ابوبرزه نضله بن عبدالله اسلمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نَضلة بن عبدالله بن حارث (د ۶۴ق/۶۸۴م) معروف به اَبوبَرْزه اَسْلَمی، صحابی پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) و از یاران امام علی (علیه السّلام) می باشد.
ابن سعد به نقل از فرزند ابوبرزه، نام وی را عبداللـه بن نضله، و خلیفه بن خیاط ، نضله بن عبداللـه ثبت کرده است، اما بیش تر منابع بر نضله بن عُبَید اتفاق دارند، گرچه صورت های دیگری نیز از نام وی در دست است. به گفته نووی وی پیش از اسلام ، نضله بن نیار (نیار = شیطان ) نام داشت: پیامبر صلی الله علیه و آله او را نضله بن عبداللـه خواند. در کنیه او اختلافی نیست، تنها طوسی وی را ذیل اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله، ابوبرده و ذیل یاران علی علیه السلام، ابوبَرزه خوانده است که به نظر می رسد، سهوی رخ نموده باشد. نووی معتقد است که در میان صحابه پیامبر صلی الله علیه و آله تنها وی مکنی به ابوبرزه بوده است.
حضور ابوبرزه در غزوات
وی از شمار صحابه ای است که در فتح مکه ، غزوه های حنین و خیبر و چند غزوۀ دیگر در کنار پیامبر صلی الله علیه و آله بود. شمار غزوه های او را ۶ یا ۷ یا ۹ غزوه ذکر کرده اند. بنابر نقل خود وی، وقتی پیامبر در غزوه احد آسیب دید، به مراقبت از آن حضرت برخاست و پیامبر پس از بهبود در حق او دعا فرمود.
شرکت در فتح مکه
در روز فتح مکه که پیامبر همه ساکنان مکه را امان داد، فرمود ابن خَطَل را حتی اگر به پردۀ کعبه جنگ زده باشد، بکشند، زیرا او مرتد شده و مسلمانی را کشته بود و افزون بر این، دو کنیزش پیامبر را هجو کرده بودند. پس ابوبرزه او را که به پردۀ کعبه آویخته بود، گرفت و بین رکن و مقام گردن زد، اما بنابر بیش تر منابع، سعید بن حُرَیث مخزومی در قتل ابن خطل با او همکاری داشته است.
حضور در نبردهای دیگر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس