اجوبه المسائل المهنائیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] أجوبة المسائل المهنائیة (کتاب). کتاب أجوبة المسائل المهنائیة یا جوابات المسائل المدنیات مجموعۀ پاسخ هایی است که توسط علامه حلی « قده» به سؤالات سید مهنّا بن سنان ، قاضی مدینة النبی داده شده است.
شیخ جمال الدین، ابو منصور، حسن بن یوسف بن علی بن مطهر حلّی ملقب به علامۀ حلّی و علامه( علی الإطلاق) در ۲۷ رمضان سال ۶۴۷ ه ق به دنیا آمد و در ۲۱ محرم سال ۷۲۶ ه ق در حلّۀ مزیدیه وفات نمود و در یکی از صحن های روضۀ امیر المؤمنین علی علیه السلام در نجف اشرف دفن گردید.پدر او شیخ سدید الدین یوسف بن علی بن مطهر حلّی از علمای برجسته و نامدار و دارای مقام علمی و اجتماعی بوده است. در هنگام حضور خواجه نصیر الدین طوسی در حلّه و اجتماع علما برای دیدار او شیخ نجم الدین جعفر بن سعید، در جواب درخواست خواجه برای معرفی عالم ترین افراد در علم کلام و اصول به شیخ سدید الدین و مفید الدین محمد بن جهم اشاره کرد. علامه دوران کودکی خویش را تحت تربیت پدر و مادر دلسوز و عالمش و تحت نظارت دایی بزرگوارش، محقق حلی که همچون پدری مهربان برای او زحمت می کشید، گذراند.اولین استاد علامۀ حلی شخصی به نام« محرم» است که خواندن و نوشتن را نزد او فرا گرفت آنگاه ادبیات عرب و علم فقه و اصول و حدیث و کلام و قواعد آن را نزد پدر و دایی گرامیش که شأن والایی در تمام علوم مخصوصا فقه و اصول و کلام داشتند، خواند. تیزهوشی و تلاش او، بزودی او را به حلقۀ درس بزرگان آن زمان رسانید و نزد اساتید بزرگواری که هر کدام در آن روزگار برجسته بودند علوم عقلی از منطق ، فلسفه ، هیئت و علوم دیگر را خواند تا این که در زمرۀ علما قرار گرفت و در سنین جوانی بر بسیاری از آنها تفوق یافت.

[ویکی نور] أجوبة المسائل المهنائیة یا جوابات المسائل المدنیات ....مجموعۀ پاسخ هایی است که توسط جمال الدین ابومنصور حسن بن یوسف بن مطهر حلی اسدی، معروف به علامۀ حلی (م 726 ق) به سؤالات سید مهنّا بن سنان، قاضی مدینة النبی داده شده است.
اگر چه این مجموعه به صورت کتب متداول، تألیف نشده است اما به علت این که حاوی مباحث تفسیری، اعتقادی، فقهی و حتی کتاب شناسی با ارزشی می باشد از جایگاه خاصی برخوردار است.
از آنجایی که این جواب ها در رابطه با سؤالات فردی که مسند قضاوت را در شهر مهمی چون مدینة النبی به عهده داشته است، می باشد و این شهر مرکز برخورد آرا و نظریات شیعیان و اهل تسنن بوده است و بسیاری از سؤالات نیز به صورت فقه مقارنه ای مطرح شده است، کتاب آمیخته ای از فقه استدلالی و همین طور فقه مقارنه ای می باشد.
مباحث فقهی که در کتاب مطرح شده عمدتا از کتاب طهارة، اطعمه و اشربه، صلاة، نکاح و قضاء می باشد.
علاوه بر مباحث تفسیری، اعتقادی و کلامی در المسائل المهنائیة الثالثة و همین طور تاریخ ولادت علامۀ حلی در شب جمعه 27 رمضان 648 ق، و تاریخ ولادت فرزندش در نیمۀ شب 20 جمادی الأولی سال 682 ق، فهرستی از کتب علامۀ حلّی تا سال 720ق به قلم وی ذکر شده است که گنجینۀ با ارزش و مهمی در شناخت کتب وی و تاریخ تألیف آنان می باشد.

[ویکی فقه] اجوبه المسائل المهنائیه (کتاب). کتاب أجوبة المسائل المهنائیة یا جوابات المسائل المدنیات
شیخ جمال الدین، ابو منصور، حسن بن یوسف بن على بن مطهر حلّى ملقب به علامۀ حلّی و علامه( على الإطلاق) در ۲۷ رمضان سال ۶۴۷ ه ق به دنیا آمد و در ۲۱ محرم سال ۷۲۶ ه ق در حلّۀ مزیدیه وفات نمود و در یکى از صحن هاى روضۀ امیر المؤمنین علی علیه السلام در نجف اشرف دفن گردید.پدر او شیخ سدید الدین یوسف بن على بن مطهر حلّى از علماى برجسته و نامدار و داراى مقام علمى و اجتماعى بوده است. در هنگام حضور خواجه نصیر الدین طوسی در حلّه و اجتماع علما براى دیدار او شیخ نجم الدین جعفر بن سعید، در جواب درخواست خواجه براى معرفى عالم ترین افراد در علم کلام و اصول به شیخ سدید الدین و مفید الدین محمد بن جهم اشاره کرد. علامه دوران کودکى خویش را تحت تربیت پدر و مادر دلسوز و عالمش و تحت نظارت دایى بزرگوارش، محقق حلی که همچون پدرى مهربان براى او زحمت مى کشید، گذراند.اولین استاد علامۀ حلى شخصى به نام« محرم» است که خواندن و نوشتن را نزد او فرا گرفت آنگاه ادبیات عرب و علم فقه و اصول و حدیث و کلام و قواعد آن را نزد پدر و دایى گرامیش که شأن والایى در تمام علوم مخصوصا فقه و اصول و کلام داشتند، خواند. تیزهوشى و تلاش او، بزودى او را به حلقۀ درس بزرگان آن زمان رسانید و نزد اساتید بزرگوارى که هر کدام در آن روزگار برجسته بودند علوم عقلى از منطق ، فلسفه ، هیئت و علوم دیگر را خواند تا این که در زمرۀ علما قرار گرفت و در سنین جوانى بر بسیارى از آنها تفوق یافت.
ارزش و اعتبار کتاب
اگر چه این مجموعه به صورت کتب متداول، تألیف نشده است اما به علت این که حاوى مباحث تفسیرى، اعتقادى، فقهى و حتى کتاب شناسى با ارزشى مى باشد از جایگاه خاصى برخوردار است. از آنجایى که این جواب ها در رابطه با سؤالات فردى که مسند قضاوت را در شهر مهمى چون مدینة النبی به عهده داشته است، مى باشد و این شهر مرکز برخورد آرا و نظریات شیعیان و اهل تسنن بوده است و بسیارى از سؤالات نیز به صورت فقه مقارنه ای مطرح شده است، کتاب آمیخته اى از فقه استدلالی و همین طور فقه مقارنه اى مى باشد.مباحث فقهى که در کتاب مطرح شده عمدتا از کتاب طهارة ، اطعمه و اشربه ، صلاة ، نکاح و قضاء مى باشد. علاوه بر مباحث تفسیرى، اعتقادى و کلامى در المسائل المهنائیة الثالثة و همین طور تاریخ ولادت علامۀ حلى در شب جمعه ۲۷ رمضان ۶۴۸ ق، و تاریخ ولادت فرزندش در نیمۀ شب ۲۰ جمادی الأولی سال ۶۸۲ ق، فهرستى از کتب علامۀ حلّى تا سال ۷۲۰ ق به قلم وى ذکر شده است که گنجینۀ با ارزش و مهمى در شناخت کتب وى و تاریخ تألیف آنان مى باشد. به این فهرست، در الذریعة و أعیان الشیعة و سایر کتب تراجم و کتاب شناسى به کرات استناد شده است که از آن موارد کتاب تحصیل الملخّص ، تنقیح القواعد و مدارک الأحکام را مى توان ذکر کرد.
أعیان الشیعة، سید محسن امین، ج۵، ص۴۰۶ .
این کتاب به همت فخر المحققین گردآورى شده و مهنا بن سنان نیز پس از نگه دارى یک نسخه از آن، نسخه هاى دیگرى را استنساخ نموده و به مناطق مختلف فرستاده است.
أجوبة المسائل المهنائیة، علامه حلی، ج۱، ص۱۳.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس