ایه میثاق

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه میثاق. آیه ۱۷۲ اعراف، درباره توحید فطری انسان که به آیه میثاق شهرت دارد بحث می کند.
به آیه ۱۷۲ سوره اعراف "آیه ذر" یا "آیه اخذ میثاق" می گویند.
آیه مربوطه
(واذ اخذ ربک من بنی آدم من ظهورهم ذریتهم واشهدهم علی انفسهم الست بربکم قالوا بلی شهدنا ان تقولوا یوم القیامة انا کنا عن هذا غافلین)؛"و هنگامی را که پروردگارت از پشت فرزندان آدم، ذریه آنان را برگرفت و ایشان را بر خودشان گواه ساخت که آیا پروردگار شما نیستم گفتند چرا گواهی دادیم تا مبادا روز قیامت بگویید ما از این (امر) غافل بودیم ".
اعراف/سوره۷، آیه۱۷۲.
این آیه به "توحید فطری" و وجود ایمان به خدا در اعماق روح آدمی اشاره دارد و از پیمانی خبر می دهد که میان خداوند سبحان و فرزندان آدم برقرار شده است. از جزئیات این پیمان، در متن این آیه چیزی نیامده است؛
نظرات مفسران
...

[ویکی شیعه] آیه میثاق. آیه میثاق یکصد و هفتاد و دوّمین آیه از سوره اعراف است که به آیه میثاق یا آیه ذر معروف است، این آیه از آن رو که از میثاق خداوند با فرزندان آدم سخن گفته است به آیه میثاق و از آن جهت که برخی محل گرفتن این پیمان را عالم ذر می دانند، به آیه ذر مشهور شده است. مفسران و متکلمین پیرامون این آیه نظریات متفاوتی دارند.
وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّکَ مِن بَنی ءَادَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّیتهَُمْ وَ أَشهَْدَهُمْ عَلی أَنفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّکُمْ قَالُواْ بَلی شَهِدْنَا أَن تَقُولُواْ یوْمَ الْقِیامَةِ إِنَّا کُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِین أَوْ تَقُولُوا إِنَّما أَشْرَکَ آباؤُنا مِنْ قَبْلُ وَ کُنَّا ذُرِّیةً مِنْ بَعْدِهِمْ أَ فَتُهْلِکُنا بِما فَعَلَ الْمُبْطِلُونَ وَ کَذلِکَ نُفَصِّلُ الْآیاتِ وَ لَعَلَّهُمْ یرْجِعُونَ  (ترجمه: و چون پروردگار تو از پسران آدم از پشت هایشان نژادشان را بیاورد و آنها را بر خودشان گواه گرفت که مگر من پروردگار شما نیستم؟ گفتند: چرا، گواهی می دهیم تا روز رستاخیز نگویید که از این نکته غافل بوده ایم یا نگویید که فقط پدران ما از پیش شرک آورده اند و ما فرزندانی از پی آنها بوده ایم، آیا ما را به سزای اعمالی که بیهوده کاران کرده اند هلاک می کنی بدین سان این آیه ها را شرح می دهیم شاید به خدا باز گردند.)
لغت شناسان اصل ذر را به معنای انتشار و پراکندگی می دانند. در کتاب لسان العرب ذیل این ماده آمده است: ذر شی به معنای پراکنده کردن آن است. واژه ذریه در باره نسل انسان، چه مرد و چه زن به کار رفته است.

[ویکی اهل البیت] آیه میثاق. آیه 172 سوره اعراف/7 خبر می دهد که خداوند، در «عالم ذر» از بنی آدم بر ربوبیت خویش «میثاق» (پیمان) گرفته است؛ از همین رو به این آیه، «آیه میثاق» گفته اند:
«وَإِذْ أَخَذَ رَبُّکَ مِن بَنِی آدَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّیَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَی أَنفُسِهِمْ أَلَسْتَ بِرَبِّکُمْ قَالُواْ بَلَی شَهِدْنَا أَن تَقُولُواْ یَوْمَ الْقِیَامَةِ إِنَّا کُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِینَ»
در چگونگی پیمان گرفتن در «عالم ذر» که به آن پیمانِ أَلَستْ نیز می گویند، و این که به صورت تکوینی یا تشریعی بوده است و فرزندان آدم چگونه به این پیمان پاسخ گفته اند، بحث های فراوانی مطرح است.
برای مشاهد ه ترجمه ها و تفاسیر این آیه به صفحه آیه 172 سوره اعراف مراجعه شود.

دانشنامه آزاد فارسی

آیه میثاق. آیۀ میثاق
رجوع شود به:الست

پیشنهاد کاربران

بپرس