ایه اخوت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه اخوت. آیه اخوت، آیه ۱۰ سوره حجرات، در باره برادر بودن مؤمنان با همدیگر است.
آیه ۱۰ سوره حجرات را "آیه اخوت" نامیده اند: (انما المؤمنون اخوة فاصلحوا بین اخویکم واتقوا الله لعلکم ترحمون)؛ "در حقیقت مؤمنان با هم برادرند پس میان برادرانتان را سازش دهید و از خدا پروا بدارید امید که مورد رحمت قرار گیرید".
حجرات/سوره۴۹، آیه۱۰.
ابن عباس می گوید: وقتی آیه اخوت نازل شد، پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم میان مسلمانان پیوند برادری برقرار ساخت. همه مسلمانان را طبق منزلتشان با یکدیگر برادر اعلام کرد. آن گاه به علی علیه السّلام فرمود: "تو برادر منی و من برادر تو".
دیدگاه علامه طباطبایی
علامه طباطبایی در تفسیر این آیه می نویسد: جمله (انما المومنون اخوة) قانونی را بین مسلمانان تشریع کرد و نسبتی را برقرار ساخت که پیش تر برقرار نبود؛ و آن نسبت برادری است، که آثار شرعی، حقوقی و قانونی نیز دارد.
مکارم شیرازی، ناصر، ۱۳۰۵ -، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص(۱۶۵-۱۷۵).
...

[ویکی شیعه] آیه اخوت. آیه اُخُوَّت دهمین آیه سوره حجرات که خداوند در آن از رابطۀ برادری (اخوت) میان مؤمنان و وظیفه مسلمانان در قبال هم سخن گفته است. بنابر این آیه، مؤمنان برادر یکدیگرند و در صورت وقوعِ درگیری بین آنان، دیگر مسلمانان وظیفه دارند آنان را آشتی دهند. رسول خدا (ص) پس از نزول این آیه میان صحابه عقد اخوت برقرار ساخت و علی بن ابی طالب را برادر خویش خواند.
این آیه شریفه به یکی از مهم ترین مسئولیت های اجتماعی مسلمانان اشاره کرده و مؤمنان را برادر یکدیگر معرفی می نماید و نزاع و درگیری میان آنان را درگیری میان برادران می نامد. از این رو به آنان دستور می دهد که در میان دو برادر خود، صلح و آشتی برقرار کنند (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَینَ أَخَوَیکُمْ). همان اندازه که برای ایجاد صلح در میان دو برادر نسَبی تلاش و کوشش می ‏کنید باید در میان مؤمنان متخاصم نیز برای برقراری صلح به طور جدی و قاطع وارد عمل شوید. اخوت و برادری مسلمانان تنها در لفظ و در شعار نیست، بلکه در عمل و تعهدهای متقابل نیز همه خواهر و برادرند.

[ویکی اهل البیت] آیه اخوت. آیه 10 سوره حجرات/ 49 را «آیه اخوّت» نامیده اند؛ زیرا مؤمنان را برادر دینی یکدیگر دانسته و به ایجاد صلح و سازش میان آنان سفارش کرده است:
«إِنَّمَا المُؤمِنونَ إِخوَةٌ فَأَصلِحوا بَینَ أخوَیکُم وَاتَّقوااللَّهَ لَعلّکُم تُرحَمون»
به نقل ابن عباس، پیغمبر صلی الله علیه و آله در پی نزول این آیه، بین مسلمانان به قدر منزلتشان پیوند برادری برقرار ساخت. ابوبکر را با عمر، عثمان را با عبدالرحمن و...؛ آنگاه علی علیه السلام را برادر خود قرار داد و فرمود: تو برادر منی و من برادر تو هستم.
مسلمانان در آغاز بر اساس همین برادری، حتی از یکدیگر ارث می بردند.

دانشنامه آزاد فارسی

آیه اخوت. آیۀ اُخوّت
در قرآن، سورۀ حجرات، آیۀ ۱۰: «همانا مؤمنان برادرند، پس بین برادرانتان آشتی برقرار سازید و از خداوند پروا کنید، باشد که مشمول رحمت شوید». گفته شده مراد از اخوین، در این آیه، اوس و خزرج است، ولی معنای آیه عام است.

پیشنهاد کاربران

آیه اخوت دهمین آیه از سوره حجرات است که پیرامون یکی از شعارهای اساسی و ریشه دار اسلامی و برادری میان محمد و علی است.
• ﴿إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ﴾ ( سورهٔ حجرات - آیهٔ ۱۰ )
...
[مشاهده متن کامل]

• در حقیقت مؤمنان با هم برادرند پس میان برادرانتان را سازش دهید و از خدا پروا بدارید امید که مورد رحمت قرار گیرید.
• The believers are but brethren, therefore make peace between your brethren and be careful of ( your duty to ) Allah that mercy may be had on you.
تفاسیر سنی همچون تفسیر ابن عربی، التحریر و التنویر، تفسیر القرآن العظیم، پیرامون آیه اینگونه توضیح داده اند که در آیه اشاره به تساوی بین افراد و عدم تفاوت از نظر قوم و قبیله و نژاد و معیار برتری تقوا، وجوب اصلاح بین برادران دینی برادری مؤمنان در دین شده است.
در مجمع البیان و برهان فی تفسیر القرآن ذیل آیه اینگونه آمده است:
پس از آنکه آیه «انما المومنون إِخوة» نازل شد، محمد میان مسلمانان پیمان اخوت برقرار کرد، بین ابو بکر و عمر و بین عثمان و عبد الرحمن و بین فلان تا اینکه بین تمام یارانش هر کس طبق منزلتش با دیگری پیمان اخوت بسته شد، سپس به علی بن ابی طالب گفت: تو برادر من هستی و من برادر توأم.

ایه اخوت
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آیه_اخوت

بپرس