ایه وسیله

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] آیه وسیله. آیه وسیله آیه ۳۵ سوره مائده است که شرط رستگاری انسان را رعایت تقوای الهی، انتخاب وسیله ای برای تقرب به خدا و جهاد در راه خدا می داند. مفسران با استناد به آیات و روایات، منظور از وسیله در این آیه را ایمان به خدا و رسولش، انجام عمل صالح، نماز، روزه، شفاعت پیامبران و امامان و سوگند دادن خدا به مقام پیامبران و امامان دانسته اند.
واژه وسیله در آیه ۳۵ سوره مائده را به رساندن خود و یا تقرب به چیزی از روی میل و رغبت معنا کرده اند و حقیقت وسیله به سوی خداوند را رعایت راه و روش او به وسیله علم و عبادت و جستجوی مکارم شریعت دانسته اند؛ به این معنا که اولا به احکام الهی علم پیدا شود و در ثانی به بندگی او بپردازند و در نهایت در پی عمل به مستحبات شریعت باشند. علامه طباطبایی وسیله در این آیه را نوعی توصل معنوی میان انسان با خدا که منزه از مکان و جسمانیت است، می داند؛ رابطه ای که جز با عبودیت ایجاد نمی شود و علم و عمل که در تعریف راغب اصفهانی بود را از لوازم وسیله قرار می دهد. این آیه رسیدن به رستگاری را در پیمودن سه راهکار رعایت تقوای الهی، انتخاب وسیله ای برای تقرب به پروردگار و جهاد در راه خدا دانسته است. برخی جهاد را در این آیه به صورت عام که هم شامل جهاد با کفار و هم جهاد با نفس باشد، تفسیر کرده و معتقدند بیان جهاد در راه خدا بعد از بیان انتخاب وسیله تقرب به خدا از قبیل ذکر خاص بعد از عام است یعنی جهاد از مصادیق وسایل تقرب به خداوند است.
مفسران منظور از وسیله را در این آیه بسیار وسیع دانسته و شامل هر کاری و چیزی که باعث نزدیک شدن به خداوند گردد، می دانند و مهم ترین این وسایل را طاعت و عبادت خداوند و ترک معصیت معرفی کرده اند. برخی از مفسران با استناد به روایتی از امام علی(ع) وسایل تقرب به خداوند را در ایمان به خدا و رسولش، جهاد در راه خدا، نماز، روزه، زکات، انفاق، حج، عمره، صله رحم، صدقه آشکار و مخفی و ذکر خدا دانسته اند. شفاعت پیامبران، امامان و بندگان صالح خدا، همچنین پیروی از پیامبر و امام و سوگند دادن خدا به مقام پیامبران، امامان و صالحان به ویژه پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت او را با استناد به آیات و روایات از مصادیق وسیله در آیه دانسته اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس