ایه تربص

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] آیه تربّص. تربّص به معنای درنگ و در اصطلاح مدتی (چهارماه و ده روز) است که زن پس از وفات شوهرش باید صبر کند و از ازدواج بپرهیزد. از این مدت به عده وفات نیز تعبیر شده است.
آیه 234 سوره بقره/2 را که به تشریع عده وفات پرداخته، «آیه تربّص» و یا اعتداد نامیده اند:
«والّذینَ یتوفَّونَ مِنکُم و یذرونَ أَزوجاً یتربَّصنَ بِأَنفُسهِنَّ أَربَعَةَ أَشهُر و عَشرًا فإِذا بَلغنَ أَجلَهُنَّ فَلاَ جُناحَ عَلیکُم فِیما فَعلنَ فِی أَنفسهِنَّ بِالمَعروفِ واللّهُ بِما تَعمَلونَ خَبیرٌ»
این آیه را ناسخ آیه 240 سوره بقره/2 دانسته اند. که طبق آن، عده زنی که شوهرش وفات یافته، یک سال مشخص شده است. روایتی از امام باقر علیه السلام نیز به این نسخ اشاره دارد.

[ویکی شیعه] آیه تربص. آیه تَرَبُّص یا آیه عده وفات دویست و سی و چهارمین آیه سوره بقره است که درباره احکام عده وفات نازل شد. طبق مضمون این آیه، زنانی که شوهرشان از دنیا رفته ، باید چهار ماه و ده روز عده نگه دارند و پس از این مدت، می توانند دوباره ازدواج کنند.
برخی فقیهان با استناد به روایات تفسیری بر این باورند که زنان در زمان عده وفات از آرایش کردن و بیرون رفتن از خانه پرهیز کنند. به گفته برخی مفسران، این آیه، خرافاتی را که پس از مرگ شوهر در حق زن، صورت می گرفت از بین برد و حقوق از دست رفته زنان را احیا کرد.
ناسازگاری ازدواج مجدد بلافاصله بعد از مرگ شوهر با محبت و احترام به همسر سابق، اطمینان از خالی بودن رحم از نطفه و جریحه دار شدن عواطف بستگان متوفی، از جمله حکمت های ذکر شده برای این حکم است.

پیشنهاد کاربران

بپرس