ادراک فراحسی

فرهنگستان زبان و ادب

{extrasensory perception, paranormal cognition} [روان شناسی] نوعی واکنش به محرک های خارجی بدون دخالت حواس شناخته شده

دانشنامه عمومی

ادراک فراحسی یا ادراک خارج حسی ( به انگلیسی: Extrasensory perception ) یا حس ششم یا چشم سوم نیز نامیده می شود، یک شبه علم و باوری خرافی گونه است که شامل ادعای دریافت اطلاعاتی است که از طریق حواس فیزیکی شناخته شده، ( حواس پنجگانه ) به دست نمی آید، اما با ذهن احساس می شود. این اصطلاح توسط روان شناس دانشگاه دوک جی بی راین برای نشان دادن تواناییهای روحی مانند شهود، تله پاتی، روان سنجی، بصیرت و عملکرد بین زمانی آنها به عنوان یک شناخت یا شناخت مجدد به کار رفته است. [ ۱] در فراروان شناسی، با توجه به روند تحقیقات که بیش از یک قرن به طول انجامیده و هم چنان شواهد قانع کننده ای برای اثبات داده های به دست آمده وجود ندارد، این رشته همواره مورد انتقاد قرار گرفته است. پیراروان شناسی Parapsychology به دور محور شناخت پدیده های ماوراءالطبیعه می چرخد.
چشم سوم نوعی ادراک فراحسی است و شامل قدرت درک چیزهایی است که در حواس پنج گانه وجود ندارد، به موجب آن فرد اطلاعاتی را به صورت دیدن در مورد وقایع آینده قبل از وقوع آنها ( بدون شناخت قبلی ) یا رویدادها و حوادثی در مکانهای از راه دور را درک می کند. [ ۲] [ ۳] هیچ مدرک علمی مبنی بر وجود چشم سوم وجود ندارد. گزارش ها مربوط به نگاه دوم فقط از شواهد حکایتی پس از واقعیت شناخته شده است. [ ۴]
به ادراک فراحسی ( ادراکاتی که خارج از حواس پنجگانه ما هستند ) عموماً حس ششم یا در مواردی نادر که کمتر در زبان پارسی مورد استفاده قرار می گیرد «بصیرت، نهان بینی» نیز می گویند.
این اصطلاح در دانشگاه دوک Duke و توسط روان شناسی به نام J. B. Rhine برای مشخص کردن توانمندی های ذهنی از جمله Intuition ( درک ناگهانی - شم ) ، تله پاتی، روان سنجی و … مورد استفاده قرار گرفت.
چشم سوم ( که به آن چشم ذهن یا چشم داخلی نیز گفته می شود ) یک مفهوم عرفانی و باطنی از یک چشم نامرئی است که معمولاً در پیشانی به تصویر کشیده می شود و ادراکی فراتر از دید عادی می دهد. [ ۵]
در سنت های معنوی Dharmic از هند، چشم سوم اشاره به ajna ( یا پیشانی ) چاکرا[ ۶] دارد. چشم سوم به دروازه ای اشاره دارد که به قلمروهای درونی و فضاهای آگاهی بالاتر منتهی می شود. در معنویت، چشم سوم غالباً نمادی از روشنگری یا بیرون کشیدن تصاویر ذهنی با اهمیت معنوی یا روحی عمیقاً شخصی است. چشم سوم غالباً با دیدهای مذهبی، شرارت، توانایی مشاهده چاکراها و اوراها، [ ۷] پیش تشخیص و تجربیات خارج از بدن همراه است. افرادی که گفته می شود توانایی استفاده از چشمان سوم خود را دارند، بعضاً به عنوان دیده دار شناخته می شوند. در هندوئیسم و بودیسم گفته می شود که چشم سوم در حوالی وسط پیشانی، کمی بالاتر از محل اتصال ابروها واقع شده است و نمایانگر روشنگری است که شخص از طریق مراقبه به آن می رسد. [ ۸] [ ۹] هندوها همچنین یک "تیلاکا " را بین ابروها به عنوان بازنمایی از چشم سوم قرار می دهند، [ ۱۰] که در عبارات شیوا نیز دیده می شود. بوداییان چشم سوم را «چشم آگاهی» می دانند و این نشان دهندهٔ نقطهٔ برتری است که از آن روشنگری فراتر از دید جسمی فرد حاصل می شود.
عکس ادراک فراحسی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اِدراک فَراحسّی (extrasensory perception)
هر نوع ادراک ماورای فرآیندهای حسی شناخته شده و متمایز از آن ها. گونه های عمدۀ ادراک فراحسی عبارت است از غیب بینی(ادراک یا رؤیت شهودی رخدادها و موقعیت ها بدون استفاده از حواس)، پیش آگاهی(توانایی پیش بینی رخدادها)، و اندیشه خوانی (تله پاتی)یا انتقال فکر(ارتباط بین اشخاص به شیوه هایی به جز شیوه های شناخته شدۀ مشهود، ملموس، یا شنودپذیر). مطالعات علمی هنوز وجود این توانایی ها را اثبات نکرده است. این اصطلاح را، جِی بی راین، فراروان شناس امریکایی، ابداع کرد. کار تجربی روی ادراک فراحسی معمولاً با روش حدس زدن ترتیب یک بسته کارت ۲۵تایی، حاوی پنج کارت از پنج نماد، و تحلیل آماری نتایج صورت می گیرد و هدف از آن کشف این نکته است که آیا تعداد حدس های درست بیش از آن است که بتوان آن را به احتمال نسبت داد.

پیشنهاد کاربران

بپرس