ایه شهادت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه شهادت. آیه ۱۸ آل عمران، درباره شهادت خداوند، فرشتگان و صاحبان آگاهی به وحدانیت پروردگار بیان شده است.
به آیه ۱۸ سوره آل عمران "آیه شهادت" یا آیه "شهدالله" می گویند.
آیه مربوطه
(شهد الله انه لا اله الا هو والملائکة واولوا العلم قآئما بالقسط لا اله الا هو العزیز الحکیم)؛ "خدا که همواره به عدل، قیام دارد گواهی می دهد که جز او هیچ معبودی نیست و فرشتگان (او) و دانشوران (نیز گواهی می دهند که) جز او که توانا و حکیم است هیچ معبودی نیست".
آل عمران/سوره۳، آیه۱۸.
در این آیه، نخست به شهادت پروردگار به یگانگی ذاتش، سپس به شهادت فرشتگان و بعد دانشمندان و کسانی اشاره شده است که با نور علم و اندیشه، حقایق جهان را می نگرند.
کیفیت شهادت خداوند
...

[ویکی شیعه] آیه شهادت. آیه شهادت یا آیه شَهِدَ الله آیه ۱۸ سوره آل عمران که درباره شهادت دادن خداوند، فرشتگان و صاحبان علم بر یگانگی الله است؛ در حالی که عدالت را اجرا می کند. در برخی روایات نقل شده است که منظور از «أولو العلم» در این آیه، امامان شیعه هستند. طبق تفسیر های گفته شده، شهادت خداوند شهادت عملی است؛ یعنی خداوند با پدید آوردن جهانی دارای نظم واحد، در مقام عمل به یکتایی خود شهادت می دهد.
در فضیلت تلاوت این آیه روایاتی وارد شده، از جمله خواندن آن پس از نماز های واجب است. برخی مفسران، شأن نزول این آیه را پس از ملاقات دو تن از أحبار شام با پیامبر اسلام دانسته اند.
آیه ۱۸ سوره آل عمران به «آیه شهادت» مشهور است؛ همچنین از آنجا که این آیه با عبارت «شهد الله» شروع می شود، به «آیه شهد الله» نیز مشهور است. در این آیه خداوند، فرشتگان و صاحبان علم شهادت می دهند که معبودی جزء الله نیست. طبق نظر مفسران، منظور از شهادت خداوند در این آیه، شهادت عملی است نه قولی؛ بدین معنا که خداوند با پدید آوردن جهانی که دارای نظام واحد است و از یک قانون تبعیت می کند، در عمل نشان داده است که آفریدگار و معبود در جهان یکی است. اما شهادت و گواهی فرشتگان و دانشوران بر یکتایی خداوند، جنبه قولی دارد و آنان با گفتار شایسته خود، بر این امر گواهی می دهند؛ البته گواهی فرشتگان و دانشوران جنبه عملی نیز دارد، زیرا آنان تنها او را می پرستند.

[ویکی اهل البیت] آیه شهادت. آیه 18 سوره آل عمران/3 به «آیه شهادت» شهرت یافته است و چون با کلمه «شهداللّه» آغاز شده، به آن «آیه شهداللّه» نیز می گویند:
«شهِدَ اللّهُ أَنَّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ وَالْمَلاَئِکَةُ وَأُوْلُواْ الْعِلْمِ قَآئِمَاً بِالْقِسْطِ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ»
در فضیلت قرائت این آیه، روایاتی وارد شده است. انس از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت می کند که هر کس این آیه را هنگام خواب بخواند و در پایانش بگوید: و اَنا عَلی ذلِکَ مِنَ الشّاهدین، خدای تعالی به عدد هر حرفی فرشته ای را می آفریند تا برای او تا روز قیامت آمرزش طلبند.
و نیز بر اساس روایتی از رسول خدا صلی الله علیه و آله هر که این آیه را بخواند، خدای تعالی هشت درِ بهشت را بر روی او می گشاید و هفت درِ دوزخ را به رویش می بندد. زبیر بن عوام می گوید: در شب عرفه ای از پیغمبر جدا نشدم تا آن چه را می گوید، بشنوم. در آن شب پیوسته می فرمود: «شَهِدَاللّهُ أَنّهُ لاَإِلهَ إِلاّ هُو...» تا صبح شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس