ازدواج علی و فاطمه

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ازدواج علی (ع) و فاطمه (س). ازدواج علی (ع) و فاطمه (س)، در اول ذی حجه سال دوم هجری رخ داد و خطبه عقد، پیش از آن از سوی پیامبر جاری شده بود. برخی محققان، فاصله خطبه عقد تا عروسی آن دو را ده ماه دانسته اند. بر اساس منابع روایی، پیش از امام علی(ع)، کسان دیگری از مهاجران و انصار، تمایل خود برای ازدواج با حضرت فاطمه(س) به پیامبر (ص) اعلام کردند اما با مخالفت وی روبرو شدند.
مهریه حضرت زهرا(س) در منابع مختلف بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ درهم ذکر شده که این مبلغ، مهر السنة خوانده می شود. امام علی(ع)، بر اساس آنچه در روایات نقل شده، برای تامین مهریه، زره خود را فروخته است. در شب ازدواج امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س)، مردم مدینه به دعوت پیامبر(ص) اطعام شدند.
پیامبر(ص) دست حضرت فاطمه(س) را در دست امام علی(ع) گذاشت و پس از حضور در خانه آن دو برایشان دعا کرد که خداوند دلهایشان را به هم نزدیک و نسلشان را مبارک گرداند.

[ویکی فقه] کائنات در انتظار قدوم چهارده معصوم (صلوات الله علیهم اجمعین) بود؛ تا به عنوان حجت های خداوند، بر روی زمین حضور یابند، با ازدواج دخت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) و پسر عموی ایشان، این امر محقق شد، ابتدا وجود مبارک حسنین (علیهماالسلام) در زمین آمدند و سپس از نسل امام حسین (علیه السّلام)، یازده امام پاک دیگر پای به عصر وجود نهادند. و همین است معنای حدیث قدسی: «لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما».
فاطمه زهرا (علیهاالسّلام) به سن ۹ سالگی رسیده بود، بانویی که با وجود سن کم خویش، از بهره هوشی و عقل کاملی برخوردار بود و از جنبه ظاهر هم به نحوی بود که، او را «انسیۀ حوراء»؛ «انسانی که شبیه حوریان بهشتی است» می خوانند. همین فضائل بود که ایشان را از سایر زنان و دختران عرب، متمایز می ساخت. زمان آن رسیده بود که ایشان، پس از سپری کردن نیمی از عمر شریفش در خانه وحی، به خانه شوهر خویش یعنی بیت ولایت برود و نیمه دوم عمر خویش را در حمایت از امام زمان خویش سپری کنند.
تاریخ ازدواج
در تاریخ ازدواج علی (علیه السّلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها) اختلاف است و کسی که قدیمی ترین تاریخ را نقل کرده، یعقوبی می باشد که نوشته است: رسول الله دو ماه پس از ورود به مدینه حضرت زهرا (سلام الله علیها) را به تزویج حضرت علی (علیه السّلام) در آورد؛ این در حالی بود که گروهی از مهاجرین وی را از رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) خواستگاری کرده بودند و هنگامی که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) وی را به حضرت علی (علیه السّلام) تزویج کرد، گله کردند و آن حضرت فرمود: «من فاطمه را به علی تزویج نکردم، بلکه خدا او را به علی تزویج کرد»
← روایت کلینی
فاطمه زهرا (علیهاالسّلام) که در این دوران، دارای درک، شعور و مقامات معنوی والایی بودند، توجه بزرگان و ثروتمندان قریش را به خویش معطوف ساخته بودند ولی هر یک که به خواستگاری ایشان می رفتند، با جواب منفی رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) مواجه می شد، حضرت می فرمودند: تزویج فاطمه (علیهاالسّلام) جز به حکم وحی صورت نمی پذیرد. شیخین هم در جواب خواستگاری خویش، همین امر را شنیدند.طبرسی در اعلام الوری از علی بن ابراهیم قمی نقل می کند که: وقتی رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) منزل های خود را در مدینه بنا می کرد، فاطمه (سلام الله علیها) نزد او به سر می برد. در این هنگام ابوبکر از او خواستگاری کرد و آن حضرت در جواب فرمود: «منتظر امر خدای عزوجل هستم». سپس عمر به خواستگاری آمد که همین جواب را به او داد. سرانجام روزی ابوبکر و عمر به دیدن حضرت امیر (علیه السّلام) رفتند و عرض کردند: یا علی! زیبائی های اخلاقی و فضایل والای تو را هیچ کسی در عالم ندارد، و قرابت و نزدیکی تو با رسول خدا از همه ما بیشتر است، ای کاش محضر رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) می رفتی و از فاطمه خواستگاری می نمودی که پیامبر به تو پاسخ مثبت خواهد داد.به ایشان گفته شد: رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) از تو چیزی نمی خواهد. پس حضرت علی (علیه السّلام) نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) آمد، ولی شرمش آمد که در خواست خود را مطرح کند و بازگشت. سپس در روز دوم نیز آمد ولی باز شرمش شد و بازگشت. آنگاه در روز سوم آمد، وقتی رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) ایشان را دیدند، تبسمی نموده و فرمودند: یا علی!، مقصودت از آمدن نزد من چیست؟ حضرت امیر (علیه السّلام) عرض کردند؛ یا رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم)! من، پسر عموی شما هستم و در اسلام دارای سابقه هستم. شما را یاری نموده و در راه خدا جهاد کرده ام. حضرت فرمودند «ای علی، آیا خواسته ای داری؟» عرض کرد: «بله یا رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم)» فرمود: «شاید که برای خواستگاری آمده ای؟» عرض کرد: «بله، یا رسول الله» فرمود: «آیا چیزی نزد خود داری؟» علی (علیه السّلام) عرض کرد: «ای رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم)، چیزی جز زره ام ندارم» پس رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) فاطمه را به دوازده و نیم اوقیۀ طلا به وی تزویج کرده و زره اش را به وی باز گردانید. و این قسمت آخر خبر در تفسیر قمی نیامده است و معنای خبر این است که مهر بر ذمه ی آن حضرت گذاشته شده بود که می بایست بعدا بپردازد.
← تزویج در آسمان
...

[ویکی شیعه] ازدواج علی(ع) و فاطمه(س). ازدواج علی (ع) و فاطمه (س)، در ۱ ذی الحجه سال دوم هجری رخ داد و خطبه عقد، پیش از آن از سوی پیامبر جاری شده بود. برخی محققان، فاصله خطبه عقد تا عروسی آن دو را ده ماه دانسته اند. بر اساس منابع روایی، پیش از امام علی(ع)، کسان دیگری از مهاجران و انصار، تمایل خود برای ازدواج با حضرت فاطمه(س) به پیامبر (ص) اعلام کردند اما با مخالفت وی روبرو شدند.
مهریه حضرت زهرا(س) در منابع مختلف بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ درهم ذکر شده که این مبلغ، مهر السنة خوانده می شود. امام علی(ع)، بر اساس آنچه در روایات نقل شده، برای تامین مهریه، زره خود را فروخته است. در شب ازدواج امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س)، مردم مدینه به دعوت پیامبر(ص) اطعام شدند.
پیامبر(ص) دست حضرت فاطمه(س) را در دست امام علی(ع) گذاشت و پس از حضور در خانه آن دو برایشان دعا کرد که خداوند دلهایشان را به هم نزدیک و نسلشان را مبارک گرداند.

پیشنهاد کاربران

بپرس