ابن عباس تا سال چهل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عبدالله فرزند عباس بن عبدالمطلب، از تیرۀ بنی هاشم، از قبیلۀ قریش بود. مادرش نیز لبابۀ کبری، دختر حارث بن حزن بود. عبدالله سه سال پیش از هجرت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مدینه دیده به جهان گشود و سیزده ساله بود که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) رحلت نمودند. برخی نیز برآنند که وی سه سال پیش از هجرت، در شعب ابی طالب به دنیا آمده است. در روایتی نقل شده که عبدالله بن عباس ابراز داشته؛ در سالی که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) از دنیا رفتند، او پانزده سال داشته است.
عبدالله شش پسر به نام های؛ عباس، محمد، فضل، عبدالرحمن، عبیدالله، علی و دو دختر به نام های؛ لبابه و اسماء داشت. سلیط نام فرزند دیگر وی از کنیزی بود که عبدالله گر چه ابتدا او را از خود نفی کرد؛ ولی عاقبت به خود بازگرداند. نسل عبدالله از فرزند کوچکش علی ادامه پیدا کرد. کنیه وی به سبب نام فرزند بزرگش ابوالعباس بود.
ویژگی های ظاهری
عبدالله انگشتر به دست راست می کرد و می گفت که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) این گونه انگشتر به دست می کرده اند. او هنگامی که به حمام می رفت، روپوشی بر تن می کرد و می گفت: از خداوند شرم دارم که مرا برهنه در حمام ببیند. عبدالله روپوشی داشت که تا ساق او می رسید و بر روی آن عبایی می انداخت و با آن خود را می پوشانید و مقابل کعبه نماز می خواند. او عمامه یی به رنگ مشکی به سر می کرد و یک وجب یا کمتر از آن را پشت سر می انداخت. ردائی نیز داشت که آن را به قیمت هزار درهم خریداری کرده بود و لباسی از جنس خز می پوشید. عبدالله دارای موهایی بلند و محاسنی انبوه بود و محاسن خود را خضاب می کرد. او فردی بلند قد، بزرگوار و کریم بود. عبدالله بن عباس در اواخر عمر بینایی خود را از دست داد. (بلاذری نوشته است که عبدالله بن عباس در سن شصت سالگی یا حدود آن نابینا شده است.) او در این باره می گفت: برای از دست دادن هیچ چیز از این دنیا غمگین نیستم، جز این که کاش چشمانم سالم بود تا خود با پای پیاده به خانه خدا می رفتم.
فضائل ابن عباس
روایت، «عبدالله بن عباس با تقواترین فرد نسبت به محارم الهی بوده است»، گویای تقوای فردی اوست. در روایتی دیگر آمده است: هنگامی که هفتاد نفر از اصحاب رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در مساله ای با هم اختلاف کردند، برای حل اختلاف به نظر عبدالله بن عباس رجوع نمودند. در گونۀ عبدالله بن عباس خط سیاهی وجود داشت که بر اثر گریۀ زیاد به وجود آمده بود. عبدالله می گفت: دوبار جبرئیل را مشاهده کرده است. در انساب الاشراف نیز روایتی به این مضمون نقل شده است که هیچ جمعه ای بر ابن عباس نگذشت، جز آن که در آن روزه بود. مسروق (نام کامل او مسروق بن اجدع می باشد. او از تابعین و اهل کوفه بود.) می گفت: هنگامی که عبدالله بن عباس را دیدم، با خود گفتم او زیباترینِ مردم است، هنگامی که سخن گفت با خود گفتم فصیح ترین مردم است و هنگامی که نقل حدیث کرد، او را عالم ترین مردم دانستم.
علم ابن عباس
...

پیشنهاد کاربران

بپرس