ایه ربا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه ربا. آیه ربا یا «آیه بیع» به آیه ۲۷۵ سوره بقره اطلاق می شود.
حرمت ربا در بیع و قرض
۱. ↑ بقره/سوره۲، آیه.۲۷۵
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۱، ص۱۹۳.
...

[ویکی شیعه] آیه ربا. آیه ربا آیات ۲۷۸ تا ۲۸۰ سوره بقره که بیان گر حکم تحریم ربا، عوارض رباخواری و برخی از احکام بازپس گیری اصل سرمایه از بدهکار است. این آیات بعد از فتح مکه نازل شد و بر اساس آن پیامبر اسلام(ص) گرفتن ربای جاهلی را ملغی اعلام کرد.
درباره آیات ربا سه شأن نزول گفته شده است.
این آیات مساله تحریم ربا را به صورت قطعی و با تاکید بر عوارض رباخواری مورد بررسی قرار می دهد. آیه ۲۷۸ سوره بقره با خطاب قرار دادن مؤمنان آنان را از گرفتن ربا نهی می کند که نشان دهنده گرفتن ربا توسط برخی از مسلمانان در عهد نزول این آیات بوده است. این آیه را که با خطاب به مومنین شروع و با تاکید بر ایمان به خدا ختم می شود، بیان گر این موضوع دانسته اند که رباخواری با روح ایمان سازگار نیست و ترک ربا از لوازم ایمان شمرده شده است. خداوند در این آیات از مومنین می خواهد رباخواری را ترک کرده و فقط اصل سرمایه های خود را که به دیگران قرض داده اند دریافت کنند و اگر کسی توان پرداخت را ندارد به او مهلت داده شود. با این کار خداوند هم از ظلم کردن و هم از مورد ظلم واقع شدن نهی می کند. در آیه ۲۷۹ سوره بقره خداوند کسانی از مسلمانان که رباخواری را کنار نگذاشته و به حرمت آن ملتزم نشوند را با لحنی تند مورد خطاب قرار داده، کار آنها را در حکم جنگ با خدا و رسولش معرفی می کند. کلمه «حرب» در این آیه بدون الف و لام و به صورت نکره آمده است که این را نشانه عظمت و بزرگی این جنگ دانسته اند.

[ویکی اهل البیت] آیه ربا. آیه 278 سوره بقره/2 را «آیه ربا» گفته اند. کسانی پیش از ظهور اسلام، «ربا» می گرفتند و پس از اسلام نیز بر آن بودند تا بقیه آن را بگیرند که این آیه نازل شد و آنان را از گرفتن باقی مانده ربا برحذر داشت:
«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَذَرُواْ مَا بَقِیَ مِنَ الرِّبَا إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ»

[ویکی فقه] آیه ربا (علوم قرآنی). آیه ۲۷۸ سوره بقره، درباره نهی از ربا بحث و بررسی می کند.
به آیه ۲۷۸ سوره بقره «آیه ربا» می گویند.
آیه مربوطه
(یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله وذروا ما بقی من الربا ان کنتم مؤمنین)؛ " ای کسانی که ایمان آورده اید، از خدا پروا کنید؛ و اگر مؤمنید، آنچه از ربا باقی مانده است واگذارید".
بقره/سوره۲، آیه۲۷۸.
«ربا» در لغت به معنای زیادی است، و در شرع به زیادی بر اصل سرمایه می گویند.
انواع ربا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس