اخترشیمی

دانشنامه عمومی

اخترشیمی[ ۱] ( به انگلیسی: Astrochemistry ) مطالعهٔ فراوانی و واکنش های مولکول ها در گیتی، به اندرکنش شان با تابش است. [ ۲] این رشته برهم نهاد اخترشناسی و شیمی است. واژهٔ اخترشیمی می تواند در رابطه با منظومهٔ خورشیدی و محیط میان ستاره ای به کار برده شود. همچنین مطالعهٔ فراوانی عنصرها و نسبت های ایزوتوپی در اجرام منظومهٔ خورشیدی مانند شهاب سنگ ها، کیهان شیمی نامیده می شود، در حالی که مطالعهٔ اتم ها و مولکول های میان ستاره ای و اندرکنش آنان با تابش، گاهی اخترفیزیک مولکولی نامیده می شود. شکل گیری، ترکیب بندی اتمی و شیمیایی، فرگشت و سرنوشت ابرهای گازی مولکولی از توجه ویژه ای برخوردار است زیرا آن از این ابرهایی است که منظومهٔ خورشیدی شکل داده اند.
یکی از ابزار تجربی بسیار مهم در اختر شیمی طیف بینی یعنی استفاده از تلسکوپ ها برای اندازه گیری جذب و تابش نور از مولکول ها و اتم ها در محیط های گوناگون است. با مقایسهٔ مشاهدات نجومی توسط ابزار آزمایشگاهی، اخترشیمی دان ها می توانند به فراوانی عناصر، ترکیبات شیمیایی و دمای ستاره ها و توده های بین ستاره ای پی ببرند چرا که یون ها، اتم ها و مولکول ها طیف مخصوص به خود را دارند. جذب و تابش طول موج های خاصی از پرتوهای نوری با چشم انسان قابل مشاهده نیست. انواع مختلفی از تابش ها ( نظیر تابش های رادیویی، مادون قرمز، مرئی، فرابنفش و غیره ) تنها می توانند انواع خاصی از ذرات را بر اساس ویژگی های شیمیایی مولکول ها شناسایی کنند. فرمالدهید بین ستاره ای اولین مولکول آلی کشف شده در فضای بین ستاره ای بود.
احتمالاً مؤثرترین روش برای کشف ذرات شیمیایی، اخترشناسی رادیویی است که در نتیجهٔ آن بیش از صد ذرهٔ بین ستاره ای شامل رادیکال ها و یون ها و ترکیبات آلی همچون الکل ها، آلدئیدها و کتون ها کشف شده اند. مونوکسید کربن یکی از فراوان ترین مولکول های بین ستاره ای است که ( به دلیل گشتاور دوقطبی الکتریکی قوی اش ) به آسانی توسط امواج رادیویی کشف می شود. مونوکسید کربن از پرکاربردترین مولکول هایی است که برای مکان یابی نواحی مولکولی از آن استفاده می شود. [ ۳] یکی از بحث برانگیزترین مشاهدات رادیویی مدعی بر وجود گلیسین، ساده ترین اسید آمینه موجود، در فضای بین ستاره ای است. [ ۴] این ادعا مورد چالش قرار گرفته است، [ ۵] از جمله به این دلیل که اگرچه امواج رادیویی و بعضی روش های دیگر مثل طیف سنجی تابشی برای تعیین ذرات ساده با گشتاور دو قطبی بزرگ مناسب هستند اما حساسیت و دقت لازم برای مطالعهٔ مولکول های پیچیده تر یا حتی نه چندان پیچیده مثل اسیدهای آمینه را ندارند.
عکس اخترشیمی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اخترشیمی (astrochemistry)
شاخه ای از اخترشناسی، برای بررسی ماهیت و منشأ شیمیایی عناصر و ترکیبات تشکیل دهندۀ عالم. اخترشیمی دانان برای تجزیه وتحلیل مادۀ بین ستاره ای، ستاره ها، و کهکشان ها، تا حد زیادی به فنون اخترشناسی رادیوییو طیف بینیمتکی اند. بسیاری از فعالیت های نظری کیهان شناسی به ردیابی دورۀ عناصر شیمیایی، از مِهبانگابتدایی تا مرگ ستاره ها، اختصاص دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس