ایه قبله

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه قبله. آیه تغییر قبله را آیه قبله گویند.
به آیه ۱۴۴ سوره بقره "آیه قبله" یا "آیه تحویل قبله"، و یا "آیه توجه" مى گویند: " قد نرى تقلب وجهک فى السماء فَلَنُوَلّینّک قبلة ترضها فولِّ وجهک شطر المسجد الحرام و حیث ماکنتم فولّوا وجوهکم شطره و ان الذین اوتوا الکتب لیعلمون أنه الحق من ربهم و ما الله بغافل عما یعملون؛
بقره/سوره۲، آیه۱۴۴.
ماجراى تغییر قبله، یکى از تحولات مهم تاریخ اسلام است که موجى عظیم در میان مردم به وجود آورد.
شأن نزول آیه قبله
پیامبر (ص) مدت سیزده سال در مکه و چند ماه بعد از هجرت در مدینه به امر خدا به سوى "بیت المقدس" نماز مى خواند ؛ در این مدت به خصوص در مدت زمان پس از هجرت (۷ تا ۱۷ ماه) پیامبر و مسلمانان به شدت از سوى یهود مورد سرزنش قرار مى گرفتند که چرا به سوى بیت المقدس که در اصل قبله یهود بود، نماز مى خوانند؛ و مى گفتند: مسلمین از خود استقلالى ندارند و به سوى قبله ما نماز مى گزارند و این دلیل آن است که ما برحقیم.این گفت و گو براى پیامبر (ص) و مسلمانان ناگوار بود، تا این که سرانجام آیه قبله
بقره/سوره۲، آیه۱۴۴.
...

[ویکی شیعه] آیه قبله. آیه قبله، آیه ۱۴۴ سوره بقره است که به تغییر قبله مسلمانان از بیت المقدس به مسجد الحرام، فرمان می دهد. پس از هجرت مسلمانان به مدینه، ساکنان یهودی این شهر از توجه مسلمانان به بیت المقدس به عنوان دلیلی بر اصالت نداشتن آیین اسلام یاد می کردند. این مطلب موجب شد پیامبر(ص) آرزو کند که کعبه، قبله مسلمانان باشد.
از آیات ۱۴۲، ۱۴۳ و ۱۵۰ سوره بقره نیز به عنوان آیه تغییر قبله یاد کرده اند. برخی از مفسران نیز آیات ۱۴۲ تا ۱۴۴ بقره را آیات تغییر قبله دانسته اند. مفسران زمان نزول آیه قبله را بین شش تا نوزده ماه پس از هجرت یاد کرده اند. مکان نزول آیه قبله، بر پایه نقل های گوناگون تاریخی یکی از این سه مکان است: مسجد ذو قبلتین، مسجد قبیله «بنی سالم بن عوف» و مسجدالنبی.
این آیه که حکم تغییر قبله را در خود دارد، به آیه قبله مشهور است. از آیات ۱۴۲، ۱۴۳ و ۱۵۰ سوره بقره نیز به عنوان آیه تغییر قبله یاد کرده اند. بعضی از مفسران آیات ۱۴۲-۱۴۴ بقره را آیات تغییر قبله دانسته اند.

[ویکی حج] آیه قبله. آیه قبله، یکصد و چهل و چهارمین آیه سوره بقره که به تغییر قبله مسلمانان از بیت المقدس به کعبه دستور می دهد. پیامبر اسلام(ص) و مسلمانان درآغاز به سوی بیت المقدس نماز می خواندند. در سال های نخستِ پس از هجرت این آیه نازل شد و به آنها دستور داد که به سوی مسجد الحرام نماز بخوانند. مفسران زمان نزول آیه را بین ۶ تا ۱۹ ماه پس از هجرت دانسته اند. علت نزول آیه قبله را سرزنش های یهودیان و خواست قلبی پیامبر دانسته اند. برخی معتقدند آیه قبله در مسجد محله بنی سلمه نازل شده است. این مسجد ذو قبلتین نامیده می شود. برخی نیز مکان نزول آن را مسجد النبی می دانند. طبق برخی روایات پیامبران پیشین به سوی دو قبله نمازخواندن حضرت محمد(ص) را از نشانه های پیامبری او دانسته اند.
قبله در لغت به معنای سمت و جهت است و در اصطلاح به جهتی گفته می شود که کعبه در آن قرار دارد.
پیامبر اسلام(ص) در مکه و سال های نخست پس از هجرت در مدینه به سوی بیت المقدس نماز می خواند؛ اما خواستِ قلبی او نمازگزاردن به سوی کعبه بود و بدین جهت در انتظار وحی و تغییر قبله به سر می برد. خداوند با نزول آیه ۱۴۴ سوره بقره، وی را خشنود کرد و او را به تغییر قبله به سوی مسجدالحرام فرمان داد. این آیه به جهت در برداشتن حکم تغییر قبله به «آیه قبله» معروف شده است. از آیات ۱۴۲، ،۱۴۳ و ۱۵۰ سوره بقره نیز به عنوان آیه تغییر قبله یاد کرده اند. بعضی از مفسران هم آیات ۱۴۲ تا ۱۴۴ سوره بقره را آیات تغییر قبله دانسته اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس