اجیری پیامبر اسلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] موضوع اجیر شدن پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) در دوران جوانی و قبل از بعثت، در ماجرای شبانی برای قریش و اجیری در کاروان تجاری در اخباری ضعیف و متناقض؛ با هدف خدشه نمودن به شخصیت عظیم ایشان و پایین نشان دادن جایگاه اجتماعی آن حضرت در مکه مطرح شده است.
یکی از نکات مهم در تحلیل تاریخ زندگانی پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله وسلّم) که باید مورد توجه قرار گیرد این است که تاریخ زندگانی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به خصوص تا قبل از بعثت ایشان آکنده از تناقض گویی منابع تاریخی و نقل های متفاوت و اخبار ضعیف است که احتمال دخل و تصرف و نفوذ اسرائیلیات را در تاریخ زندگانی آن حضرت تقویت می نماید.اما موضوع اجیر شدن نبی مکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم)، مشخصا در دو زمینه خاص در اکثر منابع تاریخی وارد شده است. اولین مسئله ماجرای اجیر شدن پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) در ماجرای شبانی برای قریش است. دومین مسئله ماجرای اجیر شدن نبی اعظم (صلی الله علیه و آله وسلّم) در کاروان تجاری خدیجه (سلام الله علیهم) است.
ترور شخصیت
ترور شخصیت نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم)، یکی از نقشه های شوم اعراب مشرک جاهلی و دنباله روهای آنان در برابر دعوت توحیدی آن حضرت در طول تاریخ بوده و هست. چنانکه به تصریح قرآن، آن حضرت را ساحر، مجنون، کذاب، سفیه و... نامیدند. موضوع اجیر شدن پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) در مراحل مختلف زندگانی آن حضرت، از سوی سیره نویسان در منابع مختلف مطرح شده است. اجیر شدن حضرت رسول (صلی الله علیه و آله وسلّم) در دوران نوجوانی و جوانی پیامبر و قبل از بعثت مطرح گردیده و بعد از بعثت ایشان هیچ گزارشی درباره اجیر شدن ایشان در تاریخ نیامده است. به نظر می رسد که ماجرای اجیر شدن پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) توسط اشراف مشرک مکه برای شبانی در برابر بهایی بسیار اندک و موضوع اجیر شدن ایشان در کاروان تجاری، یکی دیگر از دروغ پردازی های دشمنان ایشان در جهت خدشه نمودن به شخصیت عظیم ایشان و کاستن از شان و جایگاه اجتماعی محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) است. یک سوال اساسی که در این بین به ذهن خطور می کند این است که اجیر شدن پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) چه تعارضی با شان و شخصیت ایشان دارد؟ برای رسیدن به درک صحیح از موضوع اجیر شدن پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) و جایگاه اجتماعی ایشان و تصدیق یا تکذیب این گونه اخبار باید این موضوع را در ظرف زمانی و مکانی خاص به خود دید.
شبانی پیامبر اسلام
یکی از افترائاتی که از سوی افراد شهره در وضع و جعل اخبار، به رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) نسبت داده شده، موضوع اجیر شدن ایشان برای چوپانی و شبانی مشرکان مکه است. محدثان و تاریخ نگاران نیز با پذیرش و تایید این اخبار، از این ماجرا، اصلی کلی ساخته و پرداخته اند که بنابرآن گویا، همه پیامبران و رسولان حق تعالی باید دوره ای از عمر خویش را به شبانی بگذرانند تا برای تصدی امر خطیر رسالت شایستگی یابند!
← اخبار و احادیث
...

پیشنهاد کاربران

بپرس