ابوسفیان بن حارث

دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] ابوسفیان بن حارث، پسر عمو و برادر رضاعی پیامبر اسلام(ص). او با پیامبر هم سن بود، مانند او از حلیمه شیر خورده بود و به لحاظ ظاهری با پیامبر شباهت داشت. وی پس از بعثت پیامبر با او دشمنی کرد و چون شاعر بود، بر ضد او شعر می سرود. ابوسفیان بن حارث در همه جنگ های قریش برضد مسلمانان شرکت کرد. او در سال هشتم هجری، اسلام آورد و شعرهای بسیاری در حمایت از پیامبر و مسلمانان سرود. همچنین در غزوه های غَزوه حُنَین و غَزوه طائف پیامبر را همراهی کرد. وی در سال ۱۵ یا ۲۰ق در مدینه درگذشت و در قبرستان بقیع خاک سپرده شد.
در نام او اختلاف است. بیشتر مورخان او را مغیره نامیده اند؛ اما برخی مغیره را برادر ابوسفیان دانسته اند. او پسرعمو، برادر رضاعی و هم سال پیامبر اسلام(ص) بود و حلیمه سعدیه مدتی او را شیر داد. وی از نظر ظاهری شبیه پیامبر بود. مادرش غزیه دختر قیس بن طُریف از خاندان حارث بن فهر کنانی و بنابر دیدگاه دیگر کنیزی به نام سمیه بود. خانه ابوسفیان دیوار به دیوار خانه علی بن ابی طالب(ع) و نزدیک خانه عقیل بن ابی طالب بود که در مدینه به دارالکراحی شهرت داشت.
ابوسفیان در دوران کودکی و جوانی با پیامبر اسلام(ص) مأنوس بود؛ اما پس از بعثت با او به ستیزه برخاست و همراه دیگر شاعران قریش ضدّ پیامبر اقدام نمود و وی را هجو کرد. هجویات آنان به جهت جسارت به مقام نبُوَّت و نیز به سبب اسلام آوردنشان، از میان رفته است. او پس از خودداری قریش از حضور در بدر الموعد به سال چهارم هجری و مذمت آنان از سوی حسان بن ثابت، شاعر پیامبر، در دفاع از قریش شعر سرود. برخی از شاعران مسلمان نیز در پاسخ ابوسفیان، با اجازه پیامبر به هجو او پرداختند. ابوسفیان در همه جنگ های قریش بر ضدّ مسلمانان و پیامبر اسلام(ص) شرکت داشت. او پس از غَزوه بدر، در شعری آن را برای ابولهب وصف کرد و از شکست قریش و امدادهای غیبی سخن گفت.

پیشنهاد کاربران

بپرس