اجتهاد پویا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اجتهاد پویا به اجتهاد معطوفِ به حل مشکلات جامعه و نظام بر اساس توجه به شرایط مکان و زمان اطلاق می شود و در اصول فقه کاربرد دارد.
اجتهاد پویا، اجتهادی است که ضمن رعایت اصول و ضوابط شکلی اجتهاد، در آن، به شرایط مکان و زمان و سایر مسائلی که در استنباط صحیح حکم، دخالت دارد، نیز توجه گردیده است؛ به عبارت دیگر، به کارگیری اجتهاد در منابع اصیل و معتبر شرعی، بعد از بررسی ابعاد و ویژگی های مختلف موضوعات و سنجیدن ابعاد قضایا برای استنباط احکام شرعی را اجتهاد پویا گویند. در اجتهاد پویا، مجتهد از رخدادهای جامعه خود آگاهی کامل داشته و از آن ها تحلیل صحیح دارد و اجتهاد او ناظر به حل مشکلات مردم و مسئولان جامعه است، و حکم هر واقعه ای را در زمان مناسب آن استنباط می نماید. در اجتهاد پویا، شناخت موضوعات جدید، بسیار مؤثر و توجه به مشکلات و نیازهای جامعه و کوشش برای حل آن ها اساسی است؛ هم چنین توجه به شرایط جهانی و منطقه ای نیز لازم است.لازم به ذکر است که پویایی، در ذات اجتهادی است که شیعه پرچم دار آن می باشد، و علما و فقهای بزرگ شیعه ، همواره اجتهادشان پویا بوده است.
عناوین مرتبط
۱. ↑ ادوار اجتهاد،جناتی، محمد ابراهیم، ص۴۷۹. ۲. ↑ منابع اجتهاد (ازدیدگاه مذاهب اسلامی)، جناتی، محمد ابراهیم،ص۱۸.
منبع
...

[ویکی اهل البیت] بکارگیری اجتهاد در منابع اصیل و معتبر شرعی، بعد از بررسی ابعاد و ویژگی های مختلف موضوعات و سنجیدن ابعاد قضایا برای استنباط احکام شرعی را اجتهاد پویا گویند.
اجتهاد پویا و بالنده با همه ضوابط و شرایطش چشمه جوشانی است در دل فقه برای همگام کردن آن با رویدادهای زندگی در بستر زمان.
اجتهاد پویا و بالنده و مترقی، در همه زمینه ها بر اساس ملاکهای معتبر شرعی و سنجیدن ابعاد قضایای فردی، اجتماعی، جهانی، سیاسی، اداری، قضایی، حکومتی و... و با در نظر گرفتن دو عصر زمان و مکان تحقق می یابد و این اجتهادی است که به فقه جامعه ساز، در همه زمینه ها عینیت می بخشد.
در اجتهاد پویا، مجتهد از رخدادهای جامعه خودآگاهی کامل داشته و از آنها تحلیل صحیح دارد و اجتهاد او ناظر به حل مشکلات مردم و مسئولان جامعه است و حکم هر واقعه ای را در زمان مناسب آن استنباط می نماید. در اجتهاد پویا، شناخت موضوعات جدید، بسیار مؤثر و توجه به مشکلات و نیازهای جامعه و کوشش برای حل آنها اساسی است؛ همچنین توجه به شرایط جهانی و منطقه ای نیز لازم است.
مجتهدی پویا است که در رفع مشکلات جامعه در ابعاد سیاسی و اقتصادی و حقوقی و روابط بین المللی و حکومتی کارآیی او باشد.
در عصر حاضر اجتهاد پویا که با تحول زمان و مکان و احوال و عرف بر اساس منابع معتبر شرعی تحول می پذیرد، تکیه گاه محکم و استوار تئوری حکومت اسلامی و جوابگوی فقه به نیازهای بشری در همه زمینه ها می باشد.
لازم به ذکر است که پویایی، در ذات اجتهادی است که شیعه پرچم دار آن می باشد و علما و فقهای بزرگ شیعه، همواره اجتهادشان پویا بوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس