ایه استرجاع

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه استرجاع. آیه استرجاع، آیه ۱۵۶ سوره بقره، در باره بازگشت همه به سوی خداوند است.
به آیه ۱۵۶ سوره بقره آیه استرجاع گفته می شود: (الذین اذا اصابتهم مصیبة قالوا انا لله و انا الیه راجعون). این آیه، صابران را معرفی کرده می گوید: " آنها کسانی هستند که هر گاه مصیبتی به آنها رسد می گویند ما از آن خدا هستیم و به سوی او باز می گردیم".
بقره/سوره۲، آیه۱۵۶.
برای توجه به این واقعیت که همه از او هستیم این درس را به ما می دهد که از زوال نعمتها هرگز ناراحت نشویم، چرا که همه این مواهب بلکه خود ما تعلق به او داریم، یک روز می بخشد و روز دیگر مصلحت می بیند و از ما باز می گیرد و هر دو صلاح ما است.و این واقعیت که ما همه به سوی او باز می گردیم به ما یادآور می شود که اینجا سرای جاویدان نیست، و زوال نعمتها و کمبود مواهب و یا کثرت وفور آنها همه زودگذر است، و همه اینها وسیله ای است برای پیمودن مراحل تکامل. توجه به این دو اصل اساسی اثر عمیقی در ایجاد روح استقامت و صبر دارد.
عدم اکتفا به ذکر زبانی
بدیهی است منظور از گفتن جمله انا لله و انا الیه راجعون تنها ذکر زبانی آن نیست، بلکه توجه به حقیقت و روح آن است که یک دنیا توحید و ایمان در عمق آن نهفته است.
مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۵۲۵.
...

[ویکی شیعه] آیه استرجاع. آیه اِسْتِرْجاع، به بخشی از آیه ۱۵۶ سوره بقره گفته می شود که با عبارت « إِنَّا لِلهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ رَ اجِعُونَ» به بازگشت همه موجودات به سوی خدا اشاره دارد. مسلمانان از این آیه برای تسلیت گفتن و دعوت به صبر بر مصیبت استفاده می کنند.
بخشی از آیه ۱۵۶ سوره بقره که در آن به بازگشت انسان ها به سوی خدا اشاره شده است به آیه استرجاع معروف است. این آیه با دو آیه قبل و بعد از خود بیانگر بخشی از مهم ترین امتحانات الهی انسان در دنیاست و برای انسان هایی که سربلند از آن بیرون آیند صلوات و رحمت ویژه پروردگار را نوید می دهد:
در شأن نزول این آیه آمده است که امام علی (ع) هنگام شنیدن خبر شهادت حمزه و به نقلی جعفر، جمله «إنّا لِلّهِ و إنّا إلیهِ راجِعون» را بر زبان راند؛ سپس این آیه نازل شد.

[ویکی اهل البیت] آیه استرجاع. به بخشی از آیه 156 سوره بقره/ 2 «إنّا لِلّهِ و إنّا إلیهِ رجِعون». «آیه استرجاع» گویند.
از آن جا که در این آیه، بر بعث و بازگشت به خدا اقرار شده، چنین نام گرفته است. این آیه و آیات پیشین، کسانی را ستایش کرده که هنگام مواجهه با مصیبت می گویند: «إنّا لِلّهِ و إنّا إلیهِ رجِعون».
در آیه 157 سوره بقره/ 2، صابرانِ مسترجع را دارای مقامی والا و مشمول درود و رحمت الهی می داند: «أُولئکَ عَلیهِم صَلَوتٌ مِن رَبّهِم و رَحمَةٌ و أُولئکَ هُمُ المُهتَدون».
در شأن نزول این آیه آمده است که امام علی علیه السلام هنگام شنیدن خبر شهادت حمزه و به نقلی جعفر، جمله «إنّا لِلّهِ و إنّا إلیهِ رجِعون» را بر زبان راند؛ سپس این آیه نازل شد.
همان گونه که از آیه استفاده می شود، در روایات نیز بر «استرجاع» هنگام روبرو شدن با هر گونه مصیبت - هر چند اندک باشد - تأکید شده است. در این زمینه، ده ها روایت در منابع شیعه و سنّی وارد شده است.
علی خراسانی، دائرة المعارف قرآن کریم، جلد1، ص 369.

پیشنهاد کاربران

بپرس