ایه تخییر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه تخییر. آیه تخییر به آیه ۲۸ و ۲۹ سوره احزاب اطلاق می شود.
← آزادی همسران پیامبر برای طلاق
۱. ↑ احزاب/سوره۳۳، آیه۲۸.
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۱، ص۱۸۵.
...

[ویکی شیعه] آیه تخییر. آیه تخییر، آیه ۲۸ و ۲۹ سوره احزاب است با موضوع اختیار داشتن همسران پیامبر(ص) بین طلاق یا زندگی با وی.
این آیه، به دنبال مشاجره اهانت آمیز برخی از همسران پیامبر با او، بر سر درخواست های مادی که داشتند، نازل شد و پیامبر اسلام(ص) به دستور خداوند، زنانش را بین ماندن در کنار خود و زندگی ساده، یا طلاق و بهره مند شدن از مال فراوان اختیار داد. آیه تخییر منشأ اختلاف فقهی بین شیعه و اهل سنت درباره چگونگی وقوع طلاق شده است.
بعد از پیروزی مسلمانان در غزوه خیبر، گنجینه آل ابی‎الحقیق به شخص پیامبر اسلام رسید مطابق با برخی شأن نزولها، پیامبر محتوای آن گنجینه را به دستور خدا بین مسلمانان تقسیم کرد، اما همسران پیامبر اسلام(ص)، آن را از او مطالبه نمودند و چون پیامبر از اقدام خود آنها را مطلع کرد، به او گفتند آیا گمان می کنی که اگر ما را طلاق بدهی هم کفوی از قوم ما پیدا نمی شود که با ما ازدواج کند؟ به دنبال گفته آنها پیامبر اسلام(ص) به دستور خدا از همسرانش ۲۹ روز کناره گیری نمود تا این آیه نازل شد. در کتاب کافی از ، در روایتی به نقل از امام صادق(ع) به حفصه و در روایت دیگری به زینب بنت جحش نسبت داده شده است. چنانکه در تفسیر نمونه آمده است، این درخواست همسران پیامبر(ص) در شرایطی بوده که بسیاری از مؤمنان در سختی زندگی می کرده و خانه ای برای زندگی نداشته اند.

[ویکی اهل البیت] آیه تخییر. آیه 28 و 29 سوره احزاب /33 را «آیه تخییر» گفته اند؛ زیرا خداوند دراین دو آیه، زنان پیامبر را بین انتخاب دنیا و برگزیدن خدا و پیامبرش مخیر کرده است.
در شأن نزول این آیه آمده است: پس از جنگ خیبر که مسلمانان دارایی های فراوانی را به غنیمت گرفتند، برخی از همسران پیامبر تقاضاهایی چون بُرد، حُلّه و جامه مصری و... داشتند که رسول خدا صلی الله علیه و آله رنجور شد و سوگند یاد کرد یک ماه نزد آنان نرود و خداوند متعالی، این آیات را فرو فرستاد.
هنگامی که پیامبر، این آیات را برای همسران خویش خواند، آنان خدا و رسول را برگزیدند و حضرت شادمان گشت:
«یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ قُل لِّأَزْوَاجِکَ إِن کُنتُنَّ تُرِدْنَ الْحَیَاةَ الدُّنْیَا وَ زِینَتَهَا فَتَعَالَیْنَ أُمَتِّعْکُنَّ وَ أُسَرِّحْکُنَّ سَرَاحًا جَمِیلًا»
«وَ إِن کُنتُنَّ تُرِدْنَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَالدَّارَ الْآخِرَةَ فَإِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْمُحْسِنَاتِ مِنکُنَّ أَجْرًا عَظِیمًا»

پیشنهاد کاربران

بپرس