ایه الله سید محمد حسین فضل الله

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] آیه الله سید محمد حسین فضل الله. سید محمد حسین فضل الله در سال 1935م (1354ق) در نجف اشرف در خانواده روحانی دیده به جهان گشود. تحت اشراف پدرش سید عبدالروف فضل الله از...
سید محمد حسین فضل الله در سال 1935م (1354ق) در نجف اشرف در خانواده روحانی دیده به جهان گشود. تحت اشراف پدرش سید عبدالروف فضل الله از مراجع مذهبی شیعه مراحل تربیت و تعلیم را به شیوه ای که در آن زمان مرسوم بود گذراند. هم زمان با تحصیلات حوزوی و به تناسب سن و ذهنیت خویش به فضای پیرامون و اوضاع زمانه توجه داشت و اندیشه ها و دغدغه های فرهنگی و سیاسی زمانه اش را از طریق مجلات مصر و لبنان و روزنامه های عراقی پی گیری می کرد.
سید محمد حسین مرسوم حوزوی از صرف و نحو و معانی و بیان تامنطق و اصول فقه را نزد پدر خود فراگرفت و در این مرحله استادی غیر از پدرش نداشت. تا این که برای فراگیر جلد دوم کتاب کفایة‍ الاصول به محضر یکی از اساتید ایرانی اش به نام شیخ مجتبی لنکرانی می شتابد. با اتمام کتاب کفایة الاصول به درس خارج مراجع أن دوره مانند سید ابوالقاسم خویی ، سید محسن حکیم ، سید محمود شاهرودی و شیخ حسین حلی راه یافت و در کنار دروس خارج اصول فقه و فقه، بخشی از کتاب (الاسفار الاربعه) معروف به (حکمت متعالیه) ملاصدرا شیرازی را نزد ملاصدرا بادکوبه ای فرا گرفت و مدت پنج سال نیز این درس را از سید محمد باقر صدر فراگرفت. استادش سید ابوالقاسم خویی به او توصیه کرده بود تا این درس را به طور جدی پیگیری کند.
فضل الله در سال 1952م در سن هفده سالگی برای نخستین بار به قصد دید و بازدید خانوادگی به لبنان رفت و در این سفر که هم زمان با اربعین درگذشت سید محسن امین عاملی بود قصیده ای در رثای او سرود و در آیین یادبود او قرائت کرد. وی در این قصیده بسیاری از مسایل سیاسی روز و از جمله مساله وحدت و بیداری اسلامی و مهاجرت جوانان را مطرح و استعمار فرانسه را تقبیح کرد. روزنامه های آن روز لبنان این قصیده را تحریک کننده و احساس برانگیز توصیف کردند.
در سال 1966م جمعی از موسسان انجمن مذهبی "اسرة التآخی" منطقه نبعه در حاشیه شرقی بیروت از فضل الله دعوت کردند تا در آن منطقه رحل اقامت افکند. وی این دعوت را پذیرفت و در همین سال به قصد اقامت دائم به وطن اصلی خویش بازگشت.
سید محمد حسین فضل الله پس از بازگشت به لبنان در سال 1966م فعالیت های علمی، فرهنگی و اجتماعی گسترده ای را در لبنان به راه انداخت که امروزه پس از 45 سال از آغاز این فعالیت ها کارنامه پرباری از آن در ابعاد مختلف مشهود است. وی با برگزاری جلسات تفسیر و وعظ دینی و اخلاقی و برنامه های پاسخ به پرسش ها- که هنوز هم به صورت منظم تداوم دارد توانست تحول عظیمی در چندین نسل پدید آورد و چنان که خود می گوید: افتخار تربیت غالب نیروهای مبارز و فعالان مذهبی شیعه را از آن خود کند.
تأسیس حوزه علوم دینی به نام "المعهد الشرعی الاسلامی" به هدف پرورش طلاب علوم دینی بخش دیگری از فعالیت های فرهنگی و علمی سید محمد حسین فضل الله است. وی در این مدرسه تدریس درس خارج اصول وفقه را برعهده دارد. بسیاری از شخصیت های جنبش مقاومت اسلامی لبنان تربیت شده این مدرسه هستند. شهید شیخ راغب حرب از نخستین طلاب این مدرسه بود.
از مهمترین اساتید این فاضل بزرگ می توان به:

پیشنهاد کاربران

بپرس