استعاثه از دیدگاه وهابیت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از موضوعاتی که در طول تاریخ بین همه مسلمانان رایج بوده، موضوع استغاثه و درخواست حاجت از اولیای الهی است که مورد قبول همه مسلمانان (جز وهابیت) می باشد که این عمل را مشروع و جایز می دانند در حقیقت انسان با استغاثه نمودن، وجود مقدس پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و ائمه معصومین علیه السّلام را واسطه فیض قرار می دهد و معتقد است همه امور تحت اختیار خداوند متعال می باشد و شخص، ائمه معصومین علیه السّلام را واسطه بین خود و خداوند متعال قرار می دهد. ولی در عین حال، علمای وهابیت _ بر خلاف مذاهب دیگر _ دارای نظریات خاصی می باشند و این عمل را جایز نمی دانند لذا با توجه به اهمیت موضوع، به تبیین و بررسی این موضوع می پردازیم.
استغاثه در لغت به معنای درخواست یاری نمودن می باشد و در اصطلاح عبارت است از: «ندایی که متوجه شخصی است که از دشواری و سختی واقع شده او را نجات می دهد و یا بر دفع آن قبل از وقوع، کمک و یاری می نماید و درخواست های خود را از ارواح مقدسه ی آنان طلب می کند.»
دلیل بر جواز استغاثه
در این مبحث دلیل قرآنی بر جواز استغاثه بیان شده است:
← قرآن
استغاثه در میان اهل سنت جایگاه ویژه ای دارد و شواهد تاریخی دلالت دارد که استغاثه و توسل و دعا در کنار قبر صالحین امری رایج بین تمامی مسلمین از جمله اهل سنت بوده است که منابع معتبر اهل سنت به جواز این امر دلالت دارد که ما در اینجا به بعضی از این روایات که در کتب معتبر اهل سنت وجود دارد، اشاره می نماییم:۱. «در سالی مردم دچار خشکسالی شدند، از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلّم خواستند که برای آنان از جانب حق تعالی، طلب باران کنند، آن حضرت از خداوند درخواست باران نمودند و در نتیجه باران رحمت الهی با دعای ییامبر اسلام صلی الله علیه و آله وسلّم بر آنان نازل شد. ۲. طبرانی به سند خود از عثمان بن حنیف ، نقل می کند که مردی برای درخواست کاری چندین بار نزد عثمان بن عفان ، رفت و آمد می کرد ولی وی به حاجتش ترتیب اثر نمی داد، آن مرد به عثمان بن حنیف برخورد کرد و جریان را به او گفت: عثمان بن حنیف به او گفت: برو وضو بگیر و به مسجد بیا و دو رکعت نماز بخوان، سپس بگو: اللهم انی اسئلک و اتوجه الیک بنبینا محمد نبی الرحمه، یا محمد انی اتوجه بک الی ربی فتقضی لی حاجتی؛«پروردگارا! من از تو مسالت می کنم و به سوی تو، بواسطه پیامبرمان محمد، که پیامبر رحمت است روی می آورم. ای محمد من به وسیله تو به پروردگارم رو آورده ام تا حاجتم برآورده شود.»آن گاه حاجت خود را ذکر کن و آسوده باش. آن مرد رفت و همان دستورالعمل عثمان بن حنیف را انجام داد و درخواستش مورد قبول ایشان واقع شد. ۳. ابن حجر عسقلانی در «فتح الباری» می گوید: ابن ابی شیبه به سند صحیح از مالک، خزینه دار عمر بن خطاب چنین نقل می کند: «اصاب الناس قحط فی زمن عمر بن خطاب فجآء رجل الی قبر النبی صلی الله علیه و آله وسلّم فقال: یا رسول الله! استسق لامتک فانهم قد هلکو… «در زمان عمر بن خطاب قحطی بر مردم عارض شد، شخصی کنار قبر رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم آمد و عرض کرد: ای رسول خدا! برای امتت باران بخواه زیرا آنان هلاک شدند.»۴- توسل به قبر امام موسی بن جعفر علیه السّلامرئیس حنابله، ابن علی ضلال می گفت: هر مشکلی که برایم پیش می آمد، آهنگ قبر موسی بن جعفر علیه السّلام می کردم و به او متوسل می شدم خداوند نیز آنچه را که دوست می داشتم، برایم آسان می کرد.
استغاثه از نگاه وهابیان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس