ابورهم غفاری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابورهم غفاری، جانشین پیامبر (صلی الله علیه و اله) در مدینه در برخی غزو ه ها بود.
ابورهم کلثوم بن حصین بن خلاد از شاخه احیمس/ احمس قبیله بنی غفار بود. در نام پدر و اجدادش اختلاف است. وی درآغاز هجرت همراه تیره اش به مدینه رفت و مسلمان شد. پیامبر گرامی (صلی الله علیه و اله) آنان را در مدینه سکونت داد و خانه ابورهم نیز در کنار خانه های بنی غفار در مدینه قرار گرفت ؛ هر چند او بیشتر در بیابان های غیقه و صفراء، محل سکونت بنی غفار، زندگی می کرد. به گزارش سمهودی، منازل غفاریان در سمت غرب بازار مدینه در کنار کوه سلیع قرار داشت. بر پایه روایتی، مسجد قبیله غفار نزدیک منزل ابورهم بود که پیامبر در آن نماز گزارده بود. او در نبرد بدر حضور نداشت؛ اما در گزارشی که جای تامل دارد، مشاهده خود را از حضور فرشتگان الهی برای یاری مسلمانان در نبرد بدر نقل کرده است. او در غزوه احد به سال سوم ق. حضور یافت و آن گاه که از ناحیه گلو مجروح شد، به اعجاز پیامبر گرامی (صلی الله علیه و اله) شفا یافت. وی را منحور (زخمی شده از حلق) خواندند.
جانشین پیامبر
برخی اخبار، او را در صلح حدیبیه به سال ششم ق. و نبرد خیبر به سال هفتم ق. جانشین پیامبر در مدینه دانسته اند. اما گزارش هایی دیگر او را از اصحاب بیعت شجره در ماجرای صلح حدیبیه می دانند و از شرکت او در جنگ خیبر خبر می دهند که با جانشینی او در مدینه همخوانی ندارد. این گزارش ها از گرسنگی شدید او در این نبرد و نیز تعیین میزان سهم او و برادرش از غنایم جنگ حکایت دارند. همراهی او با پیامبر یا جانشینی وی در مدینه در عمرة القضاء به سال هفتم ق. نیز مورد تردید است. بر پایه گزارشی، او در این سفر شتران قربانی را حرکت می داد. بر پایه نقل وی، در این سفر، ایماء بن رحضه، رئیس بنی غفار که بر اثر خشکسالی سرزمین خود، در منطقه ابواء چادر زده بودند، ۱۰۰ گوسفند همراه تعدادی شتر به پیامبر هدیه کرد. ایشان هدیه او را پذیرفت و گوسفندان را میان یارانش قسمت کرد.
نقش او در فتح مکه
در سال هشتم ق. پیامبر (صلی الله علیه و اله) ابورهم را همراه ایماء بن رحضه، مامور بسیج قبیله های بنی غفار و ضمره برای فتح مکه رد. به نقل مشهور، وی دراین غزوه جانشین پیامبر در مدینه بود. او در نبرد تبوک به سال نهم ق. نیز از سوی رسول خدا (صلی الله علیه و اله) مامور فراخوانی قبیله اش شد. پیامبر در مسیر تبوک در سخنانی با ابورهم، توقع خود را از حضور بیشتر قبایلی چون بنی غفار ابراز داشت. گویا در همین سفر بود که وی در حالی که خواب آلود بود، ناخواسته با نزدیک شدن شترش به پیامبر، پای پیامبر را آزرد و پیامبر با چوبدستی خود پای او را از پای خود دور کرد و روز بعد بدان سبب یک یا چند گوسفند به وی بخشید. منابع بسیاری این رخداد را در مسیر بازگشت پیامبراکرم (صلی الله علیه و اله) از غزوه طائف به سال هشتم ق. یادکرده اند ؛ اما گزارش های جانشینی ابورهم در مدینه هنگام نبردهای فتح مکه، حنین و طائف پذیرش این گزارش را با مشکل روبه رو می کند.از زندگی ابورهم پس از پیامبر گرامی (صلی الله علیه و اله) و پایان کار و دودمان او در منابع یاد نشده است.

[ویکی حج] کلثوم بن حُصَین بن خلاد معروف به ابورُهْم غِفاری از قبیله بنی غفار. بنابر نقلی وی در غزوه خیبر، صلح حدیبیه، فتح مکه، حُنَین و غزوه طائف جانشین پیامبر(ص) در شهر مدینه بود و بنابر نقل های دیگر، (که در تعارض با نقل اول است) در تمام این غزوات کنار پیامبر(ص) حضور داشت. درباره سرنوشت وی پس از وفات پیامبر(ص) گزارشی موجود نیست.
ابورهم کلثوم بن حُصَین بن خلاد از شاخه اُحَیمس (یا اَحْمَس) قبیله بنی غفار بود. در نام پدر و اجدادش اختلاف است. وی درآغاز هجرت همراه تیره اش به مدینه رفت و مسلمان شد. پیامبر گرامی(ص) آنان را در مدینه سکونت داد و خانه ابورهم نیز در کنار خانه های بنی غفار در مدینه قرار گرفت ؛ هر چند او بیشتر در بیابان های غَیقَه و صَفْراء ، محل سکونت بنی غفار، زندگی می کرد. به گزارش سمهودی، منازل غفاریان در سمت غرب بازار مدینه در کنار کوه سُلَیع قرار داشت. بر پایه روایتی، مسجد قبیله غفار نزدیک منزل ابورهم بود که پیامبر(ص) در آن نماز گزارده بود.
ابورهم در غزوه بدر حضور نداشت؛ اما در گزارشی که جای تأمل دارد، مشاهده خود را از حضور فرشتگان الهی برای یاری مسلمانان در نبرد بدر نقل کرده است. او در غزوه احد به سال سوم ق. حضور یافت و آن گاه که از ناحیه گلو مجروح شد، به اعجاز پیامبر گرامی(ص) شفا یافت. وی را منحور (زخمی شده از حلق) خواندند.

پیشنهاد کاربران

بپرس