، پل والری، و استفان مالارمه بهره مند شود. به ویژه دوستی او با مالارمه، سبب شد که در آغاز کار، به مکتب سمبولیسم روی آورد. مهم ترین آثار او در این دوران، عبارت اند از: یادداشت های روزانه آندره والتر، شعرهای آندره والتر، رسالهٔ نرگس و سفر اورین. اما طولی نکشید که از این مکتب رویگردان شد و او نیز مانند مونتی، روسو و استندال، زندگی درونی انسان را موضوع آثار خود قرارداد و با تجزیه و تحلیل مداوم و مستمر مسائل عاطفی و روانی خویش، کوشید تا از خواست ها، نیازها، اضطراب ها، ضعف ها، توانمندی ها و پیچیدگی های روح بشر، پرده بردارد. [ ۲]
ژید در ۲۴ سالگی ( ۱۸۹۳ ) در حالی که به شدت بیمار بود و می پنداشت که زندگی اش با خطری جدی روبه روست، به تونس رفت. اما دو سال بعد ( ۱۸۹۵ ) ، هنگامی که از آفریقای شمالی به فرانسه بازگشت، تغییری ژرف در او پدید آمده بود و جدا از بهبود کامل، از بسیاری از قید و بندهای جسمی و روحی رهایی یافته بود. از این پس، دست به نوشتن آثاری زد که از تجربیاتی سرچشمه می گرفت گه از او «موجودی تازه» ساخته بودند. از میان این آثار، می توان به مائده های زمینی ( ۱۸۹۷ ) ضد اخلاق ( ۱۹۰۲ ) و در تنگ ( ۱۹۰۹ ) اشاره کرد. اما کتابی که مایهٔ موفقیت او شد، دخمه های واتیکان بود که به سبب لحن جسورانه اش، شهرتی ناگهانی برایش به ارمغان آورد. [ ۲]
عکس آندره ژیدعکس آندره ژیدعکس آندره ژیدعکس آندره ژید
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

از روزی که فهمیدم نیازی به خوشبختی ندارم، خوشبختی در وجودم آشیان کرد.
آری، از همان روز که به خود قبولاندم که برای خوشبخت بودن به هیچ چیز نیاز ندارم.
📕 #مائده_های_زمینی
✍🏻 #آندره_ژید
پل گیوم آندره ژید ( به فرانسوی: Paul Guillaume André Gide ) ‏ ( ۱۸۶۹ - ۱۹۵۱ ) نویسندهٔ فرانسوی و برنده جایزه ادبی نوبل در سال ۱۹۴۷ بود.
محتویات [نهفتن]
۱ زندگی نامه ( از نوجوانی تا پیری )
...
[مشاهده متن کامل]

۲ فعالیت ادبی
۳ آثار
۴ پیوند به بیرون
۵ منابع
زندگی نامه ( از نوجوانی تا پیری ) [ویرایش]
آندره ژید که نوشته هایش تأثیر شگفت آوری بر نسل جوان در سال های پس از جنگ جهانی داشت، در سال ۱۸۶۹ در پاریس به دنیا آمد. خانوادهٔ او سخت پای بند به سنت های مذهب پروتستان بود و این موضوع تأثیر زیادی برشکل گیری شخصیت او در نوجوانی و جوانی گذاشت. بروز بیماری در کودکی مانع از تحصیلات منظم او شد، اما علم دوستی و فضای فرهنگی خانواده توانست این خلأ را جبران کند [۱]. حساس بودنش موجب شد که احساس جنسی تند و تیزی پیدا کند. به استمنا پناه برد، اما نتوانست آن را ترک کند و از احساس گناه رنج می برد. [۲]
« تا بیست و سه سالگی از هرگونه ارتباط جنسی برکنار بودم و رنج می بردم. چنان آشفته و پریشان بودم که همه جا می گشتم تا بلکه لبی پیدا کنم و لبانم را بر آن بچسبانم[۲]. »
در سال ۱۸۹۱ که به الجزیره سفر کرد، برای اولین بار با فاحشه ای همبستر شد. ژید، در پانزده سالگی با شوری عارفانه به یکی از بستگانش به نام «مادلین روندو» دل بست. آندره او را بیشتر به سبب شخصیت والایش دوست می داشت تا زیبایی اش. در سال ۱۸۹۵ با او ازدواج کرد. [۱] اما هرگز با این زن همبستر نشد. [۲] ژید با دختر یکی از دوستانش آشنا می گردد و در سال ۱۹۲۳ صاحب دختری نامشروع از او می شود. آن ها در سال ۱۹۲۷ در خانه ای اجاره ای در پاریس باهم زندگی می کنند و پس از مرگ مادلین در سال ۱۹۳۸ دخترش را به فرزندخواندگی می پذیرد. مادلین تا اواخر عمرش از گرایش های همجنس گرایانه ی آندره ( در واقع وی دوجنس گرا بوده است ) بی اطلاع بود. تا آنکه نامه هایی را از آندره می بیند که متوجه گرایش های او می شود. به دلیل وابستگی بیش از حد به آندره شدیداً ناراحت می شود و تمام نامه های عاشقانه خودش را پاره می کند، که ضربه ی روحی شدیدی به ژید می زند. [۳]
وی سرانجام در سال ۱۹۵۱ بر اثر بیماری ذات الریه درگذشت.
فعالیت ادبی [ویرایش]
آندره ژید در بیست و دو سالگی فعالیت ادبی را آغاز کرد.
دوستی با «استفان مالارمه» باعث روی آوردن به مکتب «نمادگرایی» و پدید آوردن آثاری مثل «یادداشت های روزانه آندره والتر»، «شعرهای آندره والتر»، «رسالهٔ نرگس» و «سفر اورین» شد. اما پس از مدتی از این مکتب روی گرداند و به تجزیه و تحلیل و تامل در پیچیدگی های زندگی درونی انسان پرداخت.
سفر ژید به آفریقا باعث تغییرات بسیاری در وی شد. آثاری هم چون «مائده های زمینی»، «ضد اخلاق»، «در تنگ» و «دخمه های واتیکان» متأثر از این تغییرات است. «مائده های زمینی» کتابی است در ستایش شادی، شوق به زندگی و غنیمت شمردن لحظات. آندره ژید در این کتاب خداوند را در همه موجودات هستی متجلی می بیند و آزدانه و برخلاف قید و بندهای مذهب، عشق به هستی را مترادف عشق به خداوند می داند. او کتابش را «ستایشی از وارستگی» می نامد.
با آغاز جنگ جهانی اول ژید مدتی خاموشی گزید و سپس کتاب های «اگر دانه نمیرد»، «کوریدون» و «سکه سازان» را نوشت. او در «اگر دانه نمیرد» واقعیات زندگی خود را بی پرده بیان کرد و با نوشتن رمان «سکه سازان» شیوهٔ تازه ای در رمان فرانسوی بنیاد نهاد.
ژید کتاب های «سفر به کنگو» و «بازگشت از چاد» را بر ضد استعمار نوشت. او عضو حزب کمونیست شد، اما با برآورده نشدن انتظارات و تمایلات عدالت خواهانه اش با نوشتن کتاب بازگشت از شوروی از این حزب کناره گرفت.
او در سال ۱۹۴۷ جایزه ادبی نوبل را دریافت کرد و در سال ۱۹۵۱ درگذشت.
آثار [ویرایش]
تمام کتاب های آندره ژید در لیست کتاب های ممنوعه کلیسای کاتولیک قرار دارد:
یادداشت های روزانه آندره والتر ( ۱۸۹۱ )
رسالهٔ نرگس ( ۱۸۹۱ )
شعرهای آندره والتر ( ۱۸۹۲ )
سفر اورین ( ۱۸۹۳ )
مائده های زمینی ( ۱۸۹۷ ) ترجمه جلال آل احمد و پرویز داریوش توسط انتشارات اساطیر، سیروس ذکاء انتشارات جامی، مهستی بحرینی انتشارات نیلوفر. این کتاب در لیست ۱۰۰۱ کتاب که باید قبل از مرگ بخوانید قرار دارد.
پرومته سست زنجیر ( ۱۸۹۹ ) ترجمه غلامرضا سمیعی انتشارات اساطیر
ضد اخلاق ( ۱۹۰۲ ) ترجمه علی پاک بین تحت عنوان رذل انتشارات جامی. این رمان در لیست ۱۰۰۱ کتاب که باید قبل از مرگ بخوانید و همچنین لیست روزنامه گاردین ( ۱۰۰۰ رمان که هر شخص باید بخواند ) قرار دارد.
آمنتاس ( ۱۹۰۶ ) ترجمه سونیا رضایی مود، علیرضا قلی نژاد انتشارات گنبد طلایی
در تنگ ( ۱۹۰۹ ) ترجمه عبدالله توکل و رضا سیدحسینی انتشارات نیلوفر. این رمان در لیست ۱۰۰۱ کتاب که باید قبل از مرگ بخوانید و همچنین لیست روزنامه گاردین ( ۱۰۰۰ رمان که هر شخص باید بخواند ) قرار دارد.
ایزابل ( ۱۹۱۱ ) ترجمه عبدالحسین شریفیان انتشارات اساطیر، اسماعیل سعادت انتشارات علمی و فرهنگی
دخمه های واتیکان ( ۱۹۱۴ ) ترجمه سیروس ذکاء انتشارات یزدان و تحت عنوان سردابهای واتیکان ترجمه عبدالحسین شریفیان انتشارات اساطیر. این رمان در لیست روزنامه گاردین ( ۱۰۰۰ رمان که هر شخص باید بخواند ) قرار دارد.
سمفونی روستایی ( ۱۹۱۹ ) ترجمه عبدالحسین شریفیان تحت عنوان سمفونی کلیسایی انتشارات اساطیر، فریده مهدوی دامغانی تحت عنوان سمفونی روحانی موسسه نشر تیر، محمد مجلسی تحت عنوان سمفونی پاستورال انتشارات دنیای نو، علی اصغر سعیدی تحت عنوان آهنگ عشق نشر قطره.
کوریدون ( ۱۹۲۴ )
اگر دانه نمیرد ( ۱۹۲۴ ) ترجمه همایون نوراحمر انتشارات نیلوفر
سکه سازان ( ۱۹۲۵ ) ترجمه حسن هنرمندی انتشارات ماهی. این رمان در لیست ۱۰۰۱ کتاب که باید قبل از مرگ بخوانید و همچنین لیست روزنامه گاردین ( ۱۰۰۰ رمان که هر شخص باید بخواند ) قرار دارد.
سفر به کنگو ( ۱۹۲۷ )
بازگشت از چاد ( ۱۹۲۸ )


بپرس