اباحه گری

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] اِباحه: مباح کردن؛ حلال دانستن؛ جایز شمردن؛ روا دانستن. ،اعتقادی نداشتن و انجام محّرمات را جایز دانستن .
مباح در اصطلاح: آنچه که متساوی الطرفین باشد، بی حُکمی است و مقابل مندوب ، مکروه ، حلال ، حرام و واجب است . هر کاری که فعل و ترک آن مساوی و بی تفاوت باشد.
اباحه گری در اصطلاح به معنای اباحه اندیشی و بی اعتنایی عملی به محرمات و منهیات و منکرات است.
بی تفاوتی به تعالیم دینی به معنای پای بند نبودن به ارزش های دینی است. اباحه گری از بی اعتقادی کافر یا سهل انگاری دیندار پدید می آید و در دو حوزه فردی و اجتماعی، نمود می یابد. این پدیده در حوزه فردی موجب می گردد تا آدمی وظایفی را که در برابر خود و خداوند دارد، ادا نکند و حرام را مباح شمارد و راه بی قیدی در پیش گیرد.
این پدیده در حوزه فردی موجب می گردد تا آدمی وظایفی را که در برابر خود و خداوند دارد، ادا نکند و حرام را مباح شمارد و راه بی قیدی در پیش گیرد.
زیان های اباحی گری در حوزه اجتماعی نمودی بیش تر دارد و شخص با مباح شمردن نبایدهای اجتماعی دست به هر کاری که پسند دل است، می آلاید و هنجارهای زندگی جمعی را نادیده می انگارد.
طرفداران اباحه گری معتقدند که اباحه، همانا عدم منع عقلی و شرعی از فعل یا ترک فعل است. در این مشرب فکری، اباحه به همه منهیات راه می یابد و تنها تعیین کننده منهیات و مکروهات و اصول اخلاقی و ارزش ها نه شرع مقدس بلکه عقل عملی و شرایط اجتماعی است و شرع مقدس در این میان سهمی ندارد.

پیشنهاد کاربران

واژه اباحه گری کاملا پارسی است چون در عربی می شود زنا این واژه یعنی اباحه گری صد در صد پارسی است.
اباحه اندیشی و بی اعتنایی عملی به محرمات و منهیات و منکرات
اِباحه ، اباحه ازریشة بَوح و بُوْوح به معنى اجازه دادن ( فراهیدی ، ازهری ) و در شریعت اسلام از احکام پنجگانه است و در مورد فعلى گفته مى شود که براتیان و ترک آن پاداش و کیفری بار نیست .
...
[مشاهده متن کامل]

اباحه در عبادات مصداق ندارد ( شهید اول ، 1/31 ) چون فعل ترک در عبادات به قصد قربت و طاعت و به منظور کسب ثواب و اجتناب از معصیت است و در این قلمرو تنها از واجب و مستحب و حرام و مکروه ، گفت وگو مى شود، ولى در احکام و عقود و ایقاعات مصداق دارد. به نظر حکیم ، اباحه آن است که شارع مکلفین را در انجام دادن کاری یا ترک آن ، بدون ترجیح یکى بر دیگری مخیر کرده باشد ( ص 65 ) . امام محمد غزالى نیز اباحه را تخییر بین فعل و ترک مى داند ( 1/66 ) . به اعتقاد ابن حزم ( ص 341 ) و برخى دیگر از فقها نیز مباح آن است که بر فعل یا ترک آن ثواب و عقاب مترتب نگردد.
آیا اباحه حکم شرعى است ؟ غزالى در پاسخ به این پرسش مى نویسد: «اباحه از احکام شرعى است ، ولى عده ای از معتزله بر مبنای نظریة حسن و قبح ذاتى افعال ، معتقدند که اباحه حکم شرعى نیست . آنان چنین استدلال مى کنند که هر عملى که فعل یا ترک آن عقلاً مصلحت یا مفسده دربر نداشته باشد، مباح است و این اباحه یک مسألة عقلى است نه شرعى . اباحه درصورتى مسألة شرعى است که شرع از اتیان یا ترک افعال مباح رفع مانع کند، در حالى که شارع چنین کاری نکرده است و مباح بودن بعضى از افعال به این معناست که اباحة عقلى استمرار یافته است . بدین ترتیب اباحه فقط حکم عقلى است نه شرعى ». آنگاه در قبال این ادعای معتزله مى گوید مباحات بر سه قسمند: اول ، قسمى است که شرع صریحاً مکلف را مخیر در فعل یا ترک آن کرده است . این قسم اباحة شرعى است . دوم قسمى است که شرع صریحاً متعرض مباح بودن آن نشده و دلیل سمعى نیز بر مباح بودن آن به دست نیامده است . در این قسم مى توان گفت حالت پیش از ورود شرع استمرار یافته است و در این مورد فقط حکم وجود ندارد. سوم قسمى است که در آن خطاب صریح به تخییر وارد نشده است ، ولى دلیل سمعى بر نفى حرج از فعل و ترک وجود دارد و اگر این دلیل هم نبود به دلیل عقلى نفى حرج ثابت مى شد. این قسم محل نظر و تأمل است ( 1/75 ) . ابن قدامه نیز در تقسیم مباحات و تشریح آن از غزالى تبعیت کرده است ( ص 40 - 41 ) . همچنین آمدی گفته است که مسلمین بجز عده ای از معتزله در شرعى بودن حکم اباحه اتفاق نظر دارند ( ص 107 ) .
آیا اباحه تکلیف است ؟ بسیاری از دانشمندان علم اصول اباحه را داخل در تکالیف نمى دانند و مى گویند تکلیف امری است که مورد طلب و مستلزم سختى و کلفت باشد و در مباح به لحاظ تخییر در فعل و ترک ، نه طلب وجود دارد و نه مشقت ، از این رو، نمى توان آن را تکلیف دانست . به هر حال ، مباح چه داخل در تکلیف باشد و چه خارج از آن ، همة مسلمین در وجود حکم اباحه و اینکه یکى از احکام پنجگانه است اتفاق نظر دارند ( آمدی ، 109 ) .
الفاظ و صیغ اباحه : برای اباحه الفاظ معین و صیغة مخصوصى نیست و هر لفظ و صیغه ای مى تواند برای این منظور به کار رود. بعضى از علمای اصول ، صیغة امر را مشترک بین وجوب و ندب و اباحه مى دانند و عده ای مى گویند صیغة امر، مربوط به قدر مشترک آن سه یعنى «اذن » است و عده ای نیز مى گویند: امر بعد از حظر مفید اباحه است ( علم الهدی ، 38؛ شهیدثانى ، 70؛ موسوعة. . . ، 1/159 ) ، ولى همانطور که گفته شد، اباحه صیغه و لفظ معین ندارد و به هر لفظ و صیغه ای که بدین معنى دلالت کند تحقق مى یابد. در قرآن کلمة اباحه به کار نرفته و در کلمات پیغمبر اسلام نیز این واژه استعمال نشده است ، ولى فقها و دانشمندان آیات متعددی از قرآن را در مقام بیان اباحه مى دانند، مثل یا اَیُّهَا النّاس ُ کُلوا مِمّا فِى الاْرْض ِ حَلالاً طَیَّباً: ای مردم از آنچه در زمین است ، حلال و پاکیزه را تناول کنید ( بقره /2/168 ) .
تفاوت اباحه و تخییر: هرگاه حکم یک فعل میان وجوب و حرمت مردد باشد و راهى برای ترجیح یکى بر دیگری نباشد، مکلف به استناد اصل تخییر، اختیار انتخاب یکى از آن دو را دارد و هر یک را انتخاب کند، عقابى برای او نخواهد بود. تفاوت اصل تخییر و اباحه این است که در اباحه ، حکم معین است و آن اختیار ترک یا فعل است و در تخییر حکم مردد است ( قس : موسوعه . . . ، 160 ) .
مباح و حلال : حلال در شرع مقابل حرام است و هر چیزی را که حرام نباشد، دربر مى گیرد. از این نظر حلال اعم از مباح است . یعنى هر مباحى حلال است ، ولى هر حلالى مباح نیست ، مانند مکروهات که حلالند، ولى مباح نیستند.
اباحه و جواز: جواز متضاد منع است و جایز مانند حلال اعم از مباح است ، چون هر مباحى جایز است ، ولى هر جایزی مباح نیست ، مثل افعال مکروه و مستحب که جایزند و مباح نیستند.
اباحة تملک و اباحة انتفاع در فقه و حقوق مدنى : اباحه معانى دیگری در فقه و حقوق مدنى دارد که عبارت است از اذن در تملک یا انتفاع از اموالى که مالک خاص ندارد. در مواردی که اذن در تملک باشد، آن را اباحة تملک و در مواردی که اجازة انتفاع از چیزی باشد، آن را اباحة انتفاع مى نامند و بر اساس این تقسیم بندی مباحات به دو دستة قابل انتفاع و قابل تملک تقسیم مى شود: مباحات قابل انتفاع مباحاتى است که مورد استفادة عموم مسلمین است و استفاده و انتفاع انحصاری از آنها ممنوع است و باید به نحوی مورد استفاده قرار گیرد که مانع استفادة دیگران نشود، مثل طرح و شوارع عامه . مباحات قابل تملک مباحاتى است که به اذن امام مسلمین و موافق موازین شرعى قابل تملک است ، مثل تملک اراضى موات از طریق احیاء آن یا صید ماهى از آبهای مباح .
قانون مدنى ایران به پیروی از فقه امامیه مباحات را به دو دسته تقسیم مى کند: مباحات قابل استفاده و انتفاع غیر انحصاری و مباحات قابل تملک . از دستة اول به نام اموال عمومى یا اموالى که مورد استفادة عموم است ، یاد مى کند ( مادة 24 ) و در مادة 27 مى گوید: «اموالى که ملک اشخاص نمى ب . . .

اصطلاح فقهی ۱. اختیار داشتن شخص مکلف برای انجام یا ترک چیزی ۲. اعتقاد به جایز دانستن چیزی که شرعاً حرام است.

بپرس